Powiem Ci jako użytkownik GF1 z 20/1.7 i 14-45. Na początku miałem tylko stałke i z mi zupelnie wystarczala jako backup do lustra, ale potem pomyślałem, ze na wycieczki z dzieckiem w nosidełku zamiast dźwigać 30D z tamronem to wolałbym mieć zooma do Panasa i uzupełniłem wtedy o tego zooma - co prawda z oporami, bo nie lubie takich ciemnych szkieł, ale świadomie, żeby był do widoczków i innych - taki tandem naprawdę pokrywa moje zapotrzebowanie na rodzinne fotografie w terenie (bo w mieszkaniu zdecydowanie wole 28 1.8 i 30D). Co do obiektywów, to 20/1.7 rozczarowuje w video, szuka ostrości na AF i słychać bzyczenie na filmach, dlatego robię już nim tylko w MF, ale kadrując na ekraniku nie zawsze trafiam idealnie w punkt - może warto pokusić się o coś a'la LCDVF - przystawka powiększająca, chociaż zestaw wygląda wtedy pewnie komicznie. Kit jest w video duużo lepszy i nie wydaje tych odgłosów. Zweryfikuj dokładnie swoje oczekiwania, ale powiem Ci, że nie wyobrażam sobie nie mieć tej stałki - jest lekka, ostra i daje fajne rozmycie tła.