Cytat Zamieszczone przez grinsen Zobacz posta
Generalnie fotografuje wnętrza i tu obiektyw jaki posiadam mi wystarcza, bo na statywie w statycznej scenie f2.8 jest super ok.

Dodatkowo, w ramach dorobienia, dostaje zlecenia na fotografowanie konferencji w firmie. Często jest ciemno, a nie mogę ludziom strzelać w twarz lampą podczas przemówienia czy jakiś spotkań. Więc myślałem o jasnym obiektywie. np. 24 L lub 35 L
Przydał by się dodatkowo szerszy kąt. Zważywszy że mam cropa to 24mm wyjdzie mi 38mm

Dylemat:
czy zainwestować w stałoogniskowy jasny obiektywie /24 lub 35 z f 1.2 – 1.4/
czy w zooma ze względu na funkcjonalność /16-35 f 2.8/

Niestety nie mam możliwości przetestowania obu rozwiązań w boju. To co kupie będe mógł co po najwyżej sprzedać.

Ze względu że dyskusja toczy się wokół podobnych obiektywów i zadań do jakich mają służyć, ciekawy jestem czy ktoś robił nimi coś na cropie, a konkretnie na 40D.
Masz kilka możliwości :
1) zakup softobxa np Lumiquest na lampę i nie daje wtedy tak po oczach lub focić z przedbłyskiem + dyfuzor
2) stałka szerokokątna 24/1.4 lub 35/1.4 ( optycznie lepsza 35/1.4) niewiele zmieni jeżeli chodzi o ogniskową przy posiadanym 24-70/2.8 i 40d do konferencji ,aby było ostro trzeba używać przysłony min. 2.0 ( przy zdjęciach artystycznych można się bawić od 1.4)
3) 16-35/2.8 polecam wersje II wydaje się być najlepszym rozwiązaniem
będziesz miał w miarę szeroko na 40d
4) a może 5d do 24-70/2.8 i wtedy masz prawdziwe 24mm ze swiatłem 2.8 i lepszą jakość fot
Pozdrawiam