czornyj - pięknie - ale kilka osób może nie zrozumieć ;D
czornyj - pięknie - ale kilka osób może nie zrozumieć ;D
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Czyli w obydwu przypadkach należy posiadać profil urządzenia wyjściowego.
Zdjęcia chcę zanieść do Foto-Relax Rapid w Warszawie, robili świetne odbitki z błon, nie wiem jak teraz cyfrowe, może ma ktoś jakieś doświadczenia jak sobie radzą i jak nagrane fotki najlepiej do nich zanieść?
Swoją drogą, przekonwertowane zdjęcia z przestrzeni Adobe RGB do sRGB w PS (Konwersja do profilu) różnią się, gdy te drugie otwiera się w przeglądarce (mniejsze nascenie i rozjaśnienie-tak przynajmniej wychodzi u mnie) a takie przecież zwykle posiadają w swoich komputerach Młode Pary, które otrzymują zdjęcia na płycie. Zdjęcia trzeba poprawić, ale i tak niewiadomo co pokaże im ich koputer.
Ja proponuję swoje usługi w zakresie pośrednictwa pomiędzy nimi a labem. I bardzo często się na to godza. Biore jakieś skromne grosze za przygotowanie odbitek i tyle.
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Należy. Zrobiłem małą symulację (błyszczący Kodak z Frontiera).
W LD znajduje się orginał w RGB.
W LG efekt wykonania odbitki z orginału wysłanego do minilabu w przestrzeni Adobe RGB - jak widać jest to zdecydowanie najgorszy pomysł.
W PG mamy efekt wykonania odbitki z orginału wysłanego do minilabu w sRGB. Jest o wiele lepiej, ponieważ sRGB jest przestrzenią bardziej zbliżoną do profilu minilabu, ale i tak widać wyraźne błędy kolorymetryczne i tonalne (np. zaczerwienienie żółcienia, źle oddana gradacja szczególnie w zieleniach itd.)
W PD mamy efekt wysłania orginału skonwertowanego z odwzorowaniem relatywnie kolorymetrycznym.
Bardzo fajne zestawienie. Dzięki! Z drugiej strony niektóre laby np. FotoBajka (Tomasz1972, popraw mnie, jeżeli się mylę) wprawdzie publikują profil urządzenia, jednak wyraźnie zaznaczają, żeby używać go wyłącznie do podglądu w PS, natomiast przysyłać fotki w sRGB. Także to chyba indywidualna sprawa, w zależności od labu.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Profil urzadzenia wyjsciowego warto/nalezy miec jak rozumiem. Tylko jest jedno male ale - z moich doswiadczen laby nie chca albo mowia ze nie maja profili???
Dodatkowo powstaje/jest inny problem - przyklad:
ostatnio bylem w labie (uwazanym lokalnie za najlepszy) i rozmawialem z laborantem - ktory akurat "obrabial" fotki przed wyslaniem na urzadzenie - "poprawial ich kolorystyke" - tak to okreslil. Zapytalem jak czesto i czym kalibruja monitor (ktory widac byl juz mocno wiekowy) - dostalem odpowiedz ze maja jakis sprzet "pajaczek" i raz na jakis czas - kilka miesiecy - to robia - co mnie troche zadziwilo?
Obrobke laborant robil w jakims Corelu - nie chcialem byc za bardzo "wscibski" i mu nie zagladalem przez ramie.
Jakie sa Wasze doswiadczenia w tym wzgledzie?
Jesli ktos w poblizu nie ma za bardzo wyboru z labem - to powstaje pewnien problem.
Prawdopodobnie zdecydowana wiekszosc klientow odbiera fotki "poprawiane" recznie przez laboranta wg jego "widzimisie" i sa zadowolenie - klient ktory wymaga cos wiecej jest jakis taki troche "podejrzany" i "dziwny". Jak poprosilem aby nic nie "ruszano" w moich fotkach to facet byl lekko zdziwiony i jakby "obrazony" - i powiedzial tylko - "jak Pan chce".
Jak sobie radzicie - jesli u siebie w poblizu nie macie dobrego labu - wysylka fot - gdzie? Jakies rekomendacje. Dzieki i pozdrawiam.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
1. Jedne laby udostępniają profil, inne nie. Ja wybieram te, które udostępniają
2. W zleceniu zaznaczam opcję, żeby nie poprawiali kolorystyki
3. "Pajączek" to z pewnością kalibrator Spyder. Nie cieszący się wśród doświadczonych kolegów uważaniem. No, ale z drugiej strony przynajmniej się starają a nie idą na zupełny żywioł.
4. Nie mam problemu z wyborem labu "w pobliżu" bo korzystam wyłącznie z labów internetowych. To jest dla mnie najbardziej "w pobliżu"
Tu musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto zna minilab od kuchni, mi ciężko się wypowiadać. Teoretycznie - jeśli minilab nie ingeruje w otrzymany materiał i mechanicznie drukuje wg. liczb kolorów, to najlepiej byłoby dokonać konwersji samemu. Jeśli jednak minilab ma jakieś własne mechanizmy zarządzania barwą, to konwersja do profilu minilabu może skutkować zdublowaniem zarządzania barwą, co oczywiście będzie dawało fatalny rezultat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Stosowanie zarządzania barwą ma oczywiście sens wyłącznie w wypadku, gdy maszyna jest regularnie linearyzowana, poprawnie oprofilowana, wszelkie automaty powyłączane, a laborant nie dłubie nam w naszych zdjęciach Corelem. Trzeba w tych kwestiach dojść z obsługą do jednoznacznego porozumienia i dokładnie wszystko wcześniej uzgodnić.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 08-08-2008 o 13:00 Powód: Automerged Doublepost
1. Skontaktuj się z użytkownikiem Tomasz1972 (FotoBajka)
2. Fotonet Tychy, w przypadku, kiedy potrzebuję większych odbitek. Nie wiem, czy teraz udostępniają profil, dawno nie korzystałem z ich usług.
3. Nie ufaj bezgranicznie w to, co piszę, bo ja jestem tylko zwykłym, szarym amatorem i mogę nie mieć racji.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 08-08-2008 o 13:10