Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym się przywitać i z góry podziękować za każdą pomoc jaką od Was otrzymam!

Mam pewien problem - otóż szykuje mi się wyjazd na dniach. Spędzę 5 dni w Paryżu oraz 5 w Barcelonie. Poszukuję aparatu oraz obiektywu.
Nie posiadałem jak dotąd żadnej lustrzanki, porobiłem trochę fot na sprzęcie kolegi (Nikon D80) oczywiście z jego asystą i zrozumiałem że chciałbym mieć taki sprzęt (tzn. lustrzankę a nie kompakt) i nauczyć się z niego korzystać.
Aparat w przyszłości byłby głównie wykorzystywany do uwieczniania podróży więc będą widoki oraz widoki z uwiecznionym mną lub moją drugą połówką

Jak wiadomo o tej porze w Hiszpanii słońce może ostro prażyć więc domyślam się że potrzebne mi będą też jakieś akcesoria (filtry? osłony?).

Na sprzęt jestem w stanie przeznaczyć 3500 zł (bez karty, torby). Zastanawiałem się nad zakupieniem 450D + np. EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM lub EF-S 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM.

Trochę się już naczytałem na różnych forach i powiem szczerze, że mam straszny mętlik. Proszę o poradę!