Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak rozpoznać czy ten film juz był naświetlany?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Jak rozpoznać czy ten film juz był naświetlany?

Jak w temacie.
    Znalazłam film, sma go kupowałam i nie pamiętam czy juz go naświetlałam czy nie. Końcówka filmy wystaje ale ja ostatnio ustawiłam w aparacie własnie zwijanie takie żeby wystawała końcówka.

Jakieś pomysły i porady?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Domyślnie

Zalezy jak zaczepiasz filmy w aparacie, w starszych aparatach mozna bylo poznac po tym ze koncowka kliszy byla zagieta.
    Jedna z opcji jest wywolanie kawalka kliszy, ryzykujesz utrate klatki albo 2 ale coz, ryzyk fizyk. Ja po prostu nie wyciagalem kliszy z pudelka do poki jej nie potrzebowalem.
    pudelko z dziura

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

mam eosa 33 i nie musze zaginac. no myslalam o kawalku do wywoalania ale czy da rade potem zaczepić te klisze?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony

Domyślnie

kawałek końcówki jest i tak zaświetlony, po za tym nie wiemy czy tofilm cz-b, czy kolor i czy masz ciemnię.

Najprościej wywołać cały, ale to chyba nie jest specjalnie pomocna rada

Na przyszłość noś ze sobą flamaster i jeśli wyciągasz film z aparatu zaznaczaj na kasetce ilość pozostałych na kliszy klatek.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no ja też czasem mam ten problem. jak zrobię kilka klatek i zmienię film to markerem piszę ile tam było strzałów, a jak się film zwinie - a nie zwija do końca - to ręcznie wpycham końcówkę do kasetki zostawiając pół centymetra, żeby było mi łatwo wyciągnąć film w ciemni, a zarazem wiem, że film jest cały naświetlony.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Nowy film wystaje ok 5 cm z kasetki i jest lekko przygięty. Jak zakładasz film to go trochę wyciągasz i przy okazji palcujesz. Wywiń go trochę i sprawdź. Jak jest czysty ( będzie to dokładnie widać) to nie jest naświetlony. Jest też inna metoda wyciąć parę ( ok 5-6 )klatek, przełożyć do kasetki zamiennej i wywołać. Jak film okazuje się być czysty to możesz go z powrotem założyć do aparatu. Końcówkę filmu ścinasz pod skosem między dziurkami perforacji i gotowe

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Końcówka filmy wystaje ale ja ostatnio ustawiłam w aparacie własnie zwijanie takie żeby wystawała końcówka.
    Też tak mam. Czasami bowiem zwijam film wcześniej i potem dopstrykuję. W takim przypadku trzeba zawsze mazakiem na kasetce napisać numer klatki.
    A po wyjęciu skończonego, już odruchowo po prostu chowam końcówkę do kasetki, wtedy wiadomo.
    Gdy nie wiadomo - raz tak miałem - po prostu nie użyłem go tylko wywołałem. Akurat był naświetlony (-:

Najlepiej go wywołać - jeśli tam nie było zdjęć to tylko koszt następnego filmu, jeśli były - to dwa filmy zmarnowanych zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez efish Zobacz posta
    Jak zakładasz film to go trochę wyciągasz i przy okazji palcujesz.
    No właśnie wyciągając za końcówkę niekoniecznie - nie ma potrzeby go tam dotykać, zwłaszcza że pod spodem jest delikatna migawka.

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    No właśnie wyciągając za końcówkę niekoniecznie - nie ma potrzeby go tam dotykać, zwłaszcza że pod spodem jest delikatna migawka.
    Pracuje w labie od wielu lat i potrafię poznać negatyw naświetlony w 99 % przypadków. Nie dotykasz negatywu pod spodem tylko z góry przy zakładaniu go. No chyba że robisz to w rękawiczkach

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efish Zobacz posta
    Pracuje w labie od wielu lat i potrafię poznać negatyw naświetlony w 99 % przypadków. Nie dotykasz negatywu pod spodem tylko z góry przy zakładaniu go. No chyba że robisz to w rękawiczkach
    Dociskam lekko kasetkę z góry a film trzymam za brzegi końcówki - tego węższego kawałka. Kładę na szpulce i zamykam klapkę.
    Film upalcowuję dopiero po ciemku, przy ładowaniu do koreksu (-:

Zablokowany
    Miasto
    białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Dociskam lekko kasetkę z góry a film trzymam za brzegi końcówki - tego węższego kawałka. Kładę na szpulce i zamykam klapkę.
    Film upalcowuję dopiero po ciemku, przy ładowaniu do koreksu (-:
    jesteś tym 1% :-D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów