[quote="-= Barton =-"][quote="serwus"]
Co do samego IXUS'a 400, aktualnie mamy już w sprzedaży jego następców: IXUS'a 430 i IXUS'a 500. Co do 430ki, to o ile cena niewiele odbiega od 400 to warto dołożyć, jest odrobinkę szybszy, ma odrobinę lepiej pogrupowane menu i kilka nowych, mało istotnych funkcji. Do IXUS'a 500 natomiast, moim zdaniem nie warto dopłacać. Albo może ujmę to inaczej - ja bym nie dopłacił. Dlaczego? IXUS 500 to teoretycznie dokładnie to samo co 430, z kilkoma małymi różnicami:
- matryca 5 mega zamiast 4, dzięki czemu trochę więcej szczegułów, co chyba oczywiste,
- filmy w rozdzielczosci max 640x480 (400 i 430 mają max 320x240),
ale jest też kilka cech negatywnych:
- trochę wyższy kontrast przy ostrym słońcu, czyli jeszcze ostrzejsze cienie i mniej w nich szczegułów,
- trochę większe szumy - matryca w obu przypadkach tej samej wielkości (1/1.8 cala) a ilość pikseli o milion większa, stąd oczywiście mniejsza powierzchnia pojedynczego piksela a tym samym ilości światła nań padającego, co prowadzi do konieczności większego wzmocnienia sygnału, a to z kolei do zwiększenia szumów.
- trochę wolniejsza praca (tzn. włączanie, autofocus, zdjęcia cykliczne, seryjne)
quote]
Bardzo dziekuje za niezywkle wyczerpujaca odpowiedz. Od czasu jak zadalem to pytanie wiele sie o tych aparatach dowiedzialem. I moj wybor padl na Ixusa, tyle tylko ze 500. A kalkulacja byla prosta - wiedzialem ze chce Ixusa (i to juz jest pewne), a 500 w sklepie internetowym jest niewiele drozsza od 400 - jakies niecale 100 zl. Mam za ten aparat placic 1850 zl. A teraz Bartob zabiles mi cwieka, czy rzeczywiscie 500 jest radyklanie wolniejszy od 400? Bo szumy nie sa wazne dla mnie. Aparat mam kupowac w piatek!
Pozdrawiam serdecznie