Strona 95 z 194 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R;904962 nt. 18-200 OOS
    - szybkosc AF jest daleko za Panasem 14-140mm
    - dokladnosc AF jest rowniez za Panasem 14-140mm
    - w video jest zbierany dzwiek zmiany ogniskowej, nawet z zew. mikrofonem podpietym do NEX3/5
    - body NIE POPRAWIA dystorsji! na 18mm jest OGROMNA beczka - widoczna w JPG oraz na FILMACH
    NEX 5 w WIDEO z tym szklem (w mieszkaniu) szumi jak cholera. DUZO BARDZIEJ niz GH1, nie mowiac o GH2. Dopiero przy swietle 2.8 i lepszym - jest OK.
    Cytując Pana z Sony: we'll do it better

18-200: imho cenę usprawiedliwiałoby dokładne odwzorowanie WSZYSTKICH parametrów 14-140 a tu widzę kupa.
    Dzięki Jerry, fajnie, że macasz sobie to wszystko,chcesz się podzielić imho bezcenną informacją i jesteś (póki co ) w miarę obiektywny.
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dzięki Jerry, fajnie, że macasz sobie to wszystko,chcesz się podzielić imho bezcenną informacją i jesteś (póki co ) w miarę obiektywny.
    Na dzis dzien uzywam u43 i NEX. NEX glownie z manualami Zeissa, ale i jedngo Wojtka od Cichego wlasnie kupuje. A szkla E chcac nie chcac i tak mam okazje pouzywac.

I co ciekawe - zostawiam sobie na razie 16'ke - technicznie pozostawiajaca moze wiele do zyczenia - ale jak sie wie jak do niej podejsc - naprawde uzywalna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS: uzywalna rowniez w wideo - takie zwykle rodzinne krecenie w mieszkaniu, domu. Nic wyszukanego - jak chce cos bardziej kreatywnego - wtedy manuale.

Majac ta 16'ke - moge spokojnie dac aparat do reki innym, zebym chociaz na chwile pojawil sie w rodzinnym albumie ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 10-12-2010 o 14:02 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Podsumowując: niedługo w końcu kupuje 550D i coś mnie trafia, że nie ma takich szkiełek jak w m/43, 35/1.8DX czy 16-105.
    Jak w każdym systemie, w jednym są takie, w innym nie ma. Co do 550d, to domyślam się, że do filmów? (inaczej nie ma sensu -> 500d daje taki sam obrazek). Proponuję wtedy doczekać do specyfikacji 600d, to już lada chwila. A i cena 550d spadnie jakby co.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pisał kiedyś o tym Janko, dla przyjemności używam GF1 i/lub E-PL1.
    No właśnie, kiedyś. Ostatnio to raczej o N D3100 przebąkuje.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Co chcesz wiedzieć?
    Napiszę
    hmmm ... chyba wszystko
    kupiłaś guzikowca zamiast pokrętłowca (?) dlaczego i czy sprawdza się..
    jak z prędkością i focusem ?
    opisz dla mnie co Cię najbardziej denerwuje i dlaczego ?

miłej ywabaz
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jerry_R,

jakich manuali używasz do Nexa? (jeśli można...).
    Jak sobie radzisz z nastawianiem ostrości?
    Wgrałem nowy soft do mojego N., teraz szukam czegoś dłuższego niż kit. Za wszelkie ew. sugestie bardzo dziękuję. Mam kilka manualnych szkiełek (OM) Olka...

Pzdr.

I.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hej:

Zeiss 25 f/2.8 ZM
    Zeiss 35 f/2 ZM
    Zeiss 50 f/1.5 ZM
    Voigtlander 75 f/2.5 M39 (ma przyjsc na dniach od Cichego)
    Tokina AT-X 60-120 f/2.8 OM (czeka na adapter OM z Chin)

Z nastawianiem ostrosci jest tak jak w u43 - powiekszasz wybrany fragment i ostrzysz. Aby widziec z powrotem caly kadr:
    - nic nie robisz przez np. 2 sek. (moze to byc 5 i wiecej, wybierasz w menu)
    - naciskasz lekko migawke
    Albo od razu naciskasz migawke i robisz zdjecie.

Jezeli jestem blisko fotografowanego obiektu - warto wybrac inny punkt niz centralny. Jezeli dalej - ostrze centralnym i przekadrowuje. Wyrobilem sobie juz nawyk - wybierania punktu przed ostrzeniem (wygodniej) - gdyz najczesciej z gory wiem, ze chce miec ostrosc w ktoryms z mocnych punktow.

Aha, brakuje jednej funkcji, ktora maja Lumixy - zeby ustawic z powrotem punkt ostrzenia w centrum kadru - znowu musze uzywac strzalek, nie ma funkcji centrowania jednym przyciskiem.
    Przydalby sie rowniez EVF, moze bedzie z nastepnym NEX'em.

Jesli robie zdjecie czlowiekowi, ktory sie lekkko rusza, obraca, rozmawia - moge lekko przymknac np. do 2.8 - 4 - zwiekszam sobie wtedy lekko glebie, margines bledu (wiecej przymykam im dluzsza ogniskowa).

