Strona 44 z 194 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Z jasnym 8), f/2.8 to ja się spodziewam od Olka (12mm), w Panasie ma być 14mm f/2.5.
    Niech zgadnę, cenowo będzie na poziomie zestawu epl1 z kitem? Niedługo się okaże że ten mały, dojny, system kosztuje przy dwóch szkłach (14 i 20) z korpusem tyle co 5d plus dwa obiektywy.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Niech zgadnę, cenowo będzie na poziomie zestawu epl1 z kitem? Niedługo się okaże że ten mały, dojny, system kosztuje przy dwóch szkłach (14 i 20) z korpusem tyle co 5d plus dwa obiektywy.
    nice try.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta

Z 5D jest problem taki, że nowego nie kupisz i waży naście razy więcej oraz strasznie rzuca się w oczy.

Domyślnie

Tak czy inaczej zaporowe ceny są głównym, jeżeli nie jedynym, hamulcem rozwoju m4/3. Przecież to system dla amatorów, a nie profi z nieograniczonym budżetem redakcyjnym. Obawiam się, że jeżeli tak pozostanie to sony, pentax czy kto tam jeszcze wejdzie w ten segment z łatwością zgarną większość rynku.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nawet kosztem minimalnie niższej jakości sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 28-08-2010 o 10:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Tak czy inaczej zaporowe ceny są głównym, jeżeli nie jedynym, hamulcem rozwoju m4/3. Przecież to system dla amatorów, a nie profi z nieograniczonym budżetem redakcyjnym. Obawiam się, że jeżeli tak pozostanie to sony, pentax czy kto tam jeszcze wejdzie w ten segment z łatwością zgarną większość rynku.
    Nawet kosztem minimalnie niższej jakości sprzętu.
    Ale jakie zaporowe ceny? Czy to kolejny mit?

http://www.ceneo.pl/Aparaty_cyfrowe_...0;004+spen.htm

Olympus E-P1 można kupić za 1134 zł, za wersję z obiektywem kitowym trzeba zapłacić 1579 zł, za wersję z kitem i naleśnikiem 17mm 2349 zł, za wersję ze świetnym spacerzoomem 14-150mm 2850 zł. Wszystko jest bardzo małe i ma AF. Dla tych co lubią manuale, albo je mają zabawa z adapterem nie przekracza 1250 zł.
    http://www.ceneo.pl/2698078

Sam naleśnik można kupić za 665 zł czyli zestaw body+naleśnik wyjdzie 1799 zł
    Ostatnio edytowane przez CzłowiekZ ; 28-08-2010 o 11:05 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Dolicz jeszcze cenę lampy błyskowej. Mała systemówka to 500 zł.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Tak czy inaczej zaporowe ceny są głównym, jeżeli nie jedynym, hamulcem rozwoju m4/3.
    Nie jedynym. Problemem jest też wielkość i ciężar. Z zoomem jest to nadal niewiele mniejsze od małego lustra. Dla mnie powód do kupowania żaden - mimo, że wielkość sprzętu zaczyna być u mnie priorytetem. Podejrzewam że dla bardzo wielu osób sprawa wygląda podobnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie jedynym. Problemem jest też wielkość i ciężar. Z zoomem jest to nadal niewiele mniejsze od małego lustra. Dla mnie powód do kupowania żaden - mimo, że wielkość sprzętu zaczyna być u mnie priorytetem. Podejrzewam że dla bardzo wielu osób sprawa wygląda podobnie.
    To prawda jeżeli mówimy o tych lustrzankopodobnych panasach np. g2. Jednak taki PEN e-pl1 (nie mylić z nieco większym wspomnianym wyżej e-p1) jest całkiem niewielki. Przynajmniej w moim odczuciu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EPL1 zaczyna mieć wartość dodatną (miniaturyzacja) dopiero z naleśnikiem. Z zoomem jest, owszem, mały, ale do kieszeni jeszcze się nie mieści. Z naleśnikiem zmieści się nawet w kieszeni spodni. Z zoomem do kieszeni marynarki się toto wciśnie, ale chodzić z tym na codzień się nie da. Z naleśnikiem i owszem.

Naleśniki mają tu sens. Zoomy - lepiej do aparatwów w stylu G1. Przynajmniej jest wygodny grip, EVF i ruchomy LCD.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Światło to dla wielu jeden z najważniejszych parametrów obiektywów. System 4/3 miał oferować jasne obiektywy, jaśniejsze niż konkurencja dla APS-C. Różnie z tym było w praktyce. Za to teraz priorytetem m43 stała się miniaturyzacja, o świetle zapomniano. Smutne, zwłaszcza przy bardzo przecietnych matrycach dla wysokiego ISO. A dlaczego o tym piszę? Olympus ma zamiar uraczyć nas hiperciemnym M.Zuiko ED 75-300mm f/4.8-6.7

Strona 44 z 194 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów