Strona 3 z 36 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Witajcie, ja również jakiś czas temu stałem przed faktem zakupu jakiegoś komputera do obróbki zdjęć + obejrzeć jakieś filmy oczywiście w przyzwoitej jakości a ze względu że obecnie jestem w Irlandii stwierdziłem że musi to być coś mobilnego aby nie taszczyć tego wszystkiego ze sobą jak będę się przeprowadzał czy jechał do kraju. Zastanawiałem się więc nad 2 laptopami Dell Inspiron 1720 z matrycą 17" 1920x1200 Ultra Sharp oraz Toshiba Satellite P200-1JV z matrycą 17" WXGA 1440x900 Trubrite TFT. Wziął bym Dell-a ale wywalili jak dla mnie kosmiczną cenę w chwili zakupu (1600euro) więc mam Toshibę z której jestem bardzo zadowolony i jak dla mnie, a jestem również wymagający kolory są ok, jasność zmienia się nieznacznie od ruszania klapą góra dół. W negatyw obraz nie przechodzi. Wybierając laptopa kierowałem się głównie jakością matrycy, kartą graficzną z rzeczywistą ilością pamięci (w Toshibie mam ATI Radeon 256MB ramu gdzie przy systemie Vista kręci się na 1500MB) oraz ile mogę maksymalnie włożyć RAMU (są laptopy co 2GB to max), no i mam HD DVD i to za 900euro.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

No ale dajcie spokój z porównywaniem Eizo do LCD w laptopach, równie dobrze zaraz mógłbym narzekać że nie mogę przeglądać zdjęć w telefonie bo nie dorównuje "Eizo S1932 - choć wcale nie jest z "wysokiej" polki".

Ja bym chciał po prostu móc cokolwiek zrobić na LCD w laptopie bo tak się składa że 90% czasu jestem poza domem, więc jeśli chociaż obraz zacznie się zbliżać do tego co oferują dobre stacjonarne LCD to już będzie bardzo dobrze.

Nie można przyjąć takich samych kryterii ocen dla Laptopa i stacjonarnego LCD, przecież w laptopie jest minimalna ilość miejsca na cokolwiek, inne wymogi zużycia energii, inne wymogi trwałości czy wytrzymałości itd.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Posiadam w macbooku lcd 15 cali rozdzielczość 1440 x 900 podświetlany LED'ami dodatkowo w domu posiadam acera 20" panorame - porównując ekran w laptopie jest 2 razy jaśniejszy barwy są prawidłowe takie jak chce , nad acerem siedziałem 2 dni i nie udało mi sie go tak skaliborać żeby chociaż troche odwzorowywał tak barwy jak lcd a macbooku .
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A ja się właśnie doczytałem, że moja matryca Samsunga ma tylko 6 bitów... I załamka, przestaję obrabiać zdjęcia na lapku Może nawet oglądać... :P
    .

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

i pewnie jak się dowiedziałeś to nagle zdjęcia zrobiły się o połowę gorsze ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Dokladnie o 1/4
    Ale faktem jest, ze jesli bardzo zalezy mi na kolorach, to eksportuje sobie serie zdjec tak pogladowo i ogladam na jakims stacjonarnym LCD. Znalazlem taki, na ktorym tescik z postu http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=22 wypada OK. Patrze, ktora wersja jest najbardziej zblizona do tego, co chcialem uzyskac i potem na lapku dostosowuje kolorystyke do wzorca
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ciekawe jak sprawdzi się coś takiego http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp
    Trochę duże i ciężkie Ale ma tablet i jakąś "cudowną" matrycę oraz kalibrator
    .

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

No to ja coś napiszę żeby wątek nie umarł bo nie powinien.
    Komp do pracy w terenie lub po prostu taki żeby od biedy szło na nim cokolwiek obrobić musi mieć przede wszystkim dobrą matrycę i mocny procek i od tego zacząłem moje poszukiwania laptopka. O dziwo w starszych laptopach łatwiej było znaleźć dobre matryce np. IPS niestety procki PIV odsunąłem na bok i moje poszukiwania zawęziłem do Core Duo lub Core 2 Duo z prockiem nie słabszym niż 2GHz.

Z delli proponuje M90 17" 1920x1200 Ultrasharp Matowa oczywiście, dobre kąty w pionie co trudno spotkać w dzisiejszych laptopach. Wada jest taka że jest dość duży, brakuje wbudowanego mikrofonu do Skypowania, brakuje PCMCIA

Z "mniejszych" maszyn jest IBM T60p 15" 1600x1200 matryca IPS ;-)

Wiem że jeszcze niektóre Sony i Fujitsu Lifebook miały znośne matryce ale nie starczyło mi sił żeby dokładnie określić która w jakim modelu itd. nadaję się do oglądania zdjęć bo do obróbki to nie powiem bo mnie tu zjedzą żywcem :-)

Proszę o podzielenie się opiniami i wpisywanie modeli laptopów z dobrymi matrycami.

Domyślnie

Osobiście ze względów różnych, musiałem się przesiąść na laptopa, niechętnie, nie mogłem się przyzwyczaić do tego cholernego LCD, ale w końcu poszło Używam HP Pavilion dv 8000 matryca 17,2" 1440x900 i nie będę przesadzał ale jak się go podstroi to naprawdę da się na nim pracować. Ale na początek jak będziesz już coś kupował to koniecznie z dyskiem 7200 obr/min, właśnie zmieniłem z 5400 i komp zaczął smigać, dorzuciłem 2 gb RAM i jest miodzio. Poza tym zawsze możesz go wziąc ze sobą
    pozdro
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

17,2" i 1440x900? Nie za mała ta rozdzielczość? Ja używam teraz della 14" 1400x1050 i literki są w sam raz

Strona 3 z 36 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów