Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

pokapoka
    Guest

Domyślnie Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać i z góry podziękować za każdą pomoc jaką od Was otrzymam!

Mam pewien problem - otóż szykuje mi się wyjazd na dniach. Spędzę 5 dni w Paryżu oraz 5 w Barcelonie. Poszukuję aparatu oraz obiektywu.
    Nie posiadałem jak dotąd żadnej lustrzanki, porobiłem trochę fot na sprzęcie kolegi (Nikon D80) oczywiście z jego asystą i zrozumiałem że chciałbym mieć taki sprzęt (tzn. lustrzankę a nie kompakt) i nauczyć się z niego korzystać.
    Aparat w przyszłości byłby głównie wykorzystywany do uwieczniania podróży więc będą widoki oraz widoki z uwiecznionym mną lub moją drugą połówką

Jak wiadomo o tej porze w Hiszpanii słońce może ostro prażyć więc domyślam się że potrzebne mi będą też jakieś akcesoria (filtry? osłony?).

Na sprzęt jestem w stanie przeznaczyć 3500 zł (bez karty, torby). Zastanawiałem się nad zakupieniem 450D + np. EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM lub EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM.

Trochę się już naczytałem na różnych forach i powiem szczerze, że mam straszny mętlik. Proszę o poradę!

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

nieeee Panie nieeee Widze ze nie masz czasu na sprowadzanie z zagranicy, chociaz przez posrednika bys mial z Hąkągu w 7 dni ale coz. Zakladajac ze kupujesz w polsce i chcesz kupic spacer zoom polecam zakup 30D plus tamron 17-50 2.8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo takie juz gotowe:

http://allegro.pl/item409553985_cano..._4gb_vat_.html

na poczatek bedzie, dokup sobie do tego jeszcze 50mm f1.8 II i bedziesz mial ********y sprzet na wczasy
    Ostatnio edytowane przez popi ; 04-08-2008 o 20:05 Powód: Automerged Doublepost
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Jak do architektury, to rozważ 30D + Canon 10-22 + jakiś 50 1.8 do portretów.
    Moje 30D z 10-22 sprawdziło się w te wakacje znakomicie.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pokapoka Zobacz posta
    szykuje mi się wyjazd na dniach. Spędzę 5 dni w Paryżu oraz 5 w Barcelonie. Poszukuję aparatu oraz obiektywu.
    Aparat w przyszłości byłby głównie wykorzystywany do uwieczniania podróży więc będą widoki oraz widoki z uwiecznionym mną lub moją drugą połówką
    Na sprzęt jestem w stanie przeznaczyć 3500 zł (bez karty, torby). Zastanawiałem się nad zakupieniem 450D + np. EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM
    Może być.

ewentualnie wersja popiego: 450D + 18-55 IS + 55-250 IS

Cytat Zamieszczone przez pokapoka Zobacz posta
    lub EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM.
    absolutnie beznadziejny pomysł - kompletny brak szerokiego kąta.

No chyba, że z dołu dokupisz 10-22mm, ale to by Ci znacząco przekroczyło koszty...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    ... dokup sobie do tego jeszcze 50mm f1.8 II
    Jeżeli już polecasz EF 50 f/1.8 to wypadało by polecić wersję I. Co prawda trudniej ją zdobyć i jest o ok. 30-40% droższa od wersji II, jednakże pod względem mechanicznym oraz optycznym wykonana jest dużo lepiej (w wersji II producent poskąpił nawet metalowego bagnetu że o skali odległości nie wspomnę). Warto poświęcić czas na szukanie właśnie tej wersji.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 04-08-2008 o 21:49
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Może być.

ewentualnie wersja popiego: 450D + 18-55 IS + 55-250 IS
    To jest doskonaly zestaw. Do tego 50mm/f/1.8 za cene skromnego obiadu z zona w restauracji w Paryzu.

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

(EF 28-135mm IS)

absolutnie beznadziejny pomysł - kompletny brak szerokiego kąta.

No chyba, że z dołu dokupisz 10-22mm, ale to by Ci znacząco przekroczyło koszty...
    Jezeli sie chce 28-135 IS to trzeba kupic razem z 40D jako kit. Wtedy 40D wychodzi taniej niz 450D (jezeli ma sie w ogole ochote na 40D -- ja wole 450D zwlaszcza do podrozy). Z kitem 18-55 mm do szerokiego kata - tez dobry zestaw, ale bez dlugiego tele i bez niczego jasnego.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Jeżeli już polecasz EF 50 f/1.8 to wypadało by polecić wersję I. Co prawda trudniej ją zdobyć i jest o ok. 30-40% droższa od wersji II, jednakże pod względem mechanicznym oraz optycznym wykonana jest dużo lepiej (w wersji II producent poskąpił nawet metalowego bagnetu że o skali odległości nie wspomnę). Warto poświęcić czas na szukanie właśnie tej wersji.
    Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana. Odnoszę wrażenie, że z miesiąca na miesiąc wasz sprzęt przestaje działać, wcześniej 50/1.8 II była koszmarnym plastikowcem którym nie da się zdjęcia zrobić, teraz się przerzuciło na 50/1.4.. Jeśli jakieś zdjęcie z 50'ki jest nie trafione, to tylko i wyłącznie moja wina, bo źle z focus'em trafiłem. Ale jakoś 80% zdjęć jest w porządku jeśli chodzi o ostrość...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

pokapoka
    Guest

Domyślnie

właśnie strasznie się boję tego kitowego 18-55 IS - większość opinii które czytałem to raczej niepochlebne (głównie że kupowanie kitowego obiektywu to wyrzucanie pieniędzy w błoto).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana.
    Bo widzisz kiedyś to się szkła robiło, teraz to panie żenua jest, a nie optyka. o!

pokapoka, o kicie IS czytałeś same złe opinie? z tego co ja czytałem to ostrością niemal dorównuje on 17-55/2.8.
    zobacz http://www.photozone.de/canon-eos/18...report--review
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 05-08-2008 o 00:46

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Cholera, a wydawało mi się, że niespełna dwa miesiące temu czytałem, że to są dwa identyczne szkła, tylko pierwsza ma metalowy bagnet i jest lepiej wykonana.
    Nie są to dwa identyczne szkła. Wersja I posiada skalę odległości, metalowy bagnet, dużo lepiej wykonaną obudowę i lepszy układ optyczny. Pracowałem z obydwoma wersjami i w moim odczuciu przy porównaniu obu wersji wersja II wygląda jak "plastikowa zabawka". Jeżeli chodzi o jakość odwzorowania obrazu to różnica także jest widoczna. Oczywiście są to moje subiektywne wrażenia z użytkowania w/w sprzętu. Zapewne są osoby które różnicy nie dostrzegą.

Jeżeli ktoś zastanawiając się nad zakupem EF 50 f/1.8 twierdzi iż obie wersje posiadają identyczny układ optyczny to moim zdaniem lepiej niech zakupi wersję II. Jest tańsza i nie ma problemów z jej dostępnością. Dodatkowym atutem będzie zaoszczędzony czas który jak wiadomo jest bezcenny.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-08-2008 o 08:16
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów