Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84

Wątek: Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana.
    i tak właśnie jest.

optycznie obie wersje 50/1.8 są identyczne, czego dowodem może być choćby fakt, że DPP lens correction działa z tą starą piećdziesiątką, a przecież nikt w Canonie nie zadawałby sobie trudu programowania korekcji dla tak starego obiektywu (zatem działa tylko dlatego, że jest identyczny z wersją II).
    Jeśli obiektywy różnią się optycznie (np. 100/2.8 macro bez i z USM) to 'lens correction' ze starą wersją nie działa. Sprawdzone empirycznie, bo tak się składa, że posiadam zarówno 50/1.8 jak i 100/2.8 macro w pierwszych wersjach.

Można się również podeprzeć "Canon camera museum" i jeśli kolejne wersje obiektywów różnią się optycznie, to znajduje to wyraz w ich konstrukcji (soczewki/grupy) np. 14L vs. 14L II; 100/2.8 macro (bez i z USM) czy 16-35L vs 16-35LII
    natomiast w przypadku obu naszych 50/1.8 konstrukcja jest identyczna:
    http://www.canon.com/camera-museum/c.../ef_50_18.html
    http://www.canon.com/camera-museum/c...f_50_18ii.html

a w ogóle to niepotrzebnie tak roztrząsamy temat tej piećdziesiątki, bo to IMHO obiektyw kompletnie nieprzydatny pod cropa na wycieczki.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Można się również podeprzeć "Canon camera museum" i jeśli kolejne wersje obiektywów różnią się optycznie, to znajduje to wyraz w ich konstrukcji (soczewki/grupy) np. 14L vs. 14L II
    Podany przez Ciebie przykład odnosi się do różnicy w konstrukcji układu optycznego. EF 14 f/2.8L USM posiada 13 soczewek połączonych w 10 grup optycznych natomiast EF14 f/2.8L II USM posiada 14 soczewek połączonych w 11 grup. Ja natomiast pisząc o różnicach w układzie optycznym miałem na myśli jakość jego wykonania (jakość wykonania soczewek) a nie jego konstrukcję która w obydwóch modelach jest dokładnie taka sama (6 soczewek w 5 grupach optycznych). Dzisiaj jakość wykonania obiektywów Canon-a jest "przypadkowa", kiedyś tego nie było.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-08-2008 o 08:49
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Dzisiaj jakość wykonania obiektywów Canon-a jest "przypadkowa", kiedyś tego nie było.
    było, było...
    tylko nikt nie oglądał 100% powiększeń na monitorach komputerowych :-) i jak już ludzie weszli w posiadanie sprzętu to fotografowali, a nie "testowali"
    ale to jest temat na zupełnie odrębną dyskusję....
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

było, było... tylko nikt nie oglądał 100% powiększeń na monitorach komputerowych :-)
    Jednakże na pewno nie na taką skalę jak w "czasach obecnych". Napisy na obiektywach Canon-a w stylu "Made In Taiwan" zamiast "Made In Japan" mówią same za siebie. Jak sam napisałeś "nikt nie oglądał 100% powiększeń na monitorach komputerowych", tak więc przy braku tak dobrych narzędzi do korekcji wad optycznych obiektywu jakie mamy obecnie obiektywy z założenia musiały być wykonywane "solidniej". Można odnieść wrażenie iż dzisiejszy użytkownik jest mniej wymagający jeżeli chodzi o jakość obiektywu. Ma wiele narzędzi które umożliwiają korekcję wad optycznych i z nich korzysta a Canon-owi (i zapewne nie tylko jemu) taka sytuacja jest w pewien sposób "na rękę".

... to jest temat na zupełnie odrębną dyskusję....
    Masz rację tak więc wydaje mi się iż możemy zakończyć ten OT.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-08-2008 o 09:01
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie Kompletowanie zestawu

Witam !!!
    Mozliwe, ze bylo juz troche podobnych tematow, jednak obiecuje, ze ten nie bedzie z pokroju: jaki aparat mam kupic.

