Obmacałem dziś ep-1 z 17 mm
i jestem pod wrażeniem
AF bardzo ok jak na takie coś
cena 2200 pln za ten zestaw (sklep w Kanadzie)
obsługa prościutka
lekkie to i wygodne
balans na auto łapie zaskakująco dobrze w trudnych warunkach
no no
ale w sumie nie o tym miałem tylko o zainteresowaniu
oglądałem zupełnie inne body
i w międzyczasie trzy osoby obok mnie podchodziły i oglądały mikro 4/3
ep 1 i ep 2
w tym pan który poprosił o zestaw z wizjerem, kitem i lampą
lampy nie było więc mają mu coś zorganizować
i weźmie komplet
i młodzian oczarowany jakimiś olimpijskimi reklami systemu
i panna jakaś
i ja ruchem stadnym przyłączyłem się do tych oglądaczy
i zrozumiałem że jest co oglądać i nad czym się zastanawiać
I imho nikt szybko nie będzie chciał stanąć do bezpośredniego porównania szkieł-ek.
BTW. $2000 to dużo za mało nawet na jeden lens
Powracając do m/43:
Głównym wyzwaniem P/O jest to aby zrobić wszystko by zainteresowany kupnem aparatu (jakiegokolwiek w targecie pro-kompakt/entry dslr) po pierwsze miał możliwości pomacania i przestrzelania sprzętu (ja nie mam, kupiłem w ciemno) i po drugie spróbował, pomacał jak leży w łapie, przestrzelał, nawet jak na początku nie chce tego typu sprzętu.
Kolejny fan lustra (będący na kupnie entry dlsr do domu) po bliskim kontakcie z G1 kit zoom wstrzymał się z zakupem zachwycony Panasem i obietnicą, że Oly jest dużo mniejszy, do sprawdzenia została tylko szybkość AF a on nie ma nicka gietrzy
Osobiście czekam aż koledze zachwyconemu reklamą Alfy (chyba tej z Martyną) wpadnie w łapki E-PL1, G1 albo moje GF1![]()
Jestem w komfortowej sytuacji, S90/LX3 mi wystarczy by przeczekac.
Olympus wskazal ciekawy rynek, ciekawe czy tradycyjnie da ciala i inni to wykorzystaja. Chcialbym uzywac np szkiel voigta, jasne manuale, jakosc ma drugorzedne znaczenie, fanem wykresow nie jestem. W tym wypadku im blizej 35mm tym ciekawiej, z tego powodu alfiok blizej memu sercu mimo ze go nie ma.
Narazie zespol olek/panas kosi za nowosc, rozsadne, moga to wiec robia, ja poczekam az rynek wykresli stabilny poziom cen. Narazie cena za kawalek plastiku i gram szkla jest dosc wygorowana.
Jedyna sprawa ktora mnie niepokoi to target tych rozwiazan. Tym targetem nie sa osoby dyskutujace w tym watku. Target zdecydowanie bardziej woli zoom od jasnej stalki, a zoomy widocznie mniejsze nie sa.
Na optycznych pojawiła się informacja o nowym EVF do panasa.