Pokaż wyniki od 1 do 10 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    No i pękł mit że na lapku zdjęcia nijak się nie da "obrobić".
    Da się, o ile wystarczy "jakoś" a nie "jakość" .

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam, proszę o poradę w następującej kwestii:
    Dysponuję kwotą ok. 3000 zł na zakup sprzętu z myślą o amatorskiej obróbce foto.
    Wiadomo - laptop = mobilność, ale priorytetem jest dla mnie jakość wyświetlanego obrazu, dlatego skłaniam się raczej do zakupu stacjonarnego zestawu wraz z monitorem EIZO S1921. (znalazłem ofertę w atrakcyjnej cenie).
    Z wypowiedzi w tym wątku wnioskuję jednak, że ostatnio coś ruszyło się w temacie jakości matryc w laptopach i za w/w kwotę można nabyć lapka ze stosunkowo niezłą matrycą...

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy którakolwiek z matryc laptopów wymienionych w wątku w cenie do ok. 3000 zł jest w stanie równać się (przewyższać) pod względem jakości wyświetlanego z tym Eizo ? (jeśli tak, to jaka ?)
    Jeśli odpowiedź będzie twierdząca, to chyba poważnie rozważę zakup laptopa z myślą o obróbce ze względu na mobilność...

Coś już napisał Awatar tompac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shozo Zobacz posta
    ... z monitorem EIZO S1921 ...

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy którakolwiek z matryc laptopów wymienionych w wątku w cenie do ok. 3000 zł jest w stanie równać się (przewyższać) pod względem jakości wyświetlanego z tym Eizo ? (jeśli tak, to jaka ?)
    to jest model z dolnej półki, nie sądzę aby matryce VAIO serii FZ miały przy nim jakieś kompleksy a podejrzewam, że nawet mogą go nieźle zawstydzić
    Za 3kPLN spokojnie już jakiegoś FZeka zakupisz.
    innowierca

-----------------------
    www.autofocus.pl
    -----------------------

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tompac Zobacz posta
    to jest model z dolnej półki, nie sądzę aby matryce VAIO serii FZ miały przy nim jakieś kompleksy a podejrzewam, że nawet mogą go nieźle zawstydzić
    Nie sądzisz...podejrzewasz...czyli pewności nie ma.
    Może uda mi się dorwać gdzieś w sklepie tego vaio, wyświetlić kilka plików ze zdjęciami, potem zrobić to samo na monitorze eizo i podjąć samodzielnie decyzję.
    Dzięki wszystkim za radę, ale może znajdzie jeszcze ktoś, kto wypowie się na 100 % czy matryca z vaio serii FZ może równać się z eizo s1921.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Mam eizo s1931, kiedy kupowałem laptopa miałem do wyboru vaio FZ 15" z dwiema świetlówkami i MacBooka Pro. Sprzedawca miał obydwa, więc mogłem porównać. Z całym szacunkiem ale sony odpadł bardzo szybko. Nawet sprzedający powiedział, że zdjęcie wygląda jakoś dziwnie na jego matrycy(porównywał z oryginałem i zdecydowanie z fotografią miał niewiele wspólnego). Teraz do laptopa przypinam czasami eizo jak chcę komuś pokazać zdjęcia, bo jest większy. Do obróbki używam Maca i nie mam problemów z kolorystyką bez względu do jakiego labu pójdę. Sprawdzałem specjalnie. Na eizo kolory są bardziej nasycone niż w rzeczywistości. Monitor (duży) mam nieskalibrowany.

Coś już napisał Awatar tompac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shozo Zobacz posta
    Nie sądzisz...podejrzewasz...czyli pewności nie ma.
    Może uda mi się dorwać gdzieś w sklepie tego vaio, wyświetlić kilka plików ze zdjęciami, potem zrobić to samo na monitorze eizo i podjąć samodzielnie decyzję.
    Podejrzewam bo bezpośrednio nie porównywałem, za to mogłem porównać z Lenovo L220X i nawet po wstępnej kalibracji zewnętrznego monitora laptop w niektórych partiach sprawował się dla mnie lepiej.
    innowierca

-----------------------
    www.autofocus.pl
    -----------------------

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Potrzebuję rady co do laptopa dla żony
    cena do ok 2,5k
    przeznaczenie: obróbka duuużej ilości danych, przeważnie niewiele związanych z grafiką - ale zdarza się i ta również

ze swej strony ja bym sobie życzył, aby można było zrzucić zdjęcia (wiem, że to praktycznie na każdy) i zobaczyć na nim co się sfotografowało - do obróbki używam jednak tradycyjnej maszyny

ogólnie najbardziej chyba zależy nam na niezawodności i stabilności

Uprawnienia umieszczania postów