Luzik, kupisz adapter 46 na 52mm :-)
Tak na serio - ktos kiedys na DP Review narzekal na kolory, a jak zaczal ustawiac balans wg wzorca - byl bardziej zadowolony. Nic nie kosztuje sprobowac :-)
Luzik, kupisz adapter 46 na 52mm :-)
Tak na serio - ktos kiedys na DP Review narzekal na kolory, a jak zaczal ustawiac balans wg wzorca - byl bardziej zadowolony. Nic nie kosztuje sprobowac :-)
Pozdrawiam!
Ja na kolorki narzekam tylko prosto z puszki. Po fujicoly w ACR jest miodnie, co dziwne jak na fotce nie ma za dużo żółtego bardziej mi podchodzi profil Beta1 niż V1.
Poza tym mam też kilka tablic tylko w 2010 mógłby wreszcie jakiś sprzęt oferować poprawny AWB.
BTW. porównanie ostrości w centrum E16/2.8 (Nex-5) i P20/1.7 (GF1)
http://thephoblographer.com/2010/09/...nic-20mm-f1-7/
the silence is deafening
Wszystko fajnie. Można porównywać. Jednak oba obiektywy to zupełnie inna ogniskowa. Ciężko to porównywać. Ale oczywiście można jak pokazuje powyższy link.
Tylko pamiętajmy, że naleśnika sony dodaje do zestawu praktycznie za 300-350 zł, a sam obiektyw panasa kosztuje 1700 zł (bo taniej nie znalazłem, może jest) - praktycznie tyle/więcej niż komplet nex-3 plus 16mm i o tylko jakieś 350-400 zł mniej niz nex-3 plus 16mm i 18-55mm.
Także spokojnie. Porównamy na serio jak sony/zeiss wypuści coś w podobnej cenie i o podobnej klasie.
Idę o zakład, że przeciętny nabywca tego sprzętu za Chiny nie zobaczy różnicy jeżeli nie robi cropów 100% i więcej. I soniak to wykorzystuje. A główna różnica na dziś w tej klasie odbiorców/nabywców to mieć 16mm/2.8 (sony) lub nie mieć 20mm/1.7 (od panasa) wcale ze względu na jego cenę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym w tym teście coś pokirane jest z ekspozycją (lub były różne warunki robienia zdjęć) bo fotki są różnie naświetlone z 16 i 20, a exifów nie widzę (ktoś może je otworzył?). Taki test bez exifów to ja mogę zrobić i napisać, że testuje 50/1.2L i kompakta casio i wychodzi mi, że casio miażdży canona.
Ostatnio edytowane przez psl ; 07-09-2010 o 13:23 Powód: Automerged Doublepost
Ale nie oczekujesz chyba takiej samej ekspozycji z roznych aparatow?
Przeciez producenci nie daja wzorcowego ISO. Wazne, zeby naswietlenie, histogram byly zblizone. Minus ewentualne winietowanie.
Innymi slowy, Panas na ogol da krotszy czas na tym samym ISO i przy tej samej przyslonie.
Pozdrawiam!
No ale nie wiemy nic o tym jakie były ustawienia. Dziwne, że autor nie dał do tego dostępu. A przynajmniej podejrzane.
the silence is deafening
Bylo i bedzie, podobnie duzo mozna znalezc opinii o lx3, ex1 itd