Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Tego nie doczekasz się raczej w żadnym evilu, z oczywistych względów (target). Zwłaszcza, że spora część użytkowników 300/4 zapada po jakimś czasie na chorobę 300/2.8
    Dlatego wolałbym evil canona - podpinałbym wtedy 300/4 przez przejściówkę (is chociaż by działał i jako-tako af).
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Z ulgą zobaczyłem, że obok jest też niewiele większy 550d
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    No i ma przede wszystkim wizjer
    Tylko szkoda, że nie elektroniczny...
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Ja mam w G10 matryce o proporcjach 4:3, ale nie ma problemu żeby ustawić sobie 3:2 czy nawet 16:9.
    Taka opcja już od wielu lat jest w kompaktach. Niestety traci się sporo pola widzenia obiektywu. Dla tych co lubią szeroki kąt odpada...
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    W GH1 i GH2 ponadto masz 3:2 bez cropowania - obraz bezsposrednio pada na matryce, tak samo jak zreszta 16:9 (rowniez nie jest cropem).

A propo (ultra-)ultra-wide, zerkinj na 7-14mm - nie znam rownych na APS-C (ostatnio podpialem Sigme 8-16mm w ramach eksperymentu do NEX5), a sam mialem kiedys 16-35mm II z 5D II, wiec moje oczekiwania nie sa male:
    http://www.flickriver.com/groups/7-1...l/interesting/
    Wiem o multiaspect w serii gh. Uważam, że takie rozwiązanie powinno być standardem w u4/3 czy 4/3. Jak pokazuje porównywarka (przy okazji testu 60d) gh2 dobrze wypada na wysokich iso, o 1 ev lepiej niż g2. Ciekawe czy tak samo będzie z zakresem tonalnym. Jakby nie było systemy oparte na EVILach są na razie za drogie w stosunku do tego co oferują (niska waga) względem DSLR aps i ff (nie poruszam kwestii video). No ale z czasem będzie lepiej i taniej. Dlatego jeszcze poczekam...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Dlatego wolałbym evil canona - podpinałbym wtedy 300/4 przez przejściówkę (is chociaż by działał i jako-tako af).
    Z tego co wiem, to do G1 (jak zreszta do innych bezlustrowcow juz teraz tez) ludzie takie szkla podpinaja, ze daja czesto jeszcze wiecej niz to co dzis jest w ofercie C oraz za duuuuzo mniejsze pieniadze.

Mam na mysli dlugie i jasne szkla manualne. Ale nic, te ogniskowe to nie moj obszar.

PS: AF? Jak na razie wszystkie bezlustrowce pokazaly - AF ze starej technologii (detekcja fazy) - to jedynie atrapa. Dziala, tak, ostrzy kilka sekund. Prawda jest taka, ze w bezlustrowcach - czy ty u43, czy to NEX - ostrzenie reczne to bajka. Szybsze, wygodniejsze, precyzyjniejsze.

Niestety traci się sporo pola widzenia obiektywu. Dla tych co lubią szeroki kąt odpada...
    To niestety prawda. Nie ma jeszcze FF EVIL. Czy to u43, czy to NEX - o czyms takim jak np. 24mm 1.4 - ZAPOMNIJ.
    Zarowno u43 jak i NEX maja te same problemy z podpinaniem szerokiego kata od dalmierzy - kolorowe zafarby i\lub mydlo w rogach.
    Aczkolwiek NEX'a troche mniej to dotyczy. Na GetDPI jest watek, gdzie ludzie podpinaja rozne szkla, ida DOKLADNIE ta sama droga, ktora juz pierwsi uzytkownicy u43 przeszli i tworza sobie listy co z czym pasuje, co mniej... Voigtlandery, Contaxy, Zeissy, Leici, itd.

Aha, podpinaja niektorzy szerokie jasne szkla od kamer przemyslowych, ale ja nie traktuje tego powaznie.

Jakby nie było systemy oparte na EVILach są na razie za drogie w stosunku do tego co oferują (niska waga) względem DSLR aps i ff (nie poruszam kwestii video). No ale z czasem będzie lepiej i taniej. Dlatego jeszcze poczekam...
    Oczywiscie, choc to troche kwestia indywidualna. Tez mysle, ze bedzie taniej, kto moze, komu sie nie spieszy - moze poczekac i obserwowac.

* * *
    A propo matrycy 43 - ostatni film Philippa Bloom'a, jak ktos ma chwile, szczegolnie dla tych co tylko kojarza ja z szumami i brakiem plytkiej GO:

http://philipbloom.net/2010/11/11/japanaf101/
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów