1) szkiełko micro43
test 12mm f/2 do micro 43 (ekw. 24mm na FF)
http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1444/cat/14
"the Olympus 12mm ƒ/2 M.Zuiko offers excellent results for sharpness in a quality package. The price might be prohibitive for some, but if you can afford it, you won't be disappointed"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
2) kilka cytatów (czyjeś prywatne opinie) z obmacania Panasownika G3 z olkowego forum:
http://forum.olympusclub.pl/showthre...=78120&page=12
"Niestety LCD, a szczegolnie EVF laguje przeokrutnie, wiec, ze to kwestia swiatla zastanego (nisko umiejscowione halogeny w FJ) ale wyszedlem dzieki uprzejmosci obslugi na galerie, gdzie zastane bylo jakies 50% i bylo niewiele lepiej, takiego szarpania nie doswiadczylem w G1, podpowiem szaprania w trakcie podgladu, a nie ostrzenia, przy ostrzeniu jest jeszcze gorzej..."
Czyli Panas zrobił EVF gorzej niż w poprzednich modelach (G1, G2, GH1, GH2), nie wiadomo z jakiego powodu. Błąd oprogramowania? Cięcia kosztów? Wady produkcyjne pierwszych egzemplarzy? Ze świetnego EVF zrobił gorszy.
Raczej wygląda to na jakiś błąd, bo trudno uwierzyć by miało być tak źle, skoro w poprzednich modelach było tak dobrze:
"przede wszystkim (EVF) smuzy jak diabli G1 chodzil ok wartko, takie lagi jak w Panasie, to ja mam w EPL1 pod woda jak mi sie od pstrykania zagotuje obudowa, widzieliscie kiedys kontrolke przegrzania ap[aratu w EPLu?"
Za to widać że AF to spora porawa (a już w poprzednich modelach był szybki.
"AF, oj tu sie zdziwilem, jest duzo szybciej niz przy G1, powiem, ze entry lustra mialy by wieksze problemy niz ten Panas, piorunujaco szybki, tu ogromny + dla Panasa, moj EPL1, ktorego mialem ze soba, to w porownaniu z nim jakis dramat jest..."
(...)
"AF jest bardzo szybki, smialo powiem, ze jest szybszy od lusterek sredniej klasy, po prostu przekadrowanie pik, znow, pik, w locie, pik, szok, niestety nie mialem czasu potestowac w slabszych warunkach, malego kontrastu jak jest w stosunku do poprzednika, pewnie jest niewiele lepiej ale tu i lustrzanki sobie radza roznie, zreszta nie o to mi chodzilo..."
Olek ma w nowych PEN-ach podobno równie szybki AF. Następne opinie chwalące jego szybkość (wcześniej były opinie że w PEN-ach jest szybszy niż w Nikonie D3x.
Chyba lustra rzeczywiście straciły na tym polu przewagę.
A z każdą nowszą generacją procków i matryc teoretycznie może być jeszcze szybciej.