A moze dwie dobre stalki Sigma 20/1.8 i Canon 50/1.4. Zaleta bedzie bardzo dobra jakosc i naprawde niezle swiatlo. Cenowo podobnie do 17-40. Wada koniecznosc zmiany szkiel oraz brak ultra szerokiego kata. Ogolnie to trudny wybor bedzie![]()
A moze dwie dobre stalki Sigma 20/1.8 i Canon 50/1.4. Zaleta bedzie bardzo dobra jakosc i naprawde niezle swiatlo. Cenowo podobnie do 17-40. Wada koniecznosc zmiany szkiel oraz brak ultra szerokiego kata. Ogolnie to trudny wybor bedzie![]()
Tymi Sigmami nie zrobisz zdjęcia "własnych pleców" a 10-22 tak.
Nie przeczeZamieszczone przez Nemeo
![]()
Pomysl moze rowniez o czyms zamiast 10-22 a z mniejszymi dystorsjami i dzialajacego na fullframe (przy obecnym tempie rozwoju juz pewnie zbierasz na 1DMkII). Ja np chwilke bawilem sie 10-22 i Sigma 12-24 i zdecydowanie bardziej do gustu Sigma mi przypadla
.
Sigma 12-24 odpada, w ogole nie biore jej pod uwage - nie ma mozliwosci stosowania do niej filtrow nakrecanych, a na co mi tak szeroki kat bez polara?
Juz nie wspominajac o tym, ze w tej Sigmie sa soczewki ze szkla SLD... jakos "nie teges" mi sie ten skrot kojarzy;-)
Ostatnio edytowane przez kavoo ; 08-06-2005 o 22:23
Przy takim kacie to i tak ciezko z nakrecanymi filtrami, ale tak sie zastanawiam czemu nikt nie bierze pod uwage Tokiny 12-24 ze stalym swiatlem f/4.Zamieszczone przez kavoo
Pozdr.
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
1. Jesli kupie analoga, to predzej dalmierza.Zamieszczone przez adamek
2. Jesli nawet kupilbym analogowego EOSa, to i tak mam Tamrona, ktory dziala z analogami i tez daje rade.
3. Na cropa 1.3 sie nie zanosi. A jesli bedzie sie zanosilo, to zawsze moge zamienic z mala doplata 10-22 na 17-40... coz to bedzie za koszt w porownaniu do cropa 1.3?
Ale wyobraz sobie to slicznie przerysowane zdjecie na prawdziwych 12mm na fullframe 8) , a nie nedzne 28mm TamronaZamieszczone przez kavoo
![]()
12mm na FF? Chcesz, zebym sie zeza rozbieznego nabawil i zeby mi podczas placzu lzy po plecach splywaly?Zamieszczone przez Vitez
16mm po cropie do ekstremalnych ujec powinno wystarczyc, no worries![]()