Pokaż wyniki od 1 do 10 z 84

Wątek: Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    "Pobaw" sie kalkulatorem GO:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Sposob rozmycia (bokeh) kazde szklo ma troche inny,
    musisz sam to zobaczyc na konkretnych przykladach
    Korzystajac z linka dla ogniskowej 111 mm (czyli dolna granica dla 70-200) odleglosci od obiektu 3 m i F 4.0 ostrosc akceptowalna bedzie w zakresie 10 cm pomiedzy 2,95, a 3.05m. Co daje w zasadzie zadawalajacy efekt, bo praktycznie jak sobie wyobraze taka fote to zakladam, ze oczy sa oste, a wszystko od wysokosci powiedzmy szyi bedzie juz co raz bardziej rozmazane. Tylko w jakimi stopniu np bedzie rozmazana dlon? Bez konkretnego przykladu tego nie stwierdze.

Jesli GO "generowane" przez jasnosc 4 jest dla Ciebie ok to mozesz kupic szkla z "4" (70-200 lub 24-105). Choc rozwaz do portretu np. 85 1.8 rowniez. W studio nie mam doswiadczenia i tutaj moze ktos inny sie wypowie co jest dobre/zalecane?
    Naczytalem sie juz wiele dobrego o tej stalce, jednak poki co bede bazowal na zoomach z dwoch powodow:
    - wieksza uniwersalnosc
    - cena
    Gdybym zas kupil oprocz kita np 85 1.8 to bylby to dla mnie malo uniwersalny zestaw. Moze jestem przyzwyczajony douniwersalnosci z kompaktow, ale mysle, ze stalka w postaci 85 1.8 bedzie sie pokrywac ogniskowa z 70-200, ktora sadze, ze jakoscia rejestrowanego obrazu jest wydaje sie mi, że lepsza.

A nie miales na mysli 85 1.8?
    Nie, z powodow, o ktorych pisze przy cytacie powyzej. Ponadto 50 1.8 byla by dla mnie dobra do studia (zwlaszcza przy tej cenie i z tego co czytalem przy odpowiedniej ilosci swiatla AF sie w niej mniej gubi), a 70-200 po za samymi twarzami w studio na plener.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 13-08-2008 o 12:54

Uprawnienia umieszczania postów