Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon EF 50 f1,8 MK1

Domyślnie Canon EF 50 f1,8 MK1

Witam,
    Mam pytanie dotyczące w/w szkła.
    Opłaca się kupować za jakieś 600 zł. szkło, którego nie produkuje się od 10 lat? Czy lepiej zainwestować w EF 50 f1,4?

Maciek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eric Zobacz posta
    Opłaca się kupować za jakieś 600 zł. szkło, którego nie produkuje się od 10 lat?
    Nie Nie Nie!
    To bardzo ostre szkło wide open i bardzo kruche mechanicznie, szczególnie dzisiaj.

Czy lepiej zainwestować w EF 50 f1,4?
    Tak, tak, tak kup to szkiełko, choć ten zakup to nie inwestycja.

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Witam,
    Mam pytanie dotyczące w/w szkła.
    Opłaca się kupować za jakieś 600 zł. szkło, którego nie produkuje się od 10 lat? Czy lepiej zainwestować w EF 50 f1,4?

Maciek
    Lepiej chyba kupić mk2 z moim jak narazie sie nic nie dzieje a mam ponad 8miesiecy i masz za 260zl Bo wg mnie dac 600zl za szklo bez gwarancji i do tego napewno dosc stare to nie warto
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

ale jak masz już 600 zł na 50mm to lepiej dozbierać do wersji 1.4 - mam oba (1.4 i 1.8 ) i dzieli je dużo.. na korzyść 1.4 oczywiście.. przede wszystkim bokeh i szykość AF
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

A czy jeżeli chodzi o 50 f1,4 słyszeliście o awaryjności tych szkieł, bo w jednym z warszawskich foto komisów usłyszałem, że 8 na 10 tych 50 trafia do serwisu.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Lepiej chyba kupić mk2 ...
    Wersja MKI posiada skalę odległości, metalowy bagnet, solidniejszą obudowę. Jej układ optyczny prezentuje lepszą jakość wykonania a niżeli układ optyczny w wersji MKII, tak więc różnica w cenie pomiędzy nową wersją MKII a używaną MKI nie wzięła się "z powietrza". Jeżeli chodzi o cenę to widywane są oferty oscylujące w okolicach 450-500 zł. Pracując z obydwoma obiektywami różnica w jakości zdjęć była dla mnie widoczna, jednakże jest to oczywiście moje subiektywne odczucie.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 08-08-2008 o 22:22 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy jeżeli chodzi o 50 f1,4 słyszeliście o awaryjności tych szkieł, bo w jednym z warszawskich foto komisów usłyszałem, że 8 na 10 tych 50 trafia do serwisu.
    to raczej mija się z prawdą.. chyba że ludzie do komisów oddają już szkiełka "po przejściach".. raczej trzeba by zapytać szprzedawców w normalnych sklepach a nie komisach, na forum nie ma jakiejś epidemii usterek tych szkieł
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

... szkło, którego nie produkuje się od 10 lat ...
    Produkcji w/w obiektywu zaprzestano znacznie wcześniej (jego premiera to rok 1987).
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów