Witam !!!
Mozliwe, ze bylo juz troche podobnych tematow, jednak obiecuje, ze ten nie bedzie z pokroju: jaki aparat mam kupic.
Sprzet bede kupowal za okolo 2-3 miesiace, ale chce sie upwenic, co do wyboru, zeby potem tylko jak juz bedzie kasa isc do sklepu i kupic.
Zaczne od puszki, bowiem tutaj w zasadzie juz wszystko sprecyzowane i
bedzie to 450D, ewentualnie jak by mocniej nagle stanial to 40D. Przesiadam sie z hybrydy.
No i do meritum. Otoz wiekszosc moich zastosowan to bedzie portret i jego rozne odmiany, ale glownie studyjny (planowany zakup paru lampek i reszty gratow) i plenerek. Poczawszy od calych postaci po twarze. Oczywiscie chce miec tez jakas uniwersalnosc w takim sensie, ze jak gdzies pojade na wakacje zeby jakies plenerki badz architekture walnac.
Puche zakupie najprawdopodobniej (jesli to bedzie 450D) z kitem 17-55 IS, i to w zasadzie powinno jako tako mi starczyc na owe widoczki i architekture, nie zmierzam tutaj inwestowac w cos lepszego w tym zakresie, gdyz to dla mnie nie priorytet, a to sadze, ze mi styknie.
Do portreciku z tego co przynajmniej czytalem kieruje sie w strone Tamrona 2.8 28-75 i pozniej dokupienia 50 1.8. Tutaj mam nadzieje, ze dobrze rozumuje i ze to wlasciwy wybor. Tzn oczywiscie nie stac mnie na canony z takim swiatlem. W zwiazku z powyzszym mam male pytanie/prosbe: naczytalem sie o BF/FF w przypadku tamron 28-75 i canonow. Czy ktos z tego szanownego tutaj grona bedzie w stanie mi pomoc osobiscie dobraniem odpowiedniej sztuki Tamrona do puchy (okolice Katowic)? Pytam ze wzgledu na moje laictwo w tego typu sprawach, bo nie chcialbym wyrzucic 1200 zl w bloto.
Zeby siegac troche dalej mam na oku jeszcze drugiego kita 55-250 IS. Lecz w tym wypadku jak nie bede mial na raz tyle kasy jestem w stanie podarowac sobie na poczatek t oszkielko i dokupic je pozniej. Naczytalem sie na temat Sigmy Bodajze 70-300 i raczej pozostane przy tym canoniku.
A wiec teraz pytanie: czy biorac pod uwage budzet i potrzeby zastosowania wedle tych ponizej zamiszczonych dwoch zestawow mozna wybrac cos lepszego?
Zestaw 1
450d + C 17-55 + T 28-75 2.8 ~3200 zl
Zestaw 2
450d + C 17-55 + C 55-250 + T 28-75 2.8 ~ 4000-4100 zl
C 50 1.8 w terminie pozniejszym.
Bede wdzieczny za rady.