Strona 3 z 194 PierwszyPierwszy 123451353103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iras_PL Zobacz posta
    Canon miałby szkła
    Jak dla mnie zapinanie slr'owych obiektywów do dalmierza czy takiego wynalazku jak Panasonic to trochę bezsens.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Może po prostu na czas odpięcia obiektywu migawka się zamyka ?
    Nawet jeśli by się zamykała to ja nie wiem co wolę - wsadzić palec, oberwać piaskiem czy cokolwiek innego po matrycy czy migawce...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Przeczytaj dokładnie cały opis.
    cyt. "...the G1 features a newly-designed focal plane shutter..."
    Czytam. Przecież przy live view (cyfrowy wizjer to praktycznie również live view) obraz musi cały czas padać na sensor. Jaki jest sens montowania migawki, skoro jest otwarta cały czas? Gdyby zamykała się po wyłączeniu i zmianie szkła, pełniłaby funkcję ochronną, a tak?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zdaje się, że kiedyś w jakiś Nikon'ach migawki były częściowo elektroniczne i ponoć powstawały jakieś dziwne artefakty (chyba) przy krótkich czasach.

Domyślnie

Czyli jak, migawka zamyka się, tracimy podgląd, otwiera się na czas naświetlania zdjęcia, zamyka się z powrotem, otwiera i odzyskujemy podgląd? Dwa klapnięcia na zdjęcie. Dziwny pomysł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Powiem jeszcze tak gdyby Canon wypuścił coś podobnego (a do czego pasowałyby EF-y) w podobnej cenie to jednego klienta już mają bankowo 8).
    Prawie na pewno nie wypuści. Odpowiedzią będzie prawdopodobnie nowy kompakt serii G - kiepski funkcjonalnie i bez wymiennej optyki, za to z matrycą CMOS.

Coś już napisał

Domyślnie

cena jest wysoka, bo to nowość i ma cechy, których nie ma konkurencja (głównie rozmiary). zobaczymy, czy i jak zacznie spadać. dla mnie genialna sprawa na jakieś wyjazdy, których głównym celem nie jest fotografowanie, ale podczas których wolał bym mieć coś lepszego od kompaktu. za sprzęt "mikro" zazwyczaj płaci się "premium".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To może być genialna sprawa. Do celów amatorskich przecież nie musi mieć toto jakości obrazu FF. I tak bedzie o niebo lepsza niż w kompaktach i zbliżona do APS (matryca 4/3 nie różni sie bardzo wielkością od APS-u, a od kompaktowych matryc jest DUŻO większa). Niech ma szumy większe o 2EV od najnowszych FF i o 1EV od APS.

Ja mojego 5D z L-kami nie raz zostawiam w domu ze wzgledu na rozmiar/wagę. Coś zbliżonego rozmiarami do większych kompaktów zabierałbym znacznie częściej, co może mi dać dużo więcej zdjęć niż z zestawu FF. Z 5D musze specjalnie wybierać się na fotografowanie, a micro mółbym zabierać niejako przy okazji i nie tracić świetnych ujęć tylko dlatego że nie chciało mi się dźwigać.

Okupione nieco tylko słabszą jakością obrazu te micro4/3 da bardzo poręczny rozmiar (śmiało na tym polu może konkurować z Canonem G9, który nie ma wymiennej optyki i znacznie mniejszy sensor), wizjer porównywalny do tego z Canona 5D (zobaczymy jaka bedzie jakość nowej technologii, ale wygląda na to że będzie wyraźnie lepiej niż tradycyjne ekraniki oparte o "zwykłe" LCD), histogram na żywo, brak ograniczeń mechanicznych co do ilośći zdjęć na sekundę (kwestia procka i bufora, ale otworem stają dziesiątki albo nawet setki zdjęć na sekundę)... Jeśli AF osiągnie szybkosć budżetowych lustrzanek, a jakość ekranu na wizjerze zbliży się do wizjera optycznego, to czemu nie?

Ten Panas to pierwsza jaskółka, może Olek wypuści coś jeszcze mniejszego (na przykład zmniejszajć uchwyt)? Pojawiły sie ciekawe zapowiedzi obiektywów:

20mm f/1.7, co da ekwiwalent 40mm na FF i głębię mniejszją niż f/4 na FF, a czasy takie jak f/1.7 :-D

nieduży zoom 7-14mm f/4 - jeśli będzie miał jakość Zuiko 7-14mm f/4 (a może nawet lepsze ze względy na mniejszą odległość do matrycy) który ostrością/winetą/aberacjami/zniekształceniami bije każdy szeroki kąt Canona, to może być ciekawie - nic o rozmiarach większego kompaktu nie da takiego szerokiego kąta widzenia jak G1 z tym 7-14

Ciekawe kiedy wyjdzie coś od Olka (w 4/3 był z reguły znacznie ciekawszy cenowo niż Panasonic) i jakie jeszcze szkiełka wypuszczą?
    Wygląda mi to na lepszą propozycję uzupełnienia czym lekkim Canonowego cieżkiego zestawu FF od jakiegokolwiek kompaktu czy hybrydy.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 14-09-2008 o 15:51

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak jeszcze zupełnie na marginesie ten aparat ma jeszcze jedną ważną zaletę w stosunku do dslr - dużo mniej mechaniki. Przez to może być bardziej trwały i niezawodny.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnt Zobacz posta
    Zapowiada się nieźle.
    Bez lustra, ale za to z rejestrowaniem filmów

http://www.dpreview.com/news/0808/08...fourthirds.asp
    Moze popros kogos by Ci przetlumaczyl. Przekonasz sie, ze nie kreci filmow ten Panasonic.
    Ch.
    Analog ma "dusze".

Strona 3 z 194 PierwszyPierwszy 123451353103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów