Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Odbitki - znaczenie profilu?

Uzależniony

Domyślnie

Przy okazji możecie wyjaśnić o co chodzi: w Camera Raw wywołałem do jpg to samo zdjęcie w dwóch przestrzeniach - Adobe RGB i sRGB. Pierwszy plik "waży" ok. 4MB drugie ok. 2,3MB. To jest zrozumiałe. Ale potem fotkę z Adobe RGB poddaję konwersji przez Addobe Bridge/Photoshop/Prosesor obrazków i zaznaczam Konwertuj profil na sRGB, zadaję tę samą rozdzielczość i po konwersji zdjęcie "waży" ok 200KB!

Ktoś to może wyjaśnić? Wydawać by się więc mogło, że w Camera Raw lepiej pracować i zapisywac zdjęcia w sRGB, a nie w szerszej przestrzeni Adobe RGB.

gorniczy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    2. Fotonet Tychy, w przypadku, kiedy potrzebuję większych odbitek. Nie wiem, czy teraz udostępniają profil, dawno nie korzystałem z ich usług.
    Tak udostępniają na obie maszyny: http://fotonet.info/index.php?&actio...grafia_cyfrowa

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Przy okazji możecie wyjaśnić o co chodzi: w Camera Raw wywołałem do jpg to samo zdjęcie w dwóch przestrzeniach - Adobe RGB i sRGB. Pierwszy plik "waży" ok. 4MB drugie ok. 2,3MB. To jest zrozumiałe. Ale potem fotkę z Adobe RGB poddaję konwersji przez Addobe Bridge/Photoshop/Prosesor obrazków i zaznaczam Konwertuj profil na sRGB, zadaję tę samą rozdzielczość i po konwersji zdjęcie "waży" ok 200KB!

Ktoś to może wyjaśnić? Wydawać by się więc mogło, że w Camera Raw lepiej pracować i zapisywac zdjęcia w sRGB, a nie w szerszej przestrzeni Adobe RGB.
    Chodzi o to, że jpega można zapisywać z mniejszym i większym stopniem kompresji. Wywołanie zapisanie tego samego zdjęcia wywołanego do sRGB i aRGB z tym samym stopniem kompresji jpeg powinno skutokować uzyskaniem pliku o podobnej wielkości. Musiałeś albo zmienić parametry kompresji, albo np. mocniej wyostrzyć jedno z nich (im "gładsze" zdjęcie, tym skuteczniej się kompresuje).

W czasie konwersji jpega w sRGB do aRGB część informacji zostaje nieco uwalona, dlatego tego typu operacja może nieco zmniejszyć rozmiar zdjęcia, choć w twoim przypadku tak duża różnica na pewno jest spowodowana zwiększeniem stopnia konwersji jpeg.

Sprawdziłem w tej chwili u siebie pilnując, by stopień konwersji był zawsze taki sam - i uzyskałem trzy zdjęcia o praktycznie takim samym rozmiarze.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-08-2008 o 14:39

Uzależniony

Domyślnie

Zrobiłem jeszcze jedno podejście ustawiając dokładnie takie same parametry... faktycznie konwertując przez Addobe Bridge/Photoshop/Prosesor obrazków w Typie pozostawiałem jakość na 5, a maksymalna powinna chyba być tak jak w PS na 12 ?

Wtedy wielkość zdjęć sRGB i aRGB jest bardzo zbliżona.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów