Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: Prosba o pomoc w wyborze sprzetu ...

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    uważam ze to jest bez najmniejszego sensu. po co CI 28-75 jak masz 18-55, uzyskasz tylko 20mm wiecej, a stracisz kasiorę. lepszym pomyslem jest 18-55 IS plus 55-250 IS, lub TAMROn 17-50 2.8 plus 55-250 IS

Potwierdzam popi'ego

Kasy szkoda...
    Dobrym wyjściem jest też obiektyw Canon 28-135 IS USM + 18-55 Kit
    Ale jak chcesz troche szerokiego kątu to lepiej takie jak napisał "popi"
    i wtedy masz pole do popisu-nie tylko w zoomie ale także w szerokim

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

To może na początek proponuję sprotować temat dotyczący KIT-a do 450D - czyli nie 17-55 IS tylko 18-55 IS.
    Jako drugi temat zaproponuję zestaw troszkę inny:
    - 450D + 18-55 IS + 50 1.8 + 70-200 f4 - co daje ok 4300 zł

Zastosowanie tego zestawu do

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta

... wiekszosc moich zastosowan to bedzie portret i jego rozne odmiany, ale glownie studyjny (planowany zakup paru lampek i reszty gratow) i plenerek...
    jest jak najbardziej możłiwe bo:
    50 1.8 - portret studyjny
    70-200 f4 - portret plenerowy
    18-55 - uniwerslne zastosowanie

czyli wydaje mi się że spełnia twoje oczekiwania ... no może poza sumaryczną ceną
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecki74 Zobacz posta
    jest jak najbardziej możłiwe bo:
    70-200 f4 - portret plenerowy
    18-55 - uniwerslne zastosowanie

czyli wydaje mi się że spełnia twoje oczekiwania ... no może poza sumaryczną ceną
    No to może coś takiego:

Tamron 17-50 - uniwerslne zastosowanie (ew 18-55 Canona)
    85 1.8 - portret plenerowy

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

ja użytkuję (i proponuję) dośc uniwersalny zestaw:
    puszka + canon 17-85, bo:
    na początek uniwersalny, stabilizacja,
    celny fokus (piję do tamrona),
    jest ciemny ale w portretówce będziesz używał lamp.
    po pewnym czasie będziesz wiedział czego chcesz więcej.

mówiąc o tamronie odradzam wybór, nawet jak będziesz miał egzemplarz bez ff/bf, to jednak w słabym oświetleniu bedzie pudłował - canon z usm jest zdecydowanie lepszy pod tym wzgledem.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnt Zobacz posta
    ja użytkuję (i proponuję) dośc uniwersalny zestaw:
    puszka + canon 17-85, bo:
    na początek uniwersalny, stabilizacja,
    celny fokus (piję do tamrona),
    jest ciemny ale w portretówce będziesz używał lamp.
    po pewnym czasie będziesz wiedział czego chcesz więcej.

mówiąc o tamronie odradzam wybór, nawet jak będziesz miał egzemplarz bez ff/bf, to jednak w słabym oświetleniu bedzie pudłował - canon z usm jest zdecydowanie lepszy pod tym wzgledem.
    Z całym szacunkiem, ale porównywanie 17-85 do Tamrona jest nieporozumieniem Co z tego, że będziesz miał większą celnośc, skoro fotki będziesz miał kiepskiej jakości?
    Używałem Tamrona również w kiepskim świetle, z 20d - fakt, czasami nie trafiał, ale znowu bez przesady Natomiast porównując zdjęcia - zwłaszcza w portretowce momentalnie dostrzegasz ogromną różnicę
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie, 17-85 do portretu to jakies nieporozumienie. Do porteretu im jaśniejsze szkiełko tym lepiej.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Kolejny raz tluamcze to samo no ale coz, skoro do niektorych nie dociera; wiem ze kit 18-55 i tamronik 28-75 w duzej mierze pokrywaja sie, ale wybor mogl by byc taki poniewaz:

- zakup tego kita wraz z body jest mozliwy wlasciwie w takiej samje cenie jak samo body ew 100-150 zl wiecej jak juz wspomnialem
    - tamron nie pokryje mi szerokiego konta, co zrobi kit, ktorego koszt jest zaden lub znikomy
    - no i w koncu koronny argument czyli swatlo tamrona tak bezcenne przy portretach

ecki74 twoj zestaw bardzo przypadl mi do gustu, ale pozostaje kilka pytan laika:
    - 50 1.8 do studia pasuje jak ulal, jednak czy w pokoju, ktory powiedzmy, ze da mi mozliwosc odejscia od obiektu 3-3,5 m bede w stanie uchwycic cala postac?
    - ta elka bardzo by mi pasowala, jednak bez ISa czy mam prawo obawiac sie poruszonych fotek na koncu? Choc ze wzgledu na zakres ogniskowych ograniczenia tego szkla dotycza pleneru, gdzie teoretyczniew 90% powinno byc wystarczajace swiatlo?A moze sie myle?

Amok, ten Canonik torche ciemny zdaje sie byc, a ja chce cos jasnego doportretu. Bardziej tutaj bym byl zainteresowany jak juz co 24-105 4.0 L tyle tylko, ze zasieg cenowy nie osoiagalny.

Blindseeker, prosye cyztac to co pisze; nie chce zestawu na start prawie ze samych stalek, jedynie co dopuszczam to 50 bo jest tania i przy taki mzakresie i tak duzo biegania nie ma. Nie akceptuje braku komfortu w postaci braku uniwersalnosci, przynajmniej jak na zestaw poczatkowy.
    I bynajmniej nie jest to spowodowane faktem, ze jestem leniwy wiec nie chce stalek, poprostu nie lubie ograniczen i to az takich.

Czym dluzej czytam tym bardziej odstraszam sie od zakupu 28-75 kosztem jakiegos Canona. Tyle tylko, ze ceny orginalow sa nie do zaakceptowania.

PS
    Panowie Admini lub modowie mogli by sie zdecydowac, bo juz drugi raz topic zostal przeniesiony. Troche utrudnia to powrot do postu zwlaszcza bez sladu pzozostawienia odnosnika wm iejscu poprzendim. A tak na marginesie ja nie kupuje aparatu na wyjazd
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 06-08-2008 o 14:26

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

odpuscie sobie tamrony tokiny, sigmy jesli w podobnej cenie mozecie miec canona
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    odpuscie sobie tamrony tokiny, sigmy jesli w podobnej cenie mozecie miec canona
    Niby prawda, ale zakres rzędu 17-50mm ze światłem f/2.8 to jednak u Canona conajmniej 2x drożej...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

450D 18-55-250 kit IS

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów