Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Poradźcie mi proszę! Obiektywy...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort
    No tak...czyli Tamron ma lekką przewagę, bo ja raczej preferuję ostre portrety, a potem je PS-owo zmiękczam w zalezności od potrzeb i wieku modelki/modela
    Dzięki za sugestie!
    IMHO nie zupełnie. Fakt że 50 jest lekko miękka na pełnej dziurze. Ale ta "pełna dziura" to 1,8. Czyli 2,8, co dla Tamrona jest pełną dziurą, dla 50 to już przymknięcie o 1 1/3 działki. Więc nie był bym taki pewien, że Tamron będzie ostrzej rysował przy takim otworze... A mała głebia przydaje się do portretów...

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

[DoMiNiQuE] Ale mój post wcale nie jest napastliwy
    Pytam poważnie. Bo według moich doświadczeń na dzień dzisiejszy dla DSLR nie ma alternatywy przy tym zakresie ogniskowych. Porównywałem osobiście Tamrona z poyzej wspomniana "Lką" - pozostałem przy Tamronie
    Nie widziałem Tokiny - tylko sample, ale optycznie z sampli - gorzej.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    [DoMiNiQuE] Ale mój post wcale nie jest napastliwy
    ale ja go tak nie odebralem

Bo według moich doświadczeń na dzień dzisiejszy dla DSLR nie ma alternatywy przy tym zakresie ogniskowych.
    dokladnie jesli chodzi o ogniskowe to jest 18-55 ...ale ta jasnosc
    ciekawe kiedy Canon pomysly o uzytkownikach dslrow i wypusci jakies fajne jasne szlko

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie widziałem Tokiny - tylko sample, ale optycznie z sampli - gorzej.
    Nie testowałem Tamrona, Tokinę widzę dość często , i na 2,8 jest miękko - i to zarówno na starszej 28-70 f2,6-2,8 (wg niektórych lepsza) jak i na nowszej 28-80 f2,8Pro. Nie podejrzewam żeby "lightowa" wersja 28-70 SV była lepsza.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort
    Dzięki Pszczola! A tak btw, widziałeś gdzieś na necie jaką mają rozdzielczość?
    Gdzies widzialem dane 50-tki. Tamrona chyba nie. W tym przypadku sprawa rozdzielczosci jest pomijalna - jest b. duzo pozytywnych i b. pozytywnych opinii od userow. Ciekawie natomiast wygladaja te dwie oto recenzje:

Tamron

50-tka (króciutkie)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Mowicie ze tamron sie nie nadaje do portretow? Mi to sie wydawalo ze glownie portrety tym z dslr'ami robia.
    http://www.pbase.com/cameras/tamron/...28_xr_di_ld_if
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
    To jest ciekawe, bo wiekszosc sampli z w/w Tamrona przy f/2.8, ktore widzialem byly lekko mydlane.
    a to przepraszam. natknalem sie na pozytywne opinie o tym szkle przy pelnej dziurze. ale nie studiowalem dokladnie informacji o nim, wiec skoro mowisz, ze przy 2.8 miekki, to widac tak jest

Co do 'miekkosci' portretow to jest imo kwestia gustu (niektorym podobaja sie w miare ostre a innym mydlane ) poza tym autor bedzie uzywal tego szkla z dslrem (?) wiec zawsze bedzie mogl w PS fotke zmiekczyc
    mam mieszane odczucia. dla mnie PS nie jest lekarstwem na wszystko, a juz na pewno nie zastapi miekko rysujacego szkla. to co mozesz zmiekczyc w PS to nie do konca to samo co pelna, miekka dziura
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Latwiej jest zmiekczac jak wyostrzac
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Latwiej jest zmiekczac jak wyostrzac
    tylko ze zmiekczenie niejedno ma imie. co innego zmiekczenie filtra typu Duto, co innego zmiekczenie przeslony (inne dla 5 listkow, inne dla 6, 7, 8, ...), co innego rozmiekczenie blurem na warstwach w PS. a te roznice widac na zdjeciach...
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jest ciekawe, bo wiekszosc sampli z w/w Tamrona przy f/2.8, ktore widzialem byly lekko mydlane. Mialem go kiedys pozyczonego od znajomego i odnioslem podobne wrazenie (moze jakis wadliwy? )
    To faktycznie ciekawe, bo jak patrze na swoje RAWy to odnosze wrazenie, ze Tamron nie jest wcale gorszy od EF 100/2.8 Macro :-) Przynajmniej moj

RAW z EF 100/2.8 Macro @ F/5.6 (nie chce mi sie szukac z pelnej dziury, taki mam akurat pod reka):

RAW z SP AF 28-75/2.8 @ F/2.8:

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów