Dzieki za informacje oraz wizyte Mac
Z moich doświadczeń z 16-35/2.8 II i 24-70/2.8 na 5d niezbicie wychodzi ,że dla ogniskowej 24 mm 16-35/2.8 wygrywa , natomiast 35 mm lepsze jest w 24-70/2.8 wg mnie obydwa obiektywy są bardzo przydatne na śluby.
Musze jeszcze sprawdzić jak to jest na 1 d mkII :wink:
Mam pytanie o waszą propozycje do 40D?
Interesują mnie dwie stałki 24 i 35, co na poczatek zakładając że dysponuje 24-70.
Narazie moge sobie pozwolić na jedną.
ja to zawsze bede powtarzal i zrobie to tym razem tez24-70 jak i 24-105 na cropie maja fatalny zakres, po prostu fatalny. Nie wyobrazam sobiec miec szkla do codziennych zastosowan i meczyc sie z nim jesli nie ma choc troszke szerszego dolu...... 17-55 to jest szklo stworzone pod cropa...
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Generalnie fotografuje wnętrza i tu obiektyw jaki posiadam mi wystarcza, bo na statywie w statycznej scenie f2.8 jest super ok.
Dodatkowo, w ramach dorobienia, dostaje zlecenia na fotografowanie konferencji w firmie. Często jest ciemno, a nie mogę ludziom strzelać w twarz lampą podczas przemówienia czy jakiś spotkań. Więc myślałem o jasnym obiektywie. np. 24 L lub 35 L
Przydał by się dodatkowo szerszy kąt. Zważywszy że mam cropa to 24mm wyjdzie mi 38mm
Dylemat:
czy zainwestować w stałoogniskowy jasny obiektywie /24 lub 35 z f 1.2 – 1.4/
czy w zooma ze względu na funkcjonalność /16-35 f 2.8/
Niestety nie mam możliwości przetestowania obu rozwiązań w boju. To co kupie będe mógł co po najwyżej sprzedać.
Ze względu że dyskusja toczy się wokół podobnych obiektywów i zadań do jakich mają służyć, ciekawy jestem czy ktoś robił nimi coś na cropie, a konkretnie na 40D.
Masz kilka możliwości :
1) zakup softobxa np Lumiquest na lampę i nie daje wtedy tak po oczach lub focić z przedbłyskiem + dyfuzor
2) stałka szerokokątna 24/1.4 lub 35/1.4 ( optycznie lepsza 35/1.4) niewiele zmieni jeżeli chodzi o ogniskową przy posiadanym 24-70/2.8 i 40d do konferencji ,aby było ostro trzeba używać przysłony min. 2.0 ( przy zdjęciach artystycznych można się bawić od 1.4)
3) 16-35/2.8 polecam wersje II wydaje się być najlepszym rozwiązaniem
będziesz miał w miarę szeroko na 40d
4) a może 5d do 24-70/2.8 i wtedy masz prawdziwe 24mm ze swiatłem 2.8 i lepszą jakość fot
Pozdrawiam
Kofar rozważałem 5D jako pierwszy zakup, jednak myślę że obiektywy są najważniejsze.
16-35 mm to ciekawa propozycja. Zastanawiam się tylko czy jaśniejsze światło w stałce nie dało by mi większych możliwości nieużywania lampy.
Osiołkowi w żłoby danoMusze zaryzykować i kupić jedan a w razie co później wymieniać na inny.
Swoją drogą 5D to będzie kolejne body![]()
grinsen - nie warto chyba kupowac szkiel pod cos co sie kupi powiedzmy za dwa lata. Kiedys polowa ludzi pisala przesiadce na FF za 2-3 lata jak jego cena byla jeszcze taka ogromniastaJaki ma sens kupowanie szkla ktory na cropie ma glupi zakres a na FF idealny majac na wzgledzie FF a robiac cropem?
MEczyc sie przez jakis czas fatalnym zakresem.....Kazde szklo mozna kupic - sprzedac - kupic - sprzedac. No nie wiem, chyba ze chcesz kupic piatke za powiedzmy 2 miechy to wtedy to ma sens.
![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User