Sprzet bede kupowal za okolo 2-3 miesiace, ale chce sie upwenic, co do wyboru, zeby potem tylko jak juz bedzie kasa isc do sklepu i kupic.

Zaczne od puszki, bowiem tutaj w zasadzie juz wszystko sprecyzowane i
    bedzie to 450D, ewentualnie jak by mocniej nagle stanial to 40D. Przesiadam sie z hybrydy.

No i do meritum. Otoz wiekszosc moich zastosowan to bedzie portret i jego rozne odmiany, ale glownie studyjny (planowany zakup paru lampek i reszty gratow) i plenerek. Poczawszy od calych postaci po twarze. Oczywiscie chce miec tez jakas uniwersalnosc w takim sensie, ze jak gdzies pojade na wakacje zeby jakies plenerki badz architekture walnac.

Puche zakupie najprawdopodobniej (jesli to bedzie 450D) z kitem 17-55 IS, i to w zasadzie powinno jako tako mi starczyc na owe widoczki i architekture, nie zmierzam tutaj inwestowac w cos lepszego w tym zakresie, gdyz to dla mnie nie priorytet, a to sadze, ze mi styknie.

Do portreciku z tego co przynajmniej czytalem kieruje sie w strone Tamrona 2.8 28-75 i pozniej dokupienia 50 1.8. Tutaj mam nadzieje, ze dobrze rozumuje i ze to wlasciwy wybor. Tzn oczywiscie nie stac mnie na canony z takim swiatlem. W zwiazku z powyzszym mam male pytanie/prosbe: naczytalem sie o BF/FF w przypadku tamron 28-75 i canonow. Czy ktos z tego szanownego tutaj grona bedzie w stanie mi pomoc osobiscie dobraniem odpowiedniej sztuki Tamrona do puchy (okolice Katowic)? Pytam ze wzgledu na moje laictwo w tego typu sprawach, bo nie chcialbym wyrzucic 1200 zl w bloto.

Zeby siegac troche dalej mam na oku jeszcze drugiego kita 55-250 IS. Lecz w tym wypadku jak nie bede mial na raz tyle kasy jestem w stanie podarowac sobie na poczatek t oszkielko i dokupic je pozniej. Naczytalem sie na temat Sigmy Bodajze 70-300 i raczej pozostane przy tym canoniku.

A wiec teraz pytanie: czy biorac pod uwage budzet i potrzeby zastosowania wedle tych ponizej zamiszczonych dwoch zestawow mozna wybrac cos lepszego?

Zestaw 1
    450d + C 17-55 + T 28-75 2.8 ~3200 zl

Zestaw 2
    450d + C 17-55 + C 55-250 + T 28-75 2.8 ~ 4000-4100 zl

C 50 1.8 w terminie pozniejszym.

Bede wdzieczny za rady.

Domyślnie

moim zdaniem nie potrzebnie dublujesz sobie ogniskowe, może weź puszkę, jeden zoom i do tego weź sobie 50/1.8 i może jakąś stałkę do portretu np 85/1,8, albo jak chcesz coś dłuższego, to na alledrogo jest zestaw 450d+18-55+55-250 za ok 3100 i do tego stałki
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

myślę,że 40d będzie za 2-3 miesiące w zasięgu bo już każdy mówi,że coś się ma pojawić w sierpniu, wrześniu. Spójrz tylko ile nagle 5D się pojawiło, nagle każdy sprzedaje, spójrz jak używane 40D chodzą. ( nawet na tym forum). Uwazam,że jeżeli nie będzie 50D w dobrej cenie to 40D warto łyknąć, bo będą naprawdę nieużywane, a nie nówki sztuki co to się okazuje,że jak przestrzelisz na 11 albo 22 to nie wiesz co plama a co ptak. A co do szkieł 17-55 mam (kita I czyli 3.5-5.6) i zakres taki sobie. Tami to lepszy pomysł od razu, a za 1200 masz od cichego z tego forum (chyba 1200) i każdy mówi,że żylety sprzedaje. Stałkę warto, bo cuda wyprawia. Ja nie kupiłem tylko dlatego,że zbieram na 1.4 (EF albo FD). O 55-250 poczytaj bo chyba jakiś wątek nawet był, a jak nie to optyczne.pl.
    Sumując: czekaj na 40d kup tamiego

