System podwójnych lamp daje naprawdę niesamowity efekt kolorów, a wg producenta to jest i tak tylko w 90% rzeczywiste odwzorowanie. Ale jeśli facynujesz się fotografią to zdecydowanie warto -dopiero na tej matrycy zobaczyłam szumy na zdjęciach, które na matrycy TruBrite w Toshibie wydawały się dobrze zrobione. To było wielkie rozczarowanie fotografiami, nie mogłam uwierzyć, że mam tak dużo kiepskich zdjęć, czego absolutnie nie było widać na tamtej matrycy. Oczywiście miałam świadomość (teoretycznie) posiadanego sprzętu, ale mam zdjęcia z różnych sprzętów, i tylko te z tych najlepszych przechodzą testy na tej matrycy, to znaczy są czyste, mało szumów itd,itp. wszystkie słabostki poszczególnych zdjęć widać na tej matrycy, które na zwykłej są niewidoczne. ostatnio trochę nawet traktujemy te matrycę jako tester zdjęcia i sprzetu fotograficznego...
Już nawet nie wspominam o tym, że w tej matrycy nie ma problemu "lustra" -jest, oczywiście glare -trubrite- jak kto tam zwie, ale nic się nie odbija podczas pracy, są świetne kąty w poziomie i pionie, naprwadę!!!! I na co dzień mam ustawionego lapa (tak zwykle pracuję) przodem-matrycą do okna (okna wychodzą na pełne południe!) i dopiero przy tej matrycy nie zasłaniam rolet, bo w ogóle nie ma takiej potrzeby, jakość obrazu na matrycy się nie zmienia (jeśli zasłaniam to tylko dlatego, że w instrukcji ... radzi nie narażać matrycy na pełne słońce niejako bijące prosto w matrycę, ale nie dlatego, że pogarsza się obraz, ale dlatego, że szkodzi to matrycy). Naturalnie, mam prównanie tylko wśród matyc w laptopach, tylko w tym kontekście piszę.
Jeśli idzie o jakość wykonania i kulturę pracy to jestem zachwycona (a to jest mój piąty laptop, porównanie mam, również wśród znajomych), ale mam w zwyczaju nie "promować" swojego lapka, bo zupełnie mi na tym nie zależy, żeby np. wyprowadzać innych z błędu co do swojego laptopa, jak również żeby uświadomić niektórych jak bardzo niektórych spraw są nieświadomi w tym kontekście, czy żeby inni kupowali laptopa firmy, którą posiadam, czy też żeby prostować nieprawdziwe info zawarte w postach. Jest mi to obojętne, wiem, co mam i jestem świadoma tego, na co wydaję pieniądze i co za to mam, dlatego piszę Ci tylko parę słów odnośnie matrycy -idź koniecznie do sklepu i sam porównaj te matryce z jakąkolwiek inną w sklepie.