Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Góry Sowie - proszę o podpowiedzi

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Dzięki Sergiusz, nie mogłem go namierzyć !!!

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja na początku poznawania tego rejonu jako źródła korzystałem z książek niejakiej Pani Lamparskiej. Z kilku różniących się wydań można dość dobrze poznać historię i teraźniejszość większości obiektów na tym terenie. Część z zawartych w książkach informacji może być nieaktualne bo opisywany obiekt mógł popaść w jeszcze większą ruinę lub jak na szczęście się zdarza czasami, przejść w ręce prywatne i stoi prawie jak nowy.

Drugim źródłem moich informacji był przewodnik z Pałacu w Kamieniu Ząbkowickim http://www.polskieszlaki.pl/galeria/...abkowicki.html , który nie tylko recytuje z pamięci ale też odpowiada i to wyczerpująco na zadane pytania. Drugim takim miejscem jest Ścinawka w, której znajduje się najmniejsza budowla obronna średniowiecznej europy. Z szosy wygląda jak waląca się stodoła dlatego mało kto tam zagląda. A nie powiem jest co pooglądać i posłuchać osoby oprowadzającej po obiekcie prawdziwego miłośnika tamtych terenów:http://www.palacsarny.pactor.net/sar...y/kapitan1.htm Oczywiście coś mogło się zmienić. Zawsze w pobliżu takich miejsc mieszkają jacyś ludzie i warto zasięgnąć języka. Pragnienie na napoje poprawiające nastrój jest tam wysokie i parę złotych ( okolice 10zł ) rozwiązuje nie tylko języki ale znajdują się też klucze od interesujących obiektów. Nie powiem w ten sposób sporo „zwiedziłem” w tamtej okolicy.

Tak na marginesie: Bardzo fajne zdjęcia z podziemi w Walimiu. Ale same podziemia i tajemne okolice są chyba bardziej interesujące w Osówce.

Pozdrawiam!

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

zacząłem szperać po necie, szukając informacji o tych górach i ich tajemnicach. tu się jeszcze wiele ciekawych tematów może pojawić ...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów