No to ja się dopiszę - nie wiedziałem wcześniej o tym wątku, więc konstrukcja jest autorska
Mianowicie leży u mnie w szufladzie Speedlight 430EZ, praktycznie nieużyteczny z cyfrową lustrzanką, dlatego postanowiłem wykorzystać go do spreparowania domowego pseudo studia. Pierwszą zabawką do tej lampy jest softbox.

Ingrediencje:
- arkusz kartonu 1mm, formatu A0 (lepiej mieć więcej zapasu na wszelki wypadek) ~4zł
- arkusz kalki technicznej A3 <1 zł
- ok 2mb folii aluminiowej (takiej do żywności)
- klej biurowy
- taśma samoprzylepna (tzw. szara) o szerokości 4-5cm
- ołówek
- linijka 30cm (w razie czego można sobie odciąć kawałek kartonu zamiast linijki)
- cyrkiel
- odrobina wiedzy z konstruowania figur geometrycznych (na poziomie podstawówki )
- 1h wolnego czasu i trochę samozaparcia

Moim celem było wykonanie prostego softboksa o powierzchni świecenia 27x30cm.

1. Mierzymy wymiary zewnętrzne palnika lampy błyskowej (na który będziemy nasadzać softbox) - dla 430EZ wynoszą one 7x4cm. Będą zaraz potrzebne.

2. W celu uproszczenia konstrukcji przyjąłęm, że boczne ścianki softboksa będą oparte na trójkącie równobocznym. Wymiar dłuższego boku (DB) powierzchni świecenia jest dowolny - ogranicza go jedynie wymiar arkusza kalki, jaki kupicie. Ja przyjąłem 30cm, równie dobrze może to byc 40, 50cm.

Rysujemy na kartonie (oczywiście zostawiając trochę przestrzeni) dwa trójkąty równoboczne o boku długości DB, oraz dwa trójkąty równoboczne o długości boku DB - (różnica długości wymiarów palnika lampy) - u mnie 30 - (7 - 4) = 27cm.
Dalsza ścieżka dla wszystkich boków będzie podobna. W jednym z narożników będziemy wykonywali mocowanie. w tym celu odznaczamy cyrklem od jendego z narożników na sąsiadujących bokach długość odpowiedniej ścianki palnika ( u mnie 7 dla większej i 4 dla mniejszej) + 2mm na klejenie. Łączymy zaznaczenie. Następnie rysujemy prostokąt o wysokości 3cm. Dorabiamy jeszcze płaszczyzny do klejenia (ważne, żeby były dla każdego boku po tej samej stronie) i otrzymujemy coś takiego jak na poniższym zdjęciu.

3. Wycinamy ścianki. Następnie łamiemy płaszczyzny pomocnicze (te do klejenia) i płaszcyznę zagięcia przy mocowaniu (można sobie pomóc lekkim nacięciem kartonu) Otrzymujemy takie elementy:

4. sklejamy ze sobą kolejne elementy klejem biurowym. Najlepiej posmarować klejem, ścisnąc i przytrzymać jakieś 1-2 minuty, a następnie wzmocnić łączenie naklejająć z obu stron taśmę samoprzylepną.

5. Naklejamy od wewnętrznej strony folię aluminiową przy pomocy kleju biurowego. Dodatkowo zabezpieczyłem końcówki folii aluminiwej przy zewnętrznej krawędzi softboksa, oraz od strony mocowania przy pomocy taśmy samoprzylepnej (okleiłem wnętrze kołnierza do mocowania taśmą, łapiąc krawędź folii aluminiowej), aby przy nasuwaniu na lampę przypadkiem folia się nie zwinęła.

6. Przymocowałem kalkę do softboksa przy pomocy taśmy samoprzylepnej.

I to tyle, Teraz muszę zrobić sobie kabelek synchro dłuższy niż 10cm żeby móc z tego skorzystać. Jak tylko go zmajstruję to wrzucę tu jakieś próbki.

Miłej zabawy. Mam nadzieję, że komuś się to przyda