Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Czy na rynku pamięci liczy juz tylko SanDisk i Kingston?

Dopiero zaczyna Awatar slawpl

Domyślnie

Uzywam od 3 lat CF SanDisk-ow- kiedys ultraII, a teraz extremeIII o roznych pojemnosciach, kupowane z pewnego zrodla (nie jak najtaniej) i zadnych problemow z nimi nigdy nie mialem. A inne firmy? Kingstona to mam RAM w komputerach i SD w kompakcie.
    Jakos nie myslalem nigdy, zeby kupic np. Lexara czy innych skoro mi SanDisk dziala bez problemu. A padlo na SanDiska, bo kiedys z KM D7D Kingstony ponoc sie nie lubily, to kupilem wlasnie SanDiska i tak juz zostalo do dzisiaj
    Ostatnio edytowane przez slawpl ; 08-08-2008 o 17:52

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Też kupuje z pewnego źródła i nigdy się nie zawiodłem - mam extreme II 1gb i extreme III 4gb

Uzależniony

Domyślnie

'od zawsze' miałem kingstony, w zeszłym roku doszedł sandisk i nigdy nie miałem absolutnie żadnych problemów z kartami. Moim zdaniem najistotniejsze jest kupowanie od pewnych sprzedawców dających normalną gwarancję. Wszystko może się zepsuć i nawet jeśli okazyjnie kupimy oryginalnego extreme4 od pana Ryśka co właśnie wrócił z HK w razie problemów lądujemy na lodzie.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Za bardzo sie nie unos, bo jeszcze Ci sie cos stanie Skoro kupowalbym podroby, to chyba mialbym problemy z moimi kartami, prawda? A chyba jasno napisalem, ze nie mam, tak?

Tak, cena jest dla mnie bardzo wazna Jesli mam przeplacic ok 50% za niepewna jakosc to naprawde nie widze ku temu powodow

Co do Twojej uwielbionej Hamy - mialem bezposrednio od nich flashpena, na kosciach sandiska - po tygodniu zostal wymieniony na nowy - padnieta jedna z kosci
    Ty wiesz ilu Twoich znajomych uzywa kart, a ja wiem ile z kart jest wymienianych na gwarancji. Ale ok - na pewno Twoje doswiadczenia sa wazniejsz, bo wiadomo - sa Twoje
    Pierwszy akapit: Nie kazda podroba stwarza problemy, tyle tylko , ze to nie zla loteria. Ja wole kupic z pewnej firmy i nie plakac i tez nigdy sie nie zawiodlem, a cena tak jak mowilem, w dzisiejszych czasach, gdy pamiec nie jest droga ma dla mnie znaczenie drugo planowe.

Drugi akapit: Nie wiem czy dla niektorych ludzi problemem jest fakt, ze za jakosc sie placi. A co do niepewnosci to naprawde sobie daruj i po za moim doswiadczeniem spojrz na wypowiedzi w tym watku dotyczace sandiskow.

Trzeci akapit: Ty to masz pecha zdaje sie do Sandiska i do Hamy. Masa ludzi ma ok z tej dystrybucji i firmy, a Ty wiecznie problem. Moze to z Toba jest problem Bez urazy.

Czwarty akapit: I vice versa wypadalo by powiedziec. Dla mnie grono kilkudziesieciu osob plus opinie na forach plus wlasne doswiadczenie to wystarczajaco opiniotworcze zrodla.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 09-08-2008 o 10:15

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Nie kazda podroba stwarza problemy ...
    Wszystko zależy od tego co rozumiemy pod pojęciem "problem". Jeżeli rozmawiamy już o podróbkach to nawet jeżeli karta taka pracuje "bezproblemowo" to i tak w zdecydowanej większości przypadków (jeżeli nie we wszystkich) jej transfer nawet nie zbliża się do transferu oryginalnego odpowiednika a taka "dysfunkcja" dla wielu osób jest problemem poważnym.