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Co do szkiel t opowiem tak Panowie, ze jak sie dobrze poszuka to sie kupi 450d juz z kitem 17-55 w cenie jakiej normalnie chodza body, ewentualnie 100-150 zl roznicy, A wiec nie widze sensu nie kupowania tego szkla razem z body, zwlaszcza, ze co do dublowania to nie jest tak do konca jak mowicie.

Tamrona, ktorego chce kupic to 28-75 i tutaj gubi mi sie szeroki kat, czego chcialbym uniknac jak mowilem. Nie chce zostac bez szerokiego kata w ogole z wiadomych wzgledow, a owy kit wlasnie ten szeroki kat mi daje.
    Tamrona 17-50 tez nie kupie, bo na portreciki to za krotko. A wiec zgodzicie sie ze mna, ze body+kit i tamronik to na start ok zestawik. Do tego albo od razu albo pozniej 55-250.

Co do stalek to po za ta ktora wymienilem czyli C 50 1.8 nie bardzo zamierzam inwestowac w stalki z dwoch wzgledow:
    - sa drogie, a inwestycja w nie nie zwroci mi sie jakto tako, nie bede zarabial na tym sprzecie
    - nie sa uniwersalne, stad wole zoomiki, choc zdaje sobie sprawe z faktu, iz stalki daja lepsza jakosc
    Moze inaczej, nie skreslam stalek calkowicie, ale na pewno nie wchodze w gre przy zakupie zestawu startowego.

Nie wyobrazam sobie kupic tamorna 28-75 i d otego stalke 85, bo zostane na lodzie z szerszym zakresem. Moze glupio mysle, bo przesiadajac sie z uniwersalnej hybrydy chce miec w zakresie przynajmniej cos o podobnych parametrach.

Co do puchy to sie zobaczy, bo sledzilem watek tego forum, gdzie 40D vs 450D bylo przedmiotem rozmow i moze sie myle, ale w 40D po za szybkostrzelnoscia (dla moich zastosowan bez znaczenia) i wygladem bardziej profi (co mnie malo interesuje) nic lepszego nie ma. Starsza puszka, gdzie do 450D duzo rozwiazan zostalo z niej zapozyczonych.

PS
    Co do Tamronika to dobrzewiedziec, bo ponaczytaniu sie tyle o BF/FF mozna nawet zrezygnowac z jego zakupu.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 06-08-2008 o 08:11

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

uważam ze to jest bez najmniejszego sensu. po co CI 28-75 jak masz 18-55, uzyskasz tylko 20mm wiecej, a stracisz kasiorę. lepszym pomyslem jest 18-55 IS plus 55-250 IS, lub TAMROn 17-50 2.8 plus 55-250 IS
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

To może na początek proponuję sprotować temat dotyczący KIT-a do 450D - czyli nie 17-55 IS tylko 18-55 IS.
    Jako drugi temat zaproponuję zestaw troszkę inny:
    - 450D + 18-55 IS + 50 1.8 + 70-200 f4 - co daje ok 4300 zł

Zastosowanie tego zestawu do

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta

... wiekszosc moich zastosowan to bedzie portret i jego rozne odmiany, ale glownie studyjny (planowany zakup paru lampek i reszty gratow) i plenerek...
    jest jak najbardziej możłiwe bo:
    50 1.8 - portret studyjny
    70-200 f4 - portret plenerowy
    18-55 - uniwerslne zastosowanie

czyli wydaje mi się że spełnia twoje oczekiwania ... no może poza sumaryczną ceną
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów