Wg dziadziusia szkła typu 20/1.7 czy PL25/1.4 (bo o te pytałem) nie mogą mieć równie szybkiego AF co szkla typu 45-200, 14-45 czy 14-140, gdzie uklad AF jest liniowy, cokolwiek to znaczy
Powiedział wprost, że w jasnych szkłach potrzeba większej precyzji i dlatego działa to wolniej (wciąż szybko).
Czy naprawdę podczas decyzji o kupnie M/43 1) miałeś choć odrobinę nadziei na szkło 40-50/1.4 mając na uwadze jakie światło oferował Oly w 4/3 i czy ewentualnie wtedy wiedziałeś, że 2) byłbyś skłonny zapłacić za takie szkło odpowiednią sumę (patrz cena zum Oly F/2@ $2300).
1.4 to z automatu sygnał, że szkło dla pro, szkło dla pro z automatu znaczy $500 więcej od takiej samej ogniskowej dla Kowalskiego, super optycznie plus kolejne $1k.
50/1.4 dla mikro musiałoby kosztować +/- $1200, a jesteśmy w Eurokołhozie więc za wszystko płacimy w Euro.
the silence is deafening
Chwilę, czy 50mm f1.4 nie powinno dla micro kosztować tyle samo (albo mniej) niż 50mm f/1.4 dla Canona (na FF)? Na pewno może być mniejsze (mniejsze koło obrazowe), więc mniejsze szkiełka do szlifowania, więc mniejszy koszt.
Ewentualnie kosztować tyle samo, jeśli byłby ostry od f/1.4 (bo Canon ostry od pełnej dziury nie jest), oraz lepiej wykonany. Może nieco tylko droższy, jeśli byłby ostry, nie aberrował (dużo szkła ED), miał silnik ultradźwiękowy i wysoką jakość wykonania.
Ale 1200$ ?????? Tylko to może za 100mm f/2 macro (dawno zapowiadane do "zwykłego" 4/3, może wreszcze pojawiłoby się w micro?).
Takiego obiektywu bardzo brakuje w systemie, nie jakiegoś makro a właśnie portretówki.
Oczywiście, że miałem nadzieję. Jeżeli M43 tego nie wyprodukuje to przerzucę się na samsunga, który planuje na 2012 wydać 50/1.4. W połączeniu z planowanym na 2013 24/2.0 i obecnym 16/2.8 byłby to dla mnie idealny zestaw.
Tak jestem skłonny zapłacić 3-4k za dobre szkło 40/1.4 ostre od 1.4.
35, 50, 85, 100
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Tak, swietna sprawa - jesli chcesz blyskawicznie i bardzo intuicyjnie wskazac punkt ostrzenia!
Zadnego klikania, wybierania klawiszami, itp.
Sprawdz, zanim to zrobisz - sprawnosc AF. Ja nawet przy dlugim koncu kit zoom'a NEX - wole ostrzyc\doostrzac recznie, zeby miec ostrosc przy portrecie na oczach.
Jak do tej pory - AF w Panasie - jest najbardziej dopracowany ze wszystkich bezlustrowcow.
Nie mowie, ze Samsung nie podola, po prostu nie sama specyfikacja czlowiek zyje. Warto sprawdzic skutecznosc w praktyce.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS:
Ostatnio robilem troche zdjec ludzi NEX'em. Lubie od razu dobrze skadrowac zanim nacisne migawke. Importuje zdjecia do LR, wlaczam korekcje optyczna szkiel (wszystkich systemowych NEX oprocz dluzszego zoom'a) i??? Na wielu zdjeciach nie moge z niej skorzystac, gdyz obcina mi wazne elementy zdjecia!
W u43 obraz w wizjerze i na LCD, JPG i RAW, wideo - od razu wszystko daje ogniskowa gwarantowana przez producenta. Zadnych niespodzianek pozniej.
Nie wiem jak jest w przypadku Samsunga.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 16-05-2011 o 23:19 Powód: Automerged Doublepost
Pozdrawiam!
the silence is deafening
GF3 za rogiem, najmniejszy kompakt z wymienną optyką, sensor G3.
Kolejny GF "w pro" około października, to prawdopodobnie "prawdziwy" następca GF1.
Jeszcze w czerwcu (zapewne obok dwóch nowych mZD pro stałek) dwa! nowe PENy.
the silence is deafening
Co tu dużo pisać, Panas prezentuje najbardziej zaawansowany i rozwinięty system bezlusterkowców.
http://www.optyczne.pl/4024-nowo%C5%...1.4_ASPH..html
http://www.optyczne.pl/4025-nowo%C5%...x_DMC-GF3.html