Tak czy inaczej zaporowe ceny są głównym, jeżeli nie jedynym, hamulcem rozwoju m4/3. Przecież to system dla amatorów, a nie profi z nieograniczonym budżetem redakcyjnym. Obawiam się, że jeżeli tak pozostanie to sony, pentax czy kto tam jeszcze wejdzie w ten segment z łatwością zgarną większość rynku.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nawet kosztem minimalnie niższej jakości sprzętu.
Ostatnio edytowane przez psl ; 28-08-2010 o 10:11 Powód: Automerged Doublepost
Ale jakie zaporowe ceny? Czy to kolejny mit?
http://www.ceneo.pl/Aparaty_cyfrowe_...0;004+spen.htm
Olympus E-P1 można kupić za 1134 zł, za wersję z obiektywem kitowym trzeba zapłacić 1579 zł, za wersję z kitem i naleśnikiem 17mm 2349 zł, za wersję ze świetnym spacerzoomem 14-150mm 2850 zł. Wszystko jest bardzo małe i ma AF. Dla tych co lubią manuale, albo je mają zabawa z adapterem nie przekracza 1250 zł.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.ceneo.pl/2698078
Sam naleśnik można kupić za 665 zł czyli zestaw body+naleśnik wyjdzie 1799 zł
Ostatnio edytowane przez CzłowiekZ ; 28-08-2010 o 11:05 Powód: Automerged Doublepost
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
EPL1 zaczyna mieć wartość dodatną (miniaturyzacja) dopiero z naleśnikiem. Z zoomem jest, owszem, mały, ale do kieszeni jeszcze się nie mieści. Z naleśnikiem zmieści się nawet w kieszeni spodni. Z zoomem do kieszeni marynarki się toto wciśnie, ale chodzić z tym na codzień się nie da. Z naleśnikiem i owszem.
Naleśniki mają tu sens. Zoomy - lepiej do aparatwów w stylu G1. Przynajmniej jest wygodny grip, EVF i ruchomy LCD.
Światło to dla wielu jeden z najważniejszych parametrów obiektywów. System 4/3 miał oferować jasne obiektywy, jaśniejsze niż konkurencja dla APS-C. Różnie z tym było w praktyce. Za to teraz priorytetem m43 stała się miniaturyzacja, o świetle zapomniano. Smutne, zwłaszcza przy bardzo przecietnych matrycach dla wysokiego ISO. A dlaczego o tym piszę? Olympus ma zamiar uraczyć nas hiperciemnym M.Zuiko ED 75-300mm f/4.8-6.7![]()