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    ... to nie zla loteria.
    Z tym stwierdzeniem zgadzam się jak najbardziej. W przypadku podrabianych kart ciężko mówić o jakimkolwiek "współczynniku powtarzalności" parametrów i niezawodności. Każda z osób zastanawiających się nad zakupem karty powinna odpowiedzieć sobie na pytanie czy oszczędność przy jej zakupie jest naprawdę tego warta. Oczywiście możemy zaoszczędzić przy zakupie, jednakże straconych zdjęć z winy wadliwej karty na wartość materialną przeliczyć się nie da.

Oczywiście ktoś może powiedzieć iż karty oryginalne także ulegają uszkodzeniom i oczywiście ma rację, niemniej przechodzą one odpowiednie procedury testowe mające na celu wyeliminowanie wadliwych lub "niepełnosprawnych" egzemplarzy. W przypadku podróbek testów takich oczywiście się nie wykonuje gdyż produkt taki przestał by być konkurencyjny cenowo a efekt takiego działania jest powszechnie widoczny.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-08-2008 o 11:34
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego co rozumiemy pod pojęciem "problem". Jeżeli rozmawiamy już o podróbkach to nawet jeżeli karta taka pracuje "bezproblemowo" to i tak w zdecydowanej większości przypadków (jeżeli nie we wszystkich) jej transfer nawet nie zbliża się do transferu oryginalnego odpowiednika a taka "dysfunkcja" dla wielu osób jest problemem poważnym.
    Dlatego kupuje karty tylkoz rodziny Sandisk Extreme III i klopotu nie ma.

Z tym stwierdzeniem zgadzam się jak najbardziej. W przypadku podrabianych kart ciężko mówić o jakimkolwiek "współczynniku powtarzalności" parametrów i niezawodności. Każda z osób zastanawiających się nad zakupem karty powinna odpowiedzieć sobie na pytanie czy oszczędność przy jej zakupie jest naprawdę tego warta. Oczywiście możemy zaoszczędzić przy zakupie, jednakże straconych zdjęć z winy wadliwej karty na wartość materialną przeliczyć się nie da.
    Dlatego nie rozumiem ludzi, dla ktorych niska cena jest wyznacznikiem dobrego zakupu. Na Boga przecierz to nie obiektyw, ktory kosztuje albo zaminnik 2k albo oryginal 4k. Tutaj roznice zamiast siegac 2k siegaja 50-100zl w zaleznosci od szybkosci i pojemnosci karty.
    Oczywiście ktoś może powiedzieć iż karty oryginalne także ulegają uszkodzeniom i oczywiście ma rację, niemniej przechodzą one odpowiednie procedury testowe mające na celu wyeliminowanie wadliwych lub "niepełnosprawnych" egzemplarzy. W przypadku podróbek testów takich oczywiście się nie wykonuje gdyż produkt taki przestał by być konkurencyjny cenowo a efekt takiego działania jest powszechnie widoczny.
    Dokladnie, kupujac karte oryginalna z pewnego zrodla i z dobrej firmy minimalizujemy ryzyko padniecia karty i innych przypadlosci jak sie tylko da.

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _Doman_ Zobacz posta
    I ani razu na wymienianych kartach nie mieliscie podobnej sytuacji, ze zdjecie bylo uszkodzone?
    Owszem, miałem. Karta PQI 16GB, na 6-7 tysięcy zapisanych na nią zdjęć 3-4 zdjęcia były uszkodzone w dokładnie taki sposób, jak opisałeś.
    PK

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Od ok 4 lat używam SanDisk - nigdy nie spotkałem się z opisywanym przez Ciebie problemem.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Od ok 4 lat używam SanDisk - nigdy nie spotkałem się z opisywanym przez Ciebie problemem.
    Ja to samo. Przez ten czas przerobiłem kilkanaście różnych kart Sandiska i nawet jednego popsutego zdjęcia albo innych problemów.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kontynuując pochwały dla Sandiska - owszem, i ja poza PQI używam kilku Sandisków, i faktycznie nigdy nie zdarzyło się na nich uszkodzone zdjęcie - w przeciwieństwie do PQI, o którym pisałem wyżej.
    PK

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów