Cytat Zamieszczone przez serwus
czy rzeczywiscie 500 jest radyklanie wolniejszy od 400?
Ja mówiłem o tym że 500 jest wolniejszy od 430, nie od 400! A różnica jest niewielka. Tutaj można sobie porównać prędkości 500ki i 430ki (dla nie wtajemniczonych: nie, to nie błąd, na rynek amerykański te aparaty mają takie nazwy). Są to jednak testy dwóch konkretnych egzemplarzy, więc nie musi to być koniecznie reguła dla dwóch innych, dopóki więc jeszcze gdzieś potwierdzenia tych informacji nie znajdę, trudno uznać je za jakiegokolwiek pewniaka.
Jedynie co do prędkości serii w trybie High są uzasadnione podejrzenia że 500tka jest rzeczywiście wolniejszy - przerabia przecież większe obrazy.
Ale jedno jeszcze właśnie zauważyłem, co mocno obciążyło szalkę z 500tką! Mianowicie wynika z tych testów że ma ona wyraźnie większy buror niż 430tka. W podanych tabelach czytamy że w trybie szybkim serii, w Large/Fine, 430 łapie z pełną prędkością tylko 4 foty, a 500 łapie ich aż 9. Podobnie w trybie wolniejszym - 430 przytyka się już po 8 fotce, a 500 dopiero po 24! To spora różnica. Już nie jestem taki przekonany co do wyboru IXUS'a 430. Powyższe ma dla mnie dość istotne znaczenie, więc możliwe że jednak bym się nawrócił i zakupił 500kę. Na szczęście moja 400tka trzyma się całkiem nieźle i takich dylematów nie mam (a nawet gdyby się nie trzymała - odpukać - to i tak kasy brak).