W GH1 i GH2 ponadto masz 3:2 bez cropowania - obraz bezsposrednio pada na matryce, tak samo jak zreszta 16:9 (rowniez nie jest cropem).
A propo (ultra-)ultra-wide, zerkinj na 7-14mm - nie znam rownych na APS-C (ostatnio podpialem Sigme 8-16mm w ramach eksperymentu do NEX5), a sam mialem kiedys 16-35mm II z 5D II, wiec moje oczekiwania nie sa male:
http://www.flickriver.com/groups/7-1...l/interesting/
O wygodzie noszenia tego malenstwa do zdjec i wideo nie musze chyba wspominac (vs 5D z 16-35). Ponizej masz zdjecia z Gx, mozna spokojnie podpiac do GF1 i wkrotce do GF2.
Pozdrawiam!
A jakie były efekty z NEXa? AF dawał radę wogóle? Tego 7-14 gdzie można kupić?
600D | X-M1
Jesli chodzi o NEX - matryca swietna, nie mam zadnych uwag.
Jesli chodzi o polaczenie ze wspomniana Sigma - ostrzenie manualne. AF chodzil, nawet zapalal sie na zielono, ale w zlym miejscu. Aczkolwiek pretensji nie mozna miec, gdyz nie jest on na liscie wspieranych, przynajmniej dzis.
Duzu rozmiar i masa, reka to czuje.
Jesli chodzi o IQ - to Sigme trzeba przymknac do 8 - 11, zeby miec to co Lumix daje na 4 - 5.6.
Jesli chodzi o ostrosc, ilosc detalu - nie ma kombinacji przyslon, zeby Sigma na matrycy NEX dala lepszy obraz niz Lumix na G2 (ciekawy jestem jak bedzie na GH2 - wieksza rozdzielczosc, mniejsze szumy). Wypowiadam sie o egzemplarzu, ktory wypozyczylem jako dopiero co rozpakowany (nowy, nie uzywany wczesniej) w centrum Sigmy.
Lumix jest rowniez dostosowany do wideo. Ze wzgledu na AF oraz dotykowy ekran w G2 - pracuje sie nim duzo szybciej niz - w tej kombinacji manualna - Sigma.
PS: nowy 7-14mm jest na Alledrogo za 2 949.
Pozdrawiam!
Dlatego wolałbym evil canona - podpinałbym wtedy 300/4 przez przejściówkę (is chociaż by działał i jako-tako af).
Tylko szkoda, że nie elektroniczny...
Taka opcja już od wielu lat jest w kompaktach. Niestety traci się sporo pola widzenia obiektywu. Dla tych co lubią szeroki kąt odpada...
Wiem o multiaspect w serii gh. Uważam, że takie rozwiązanie powinno być standardem w u4/3 czy 4/3. Jak pokazuje porównywarka (przy okazji testu 60d) gh2 dobrze wypada na wysokich iso, o 1 ev lepiej niż g2. Ciekawe czy tak samo będzie z zakresem tonalnym. Jakby nie było systemy oparte na EVILach są na razie za drogie w stosunku do tego co oferują (niska waga) względem DSLR aps i ff (nie poruszam kwestii video). No ale z czasem będzie lepiej i taniej. Dlatego jeszcze poczekam...
Z tego co wiem, to do G1 (jak zreszta do innych bezlustrowcow juz teraz tez) ludzie takie szkla podpinaja, ze daja czesto jeszcze wiecej niz to co dzis jest w ofercie C oraz za duuuuzo mniejsze pieniadze.
Mam na mysli dlugie i jasne szkla manualne. Ale nic, te ogniskowe to nie moj obszar.
PS: AF? Jak na razie wszystkie bezlustrowce pokazaly - AF ze starej technologii (detekcja fazy) - to jedynie atrapa. Dziala, tak, ostrzy kilka sekund. Prawda jest taka, ze w bezlustrowcach - czy ty u43, czy to NEX - ostrzenie reczne to bajka. Szybsze, wygodniejsze, precyzyjniejsze.
To niestety prawda. Nie ma jeszcze FF EVIL. Czy to u43, czy to NEX - o czyms takim jak np. 24mm 1.4 - ZAPOMNIJ.
Zarowno u43 jak i NEX maja te same problemy z podpinaniem szerokiego kata od dalmierzy - kolorowe zafarby i\lub mydlo w rogach.
Aczkolwiek NEX'a troche mniej to dotyczy. Na GetDPI jest watek, gdzie ludzie podpinaja rozne szkla, ida DOKLADNIE ta sama droga, ktora juz pierwsi uzytkownicy u43 przeszli i tworza sobie listy co z czym pasuje, co mniej... Voigtlandery, Contaxy, Zeissy, Leici, itd.
Aha, podpinaja niektorzy szerokie jasne szkla od kamer przemyslowych, ale ja nie traktuje tego powaznie.
Oczywiscie, choc to troche kwestia indywidualna. Tez mysle, ze bedzie taniej, kto moze, komu sie nie spieszy - moze poczekac i obserwowac.
* * *
A propo matrycy 43 - ostatni film Philippa Bloom'a, jak ktos ma chwile, szczegolnie dla tych co tylko kojarza ja z szumami i brakiem plytkiej GO:
http://philipbloom.net/2010/11/11/japanaf101/
Pozdrawiam!
A, bym zapomnial!
CV 15mm wraz z M9 dawal obraz ostrzejszy niz Lumix, Sigma, Canon 16-35mm II. Mocniej winietowal, co akurat mi nie przeszkadzalo. Jedynie zafarby kolorowe (tzw. color shift, red corners) wkurzaly...
Byl najmniejszy, najlzejszy i najtanszy...
Ciekawy jestem jakie ultra wide i za ile wypusci Zeiss do NEX, co pokaze Samsung, czy wyjdzie z czyms Pentax i Sigma jak wypuszcza swoje bezlustrowce, oraz jak FF EVIL Leici bedzie wspolpracowal ze szklami typu CV 12mm oraz 15mm - mam nadzieje, ze zastosuje mikrosoczewki przy brzegach jak w M9 (tyle, ze moze lepiej dopracowane) oraz jak w Fuji w X100.
Pozdrawiam!
I jeśli dostanie sensor (why not?) z Nex-3/5 to może być fajnie jak zechce zrobić kilka fajnych naleśników. Jedynie AF może martwić.
Dla mnie w tym momencie nr 1 to NX, ze względu na super roadmap i konsekwentne/agresywne wprowadzanie go na rynek (promocje ccc)
M/43 dużo straciło imho na wewnętrznej walce (takie same szkła najpierw P potem O).
the silence is deafening
Co takiego jest fajnego w roadmapie NX? U u Samsunga i w u43 brakuje mi obiektywów portretowych. Generalnie brakuje jasnych stałek. Takich co najmniej 1.4.
35, 50, 85, 100
http://photorumors.com/2010/10/09/20...enses-roadmap/
A konkretniej?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To jest ciekawy temat. Jak na razie w zadnym systemie bezlustrowym nie ma szkiel typu 1.4, choc temat nabiera jeszcze caly czas momentu.
W 43 bylo tylko jedno takie szklo z tego co wiem - PanaLeica 25mm 1.4.
W u43 jest 20mm 1.7 i ma byc 25mm 1.4. Plus manualne 25mm 0.95.
A tak w ogole - do kazdego systemu bezlustrowego mozna podpiac CV 50mm 1.1 i masz jasna manualna portretowke ;-)
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 15-11-2010 o 00:39 Powód: Automerged Doublepost
Pozdrawiam!