Jezeli robie latajacego dzieciaka - w ogole ostrzeniem sie nie przejmuje, jedynie kadrowaniem - uzywam tzw. "zone focusing" - czyli np. Zeiss 25mm i przymykam do 5.6 - 8, ustawiam ostrosc np. na 2m i juz. Aha - 2m nie na skali, ale recznie ostrze raz, na poczatku, na czymkolwiek. Niestety skala na obiektywie daje inne odleglosci niz poprzez adapter na APS-C. Ale to wlasciwosc nie tylko NEX'a.

I tu przydalyby sie sanki do lampy, zeby walnac w sufit lub sciane za soba. Ponoc ma wyjsc nowa, wieksza lampa w 2011 z mozliwoscia odbicia.

Pozdrawiam!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    hmmm ... chyba wszystko
    kupiłaś guzikowca zamiast pokrętłowca (?) dlaczego i czy sprawdza się..
    jak z prędkością i focusem ?
    opisz dla mnie co Cię najbardziej denerwuje i dlaczego ?

miłej ywabaz
    EP-2 w zestawie, który sobie upatrzyłam (z wizjerem) okazał się niedostępny. Podobnie GF1 z 20mm/1.7.
    EPL-1 ma teraz cenę niższą niż kilka high-endowych kompaktów, które rozważalam na początku. W stosunku do nich ma na pewno lepsze obrazowanie i większe możliwości konfiguracji wynikające z wymienności optyki. Zdecydowałam.

Nie napiszę, że nagle ... stwierdziłam, że bez pokręteł jest lepiej - bo nie jest. Natomiast jak się poustawia guziczki i preferencje pod siebie oraz kilka setek fotek wykona choćby tylko dla zabawy, można priorytet przysłony, a nawet manual obslugiwać bez koncentrowania się na samych przyciskach.
    Same guziki wyglądają na dość "chybotliwe", jednak działają precyzyjnie ( w przeciwieństwie do np EX1).
    Jedyne co włącza mi się przypadkowo od czasu do czasu to...ustawienia lampy (z której nie korzystam:rolleyes:!)
    Kłopotliwe na poczatku bylo wyciaganie karty z aparatu - mz zbyt mało wystaje (po "wyskoczeniu"), żeby można ją łatwo z aparatu wyjąć, powoli jakoś opanowuje ten manewr, pierwsze 2-3 razy wyciągałam karte... pensetą Muszę zapuścić paznokcie
    Dekielek na kitowym zoomie - sprawia wrażenie jakby miał się rozpaść lada moment - malutki musi być, ale... mogłby być choćby odrobinę grubszy?
    Panaswowy naleśnik wydaje się znacznie lepiej wykonany.

Dwa konfigurowalne przyciski ustawiłam pod swoje potrzeby, ale niestety brak tam opcji ustawienia ISO - i tak naprawdę to dla mnie chyba najbardziej dokuczliwe

AF - nie będę porównywac do swojego poprzedniego aparatu..., bo to po prostu nie ma sensu:rolleyes:.
    Jednak nie jest tragicznie, jak to można czasem wyczytać w niektórych recenzjach. Nie zdarzyło mi się przez ten tydzień stracić jakiejś fotki z powodu słabego AF. Z naleśnikiem 20mm wydaje się, że AF działa nieco żwawiej
    Natomiast nie mam zastrzeżeń co do celności - trafia tam gdzie ja chcę, a nie tam gdzie wypadło przypadkowo. W sklepie przed zakupem testowałam równolegle EPL-1 z zoom kitem oraz NX10 z 30mm - samsung był nieco szybszy, jednak... wiele razy pudłował - nie o milimetr czy dwa ale... zasadniczo! Może egzemplarz, który miałam w rękach był jakoś zmęczony testowaniem klientów ale naprawdę nie wyglądało to dobrze.
    EPL-1 tych problemów nie miał - ani ten testowy w sklepie, ani teraz mój własny.

Dobrze działa balans bieli, w naturalnym świetle w zasadzie można zaufać AWB i się sprawdzi.
    jpgi w więszkości nie wymagają żadnych zabiegów w PP.
    W świetle sztucznym zarówno ustawienia w kelvinach jak i "na białą kartę" działają dobrze, ustawia się je szybko i bezproblemowo.
    Stabilizacja jest i działa, z podłączonym wizjerem może być tylko lepiej, bo jest dodatkowy punkt podparcia;-)
    MF - prosto, łatwo i przyjemniej niż w lustrzance.

Gdzieś wcześniej pytałes jak z fotkami w słabym świetle, np w pubie - moim zdaniem zupełnie bezproblemowo
    Poniżej fotka z dzisiejszego wieczora - pokój oświetlony jedynie włączonym TV (zasłoniętym w sumie przez fotel) oraz monitorem laptopa. Generalnie ciemno i jakies dziwne kolorowe, zimne poświaty.
    W połączeniu z panasowym naleśnikiem nie było problemu. [Tak d700 byłby szybszy;-)]
    W pubie powinno byc lepiej - jasniej!
    f2.2

i f2.0 w dziennym świetle
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jerry_R,

wielkie dzięki.
    Jeśli dostaniesz przejsciówkę do OM, odezwij się, proszę.
    Pozdrawiam serdecznie,

I.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu sa dwa watki, gdzie ludzie wrzucaja zdjecia z 20'ki, niektore slabe, a niektore rewelacyjne:

http://forum.getdpi.com/forum/showthread.php?t=11572

http://www.mu-43.com/f80/panasonic-2...ge-thread-298/
    Pozdrawiam!

Strona 95 z 194 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów