Strona 133 z 194 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 321 do 1 330 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1) szkiełko micro43
    test 12mm f/2 do micro 43 (ekw. 24mm na FF)

http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1444/cat/14

"the Olympus 12mm ƒ/2 M.Zuiko offers excellent results for sharpness in a quality package. The price might be prohibitive for some, but if you can afford it, you won't be disappointed"
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

2) kilka cytatów (czyjeś prywatne opinie) z obmacania Panasownika G3 z olkowego forum:

http://forum.olympusclub.pl/showthre...=78120&page=12

"Niestety LCD, a szczegolnie EVF laguje przeokrutnie, wiec, ze to kwestia swiatla zastanego (nisko umiejscowione halogeny w FJ) ale wyszedlem dzieki uprzejmosci obslugi na galerie, gdzie zastane bylo jakies 50% i bylo niewiele lepiej, takiego szarpania nie doswiadczylem w G1, podpowiem szaprania w trakcie podgladu, a nie ostrzenia, przy ostrzeniu jest jeszcze gorzej..."

Czyli Panas zrobił EVF gorzej niż w poprzednich modelach (G1, G2, GH1, GH2), nie wiadomo z jakiego powodu. Błąd oprogramowania? Cięcia kosztów? Wady produkcyjne pierwszych egzemplarzy? Ze świetnego EVF zrobił gorszy.

Raczej wygląda to na jakiś błąd, bo trudno uwierzyć by miało być tak źle, skoro w poprzednich modelach było tak dobrze:

"przede wszystkim (EVF) smuzy jak diabli G1 chodzil ok wartko, takie lagi jak w Panasie, to ja mam w EPL1 pod woda jak mi sie od pstrykania zagotuje obudowa, widzieliscie kiedys kontrolke przegrzania ap[aratu w EPLu?"

Za to widać że AF to spora porawa (a już w poprzednich modelach był szybki.

"AF, oj tu sie zdziwilem, jest duzo szybciej niz przy G1, powiem, ze entry lustra mialy by wieksze problemy niz ten Panas, piorunujaco szybki, tu ogromny + dla Panasa, moj EPL1, ktorego mialem ze soba, to w porownaniu z nim jakis dramat jest..."

(...)

"AF jest bardzo szybki, smialo powiem, ze jest szybszy od lusterek sredniej klasy, po prostu przekadrowanie pik, znow, pik, w locie, pik, szok, niestety nie mialem czasu potestowac w slabszych warunkach, malego kontrastu jak jest w stosunku do poprzednika, pewnie jest niewiele lepiej ale tu i lustrzanki sobie radza roznie, zreszta nie o to mi chodzilo..."

Olek ma w nowych PEN-ach podobno równie szybki AF. Następne opinie chwalące jego szybkość (wcześniej były opinie że w PEN-ach jest szybszy niż w Nikonie D3x.
    Chyba lustra rzeczywiście straciły na tym polu przewagę.
    A z każdą nowszą generacją procków i matryc teoretycznie może być jeszcze szybciej.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 15-07-2011 o 21:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

szybki to jest, ale czy trafia?

Domyślnie

Trafia, tylko nie zawsze wiadomo gdzie. Z tego, co zauważył, to lustrzanki (przynajmniej ta moja) jak nie mogą złapać ostrości, to kapitulują. A bezlusterkowce (przynajmniej ten mój) jak nie mogą złapać ostrości, to trafiają gdzie popadnie i pokazują, że niby wszystko fajnie... A potem się okazuje, że jednak niefajnie... Ale to bardzo rzadkie przypadki.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Trafia, tylko nie zawsze wiadomo gdzie. Z tego, co zauważył, to lustrzanki (przynajmniej ta moja) jak nie mogą złapać ostrości, to kapitulują.
    Moje też tak miały.

A bezlusterkowce (przynajmniej ten mój) jak nie mogą złapać ostrości, to trafiają gdzie popadnie i pokazują, że niby wszystko fajnie... A potem się okazuje, że jednak niefajnie... Ale to bardzo rzadkie przypadki.
    Nie nie nie! Przetestuj sam.

Jeśli jest mało światła, ale jest i obszar "pod punktem AF" ma małą różnicę kontrastu to (przynajmniej Panasy) ustawiają hiperfokalną - bardzo duży zielony raczej zawias nie kwadracik.

Jeśli obszar "pod punktem AF" ma małą różnicę kontrastu i już jest za mało światła to kapituluje (jak twój Dalmierz za 8 tysi) ustawiając bardzo duży czerwony zawias.

Jeśli obszar "pod punktem AF" ma małą różnicę kontrastu a tło/drugi plan ma większy kontrast i dioda wspomagająca AF jest wyłączona wtedy (zupełnie niepotrzebnie) pokazuje, że ustawił na obszar "pod punktem AF", jednak faktycznie ostry jest drugi plan.

Ostatni przypadek opisujesz, btw ja go doświadczyłem 3 razy od zakupu GF1. Raz w knajpie przy czerwonym świetle, ceglanym tle - ostrzyłem 14/2.5 na osobę w... czerwonej bluzie. Pozostałe dwa to uliczne pstryki "na chińskiej ulicy" Amsterdamu, mocno po północy, bez lampy, na czarnym tle, bez włączonej lampki wsomagającej AF.

Jednym słowem: osoby posiadające bezlustrkowce konkurencji będą mogły ponarzekać na CDAF w mikro, tu na forum, wtedy kiedy jakikolwiek inny system będzie miał ten CDAF lepszy i/lub szybszy. Tymczasem to nie NX, nie NEX a Olympus PEN dogonił CDAF Panasonika.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Teoretycznie micro43 ma łatwiej, bo ma nieco większą GO niż APS przy tej samej przysłonie. A jeszcze większa różnica będzie pomiędzy micro43 a FF.
    Teoretycznie więc aparat mógłby wyliczać jaki jest zakres GO przy ustawionej w danym momencie przesłonie i decydować jaka dokładość AF mu jest potrzebna. Wtedy gdy dostanie większy zakres GO mógłby ustawiać AF szybciej, a przy płytszej GO - dłużej i dokładniej.
    Ale ogólne odczucie użytkownika byłoby takie że AF jest szybszy, niż gdyby za każdym razem aparat by robił to równie dokładnie.

Ale to takie dywagacje.
    Może w bezlusterkowcach równie dokładnie mierzą ostrość niezależnie od przesłony. Mimo to jednak micro43 ma nieco łatwiej niż APS.

Z innego punktu widzenia - powinno być dokładniej niż w lustrach, bo nie powinno być żadnych problemów typu FF/BF i żadnej potrzeby microregulacji.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

W sumie nex też czasem ustawia taki duży kwadrat zielony, więc to pewnie też hiperfokalna.

Domyślnie

Trafia, tylko nie zawsze wiadomo gdzie. Z tego, co zauważył, to lustrzanki (przynajmniej ta moja) jak nie mogą złapać ostrości, to kapitulują. A bezlusterkowce (przynajmniej ten mój) jak nie mogą złapać ostrości, to trafiają gdzie popadnie i pokazują, że niby wszystko fajnie... A potem się okazuje, że jednak niefajnie... Ale to bardzo rzadkie przypadki.
    Najwyraźniej tylko twój bezlusterkowiec tak działa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Najwyraźniej tylko twój bezlusterkowiec tak działa
    Najwyraźniej nie tylko mój:

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jeśli obszar "pod punktem AF" ma małą różnicę kontrastu a tło/drugi plan ma większy kontrast i dioda wspomagająca AF jest wyłączona wtedy (zupełnie niepotrzebnie) pokazuje, że ustawił na obszar "pod punktem AF", jednak faktycznie ostry jest drugi plan.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Test Olkowego 12mm f/2 na optycznych:

Świetnie wykonany, bardzo przyzwoity obiektyw (choć szału nie ma):

http://optyczne.pl/236.11-Test_obiek...sumowanie.html

Taka nieco szersza, nieco jaśniejsza, nieco lepsza na rogach i dużo lepiej wykonana (ale większa) wersja panasowego naleśnika 14mm f/2.5. Jak cena spadnie, to będzie niezły wybór.

Domyślnie

Szkoda tylko, że nie zrobili z niego naleśnika.

Strona 133 z 194 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów