Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: C28-135 IS USM czy S70-300 APO DG

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie C28-135 IS USM czy S70-300 APO DG

Witam,

w trakcie wakacyjnych fotek zabraklo mi spacerowego zooma. Do tej pory stałka 50 i szersze kąty wystarczały (zoom w nogach). Podczas spacerów jednak, rower, kajak brakuje tele.
    Zainteresowałem się więc obiektywami typu spacer-zoom.
    Czytałem sporo testów, oglądałem próbki, cropy..
    Zastanawiam się pomiędzy Canonem 28-135 IS USM a Sigma 70-300 APO DG.

Sigma sięga aż 300mm (ostro do 200). Canon natomiast rzadziej się pomyli, jest cichy ma stabilizację ale sięga tylko do 135.

Który z w/w polecilibyście do spacerów?

ps. oczywiście w podobnej cenei są C55-250IS USM, C70-300 USM ale chyba wypadają gorzej.

Z góry dziękuję za pomoc i rzetelne uwagi oraz sugestie.

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

rafori - sigmy nie miałem w ręku, a wspomnianego przez ciebie Canona, jakiś czas temu sprzedałem, generalnie nie byłem zadowolony z jakości wykonania: średniej jakości plastyk i luzy od samego początku. Na plus bardzo uniwersalny zakres ogniskowych ( nie niepełnej klatce jako spacer zoom ) i przyzwoitej jakości fotografie ( wcześniej bym napisał dobrej ale od dziś jestem posiadaczem 24-105 i przyzwoita to max co mogę powiedzieć )
    pozdrawiam
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Bywalec

Domyślnie

C28-135 i S70-300 to szkła o różnym przeznaczeniu - raczej się uzupełniają, niż zastę pują. Canon jest ostry w całym zakresie ogniskowych i prawie od pełnej dziury, o szybkosci działania, trafności autofokusa i stabilizacji można napisać tylko superlatywy. Ja go mam od niedawna i uażam za świetny - ale nigdy nie fotografowałem L-kami. Dla mnie ma tylko jedną wadę - rozmiary i ciężar. Do 400d musiałem dokupić gripa.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    ale nigdy nie fotografowałem L-kami. Dla mnie ma tylko jedną wadę - rozmiary i ciężar. Do 400d musiałem dokupić gripa.
    Właśnie ) rozmiar i ciężar to nie wady-stabilniej się trzyma

A wracając do tematu tak jak kolega ci napisała to są raczej obiektywy uzupełniające się. Sigme sam posiadam ale jakoś tak średnio mi sie podoba to co pokazuje bardziej polecałbym jednak kaskę odłożyć i kupić jakaś 70-200 L a jaka to już zależy od zasobności portefilka a co do klasycznego spacerzooma na cropa może 24-105L a z tańszego może tamron. Możesz także spróbować z sigma 17-70 ale tutaj jak przy każdych sigmach pojawiają się problemy w współpracy z canonem ,znajdziesz zapewne sporo wątków na ten temat tutaj. poszukaj kwestia kasy po prostu.
    CANON Laik

Uzależniony

Domyślnie

Typowy spacerzoom to 24-105 - pewny AF, solidnie wykonany, ostry od pelnej dziury. Jesli cos dluzszego i rowniez b.dobrej jakosci to ktorys z 70-200.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uprawnienia umieszczania postów