Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Tworzenie studia

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie Tworzenie studia

Mam w końcu miejsce, w którym mogę stworzyć swoje małe studio. Wymiary, mniej więcej to: 4,5x5 metra, wysokość ok 2,20. Jak na razie jest tam beton na ziemi i zwykły tynk na ścianach oraz suficie - tutaj pierwsze pytanie:

Jaką podlogę zrobić? wykładzina? Jeśli tak to jaka, w jakim kolorze?
    Jaki kolor nadać scianom i jaki sufitowi?

I sprawa najważniejsza - oświetlenie. Chodzi mi przede wszystkim o fotografię portretową.
    Jako światła głowne i wypełniające chciałbym coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item412129463_...yw_225cm_.html

Teraz zostaje jeszcze sprawa świateł, które doświetlą tło i ewentualnie np. włosy modelki (od tyłu). Co tutaj najlepiej wybrać?

Na oświetlenie maksymalnie mógłbym wydać 1500 zł. Dodam, że mam lampę błyskowa, co widac w stopce, więc być może ona może służyć za głowny błysk i wtedy będzie można coś oszczędzić?
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Dopiero zaczyna Awatar hroopek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie apropos scian...

Współpracuje z fotoagencją z krakowa...ściany w studio pomalowane są na szaro..na czarne nie zgodzili się właściciele budynku... wiec sciany ciemne. Na podłodze jest parkiet...nie za szczęsliwie...ciemna wykładzina jednolita dobrze się spisuje. Napisze jeszcze ze przez jakis czas pracowałem w zawodowym studio w paryzu, tam sciany a raczej ich kawalki, były przygotowane pod względem faktury jak i kolorów pod różne sceny. Czyli masa różnych teł, jedno koło drugiego... Do portretów polecam Ci beauty disha, rewelacja do małych pomieszczeń, (samoróbka z metalowych misek z tesco swietnie sie nadaje i zostaje nieco kasy w kieszeni...) pamiętaj że na tak małej powierzni i niskiej będzie Ci się odbijało wszystko od wszystkiego... ale da się nad tym zapanować, po prostu próbuj z ustawieniami lamp, wrazie co służe pomocą, poczytaj też freemana, jest tam masa ciekawych podpowiedzi...
    Polecam tez halogeny, sam uzywam, nawet ostatnio coraz częsciej niz błysku, do tego folie filtrujące w różnych kolorach...
    Polecam też scianki styropianowe białe bądz z płyty gipsowej do odbijania światła... rewelacja...
    serwus
    Duża Puszka Canon i wszystkie niezbędne klamoty...hmmm i kiedys miałem Trabanta...sedan...

Miasto
    Września

Domyślnie

beauty dish - co to?

poza tym samoróbki mnie nie interesują - nie mam zacięcia majsterkowicza i nie mam do tego zdolności )
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Miasto
    Września

Domyślnie

Dzieki za linki, chociaz pierwszy byl zbedny i mogles go sobie podarowac. Nadal jednak nie padly odpowiedzi na najwazniejsze dla mnie pytania - czyli lampy... Az wierzyc sie nie chce, ze nikt nie zna na nie odpowiedzi...

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Jak już chcesz inwestować w lampy studyjne, to lepiej w takie ktore maja rózne tryby pilota (żarówki modelujacej). Delicacy nie mają takiej mozliwości. Jak ostatno byłem w Eltecu to troche pomacałem sobie lampy Fighter 300 i całkiem miłe wrażenie jak na chińszczyznę na mnie wywarły (580 PLN sztuka) ale masz tam wszystko co potrzeba i mocy więcej bo z tego co weim to ktos gdzieś robił test i Delicacy z deklarowanych 180WS mialy coś około 100. A 580tkę śmiało możesz wykorzystać do tła albo włosów IMVHO.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

softboxy jak masz czas mozesz zrobic sam... ten jest odjechany na MAXXXA:

http://www.diyphotography.net/studio...t-softbox-ever
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi Zobacz posta
    softboxy jak masz czas mozesz zrobic sam... ten jest odjechany na MAXXXA:

http://www.diyphotography.net/studio...t-softbox-ever
    Pisałem juz wyżej, że nie interesuje mnie robienie czegokolwiek samemu :/
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Jak ostatno byłem w Eltecu to troche pomacałem sobie lampy Fighter 300 i całkiem miłe wrażenie jak na chińszczyznę na mnie wywarły (580 PLN sztuka) ale masz tam wszystko co potrzeba i mocy więcej bo z tego co weim to ktos gdzieś robił test i Delicacy z deklarowanych 180WS mialy coś około 100. A 580tkę śmiało możesz wykorzystać do tła albo włosów IMVHO.
    Rozumiem, że 580 zl sama lampa, tak? To zdecydowanie ponad mój budżet - jeśli dorzuce do tego statywy i softboxy...
    Ostatnio edytowane przez chuckyy ; 07-08-2008 o 08:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Rozumiem, że 580 zl sama lampa, tak? To zdecydowanie ponad mój budżet - jeśli dorzuce do tego statywy i softboxy...
    2 X 580 = 1160 lampy
    2 X 75 = 150 statywy
    2 x 139 = 278 softbox 120x 80 (duzo wiekszy od tych z Twojego zestawu)
    Łącznie 1588 PLN

Przekracza nieznacznie a korzyść z lepszych lamp. Bezcenna
    Ostatnio edytowane przez kami74 ; 07-08-2008 o 08:52 Powód: błąd w obliczeniach
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Statywy polecam marki Quantuum, a konkretnie taki komplet za 199 zł:

http://www.quantuum.pl/detal.php?id=27&lang=pl&curr=PLN

Mają powietrzną amortyzację i są bardzo solidne. Szkoda, żeby lampa za kilka stówek się roztrzaskała spadając z byle jakiego stojaka. Różnica w cenie nie taka wielka.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów