Strona 188 z 194 PierwszyPierwszy ... 88138178186187188189190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 871 do 1 880 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Było nie było, dostał GOLD AWARD od Dpreview

Czytałem kilka różnych opinii i testów i wszędzie Panasonic GM1 otrzymał najwyższe noty, bo rzeczywiście w bardzo małym korpusie mieści znakomite właściwości, a więc jest kwintesencją tego, czym miał i powinien być system mikro 4/3.
    Aparaty tego systemu, które rozmiarami i wagą niemal dorównują lustrzankom, to kompletne nieporozumienie, a takich powstaje coraz więcej.
    GM1 bije na głowę swoich konkurentów, niestety w tej liczbie również naszego Canona M.
    Nie wiem, czy nie kupię GM1 zamiast EOS M.
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Było nie było, dostał GOLD AWARD od Dpreview

Czytałem kilka różnych opinii i testów i wszędzie Panasonic GM1 otrzymał najwyższe noty, bo rzeczywiście w bardzo małym korpusie mieści znakomite właściwości, a więc jest kwintesencją tego, czym miał i powinien być system mikro 4/3.
    Aparaty tego systemu, które rozmiarami i wagą niemal dorównują lustrzankom, to kompletne nieporozumienie, a takich powstaje coraz więcej.
    GM1 bije na głowę swoich konkurentów, niestety w tej liczbie również naszego Canona M.
    Nie wiem, czy nie kupię GM1 zamiast EOS M.
    Wg. mnie, w systemie m43 wszystko jest przemyślane, włącznie z korpusami o różnych gabarytach.
    Chcesz coś małego, masz GM1 lub serię E-PMx.
    Chcesz coś dużego masz serię GHx lub OMD E-M1.

Ciężko było by użytkować obiektywy typu 12-40mm2.8 czy 40-100mm2.8 na korpusie GM1.

Poza tym po rezygnacji z luster 4/3 Olympus reaktywował możliwość komfortowego używania szklarni 4/3 na korpusie OMD E-M1, naprawdę ciężko sobie wyobrazić w miarę wygodną pracę z obiektywem ZD35-100mm2.0 na korpusie mniejszym od E-M1.

Tak więc w m43 jest dla każdego coś miłego ... i duże, i małe, i średnie.

PS
    Przykładowo ja, prawdopodobnie skończę w m43 z korpusem OMD E-M1 i rezerwowym GM1

Początki nałogu

Tu jeszcze wizualizacja mojej wcześniejszej wypowiedzi:

Compact Camera Meter

Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Wg. mnie, w systemie m43 wszystko jest przemyślane, włącznie z korpusami o różnych gabarytach.
    Chcesz coś małego, masz GM1 lub serię E-PMx.
    Chcesz coś dużego masz serię GHx lub OMD E-M1.

Ciężko było by użytkować obiektywy typu 12-40mm2.8 czy 40-100mm2.8 na korpusie GM1.

Poza tym po rezygnacji z luster 4/3 Olympus reaktywował możliwość komfortowego używania szklarni 4/3 na korpusie OMD E-M1, naprawdę ciężko sobie wyobrazić w miarę wygodną pracę z obiektywem ZD35-100mm2.0 na korpusie mniejszym od E-M1.

Tak więc w m43 jest dla każdego coś miłego ... i duże, i małe, i średnie.

PS
    Przykładowo ja, prawdopodobnie skończę w m43 z korpusem OMD E-M1 i rezerwowym GM1

IMHO cały sens istnienia systemu m43 związany jest ze zmniejszeniem rozmiarów i wagi aparatów i szkieł.
    Dźwiganie kilogramowych pokracznych potworów zostawiamy zawodowcom, którzy nie mają innego wyjścia.
    Konstruowanie aparatów m43 dorównujących lustrzankom rozmiarami i wagą, ale oczywiście nie jakością zdjęć, to ewidentna pomyłka.
    Nigdy bym czegoś takiego nie kupił.
    Małe, lekkie i wygodne aparaty m43 - to pewno przyszłość i lustrzanki chyba zostaną w przyszłości niszową sferą, bo ludzie coraz bardziej szukają wygody i starają się unikać dużych i ciężkich sprzętów.
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Małe, lekkie i wygodne aparaty m43 - to pewno przyszłość i lustrzanki chyba zostaną w przyszłości niszową sferą, bo ludzie coraz bardziej szukają wygody i starają się unikać dużych i ciężkich sprzętów.
    Tyle że tak jest od dekad .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Małe, lekkie i wygodne telefony z aparatem fotograficznym - to na pewno przyszłość i m43 chyba zostaną w przyszłości niszową sferą, bo ludzie coraz bardziej szukają wygody i starają się unikać dużych i ciężkich sprzętów.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tyle że tak jest od dekad .

Małe i lekkie aparaty systemu m 43 pozwalające na uzyskanie zdjęć o wyższej jakości, niż w przypadku większości kompaktów pojawiły się na rynku niecałe 6 lat temu, więc wiele dalszych usprawnień tego systemu jeszcze pewno przed nami.
    Bardzo lubię obrazek z mojego 5D2, ale coraz rzadziej chce mi się dźwigać kilogramy sprzętu.
    Waga mojego plecaka foto zwykle przekracza dopuszczalny ciężar bagażu podręcznego w samolocie i to żadna frajda.
    m_o_b_y
    Witold Gombrowicz

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

A po kiego grzyba lepsza jakość niż ze smartfona? I na fejsa nawet łatwiej wrzucić niż bawić się w jakąś obróbkę na kompie .
    Ta "wyższa jakość" to w dużej mierze potrzeby nie wynikające z rzeczywistych korzyści tylko z zaspokojenia własnych ambicji. Tyle że dla wielu ludzi ambicje się kończą w momencie jak widzą z jakimi się to wiąże upierdliwościami, szczególnie jak mogą osiągnąć niewiele gorszy efekt bez wysiłku.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Następne pozycje w systemie micro43:
    - Olympus EM-10 (najmniejszy i najtańszy z serii OMD, bez uszczelnień i ze słabszą stabilizacją 3-osiową zamiast 5-osiowej), z matrycą z EM-5 ale procesorem z EM-1
    - "standard" czyli ekw. 50mm - 25mm f/1.8 (tańszy od PanaLeici 25/1.4)
    - kitowy zoom "naleśnik" 14-42mm f/3.5-5.6
    - kolejny dekielek z opcją robienia zdjęć - rybka

Olympus OM-D E-M10 i trzy nowe obiektywy - Optyczne.pl

Czyli seria OMD ma już 3 modele, od góry EM-1, EM-5 i ów EM-10. Co teraz Olek zrobi z PEN-ami bez EVF?
    Nowy EM-10 ma już cenę całkiem rozsądną, czego nie można powiedzieć o EM-1.

A 7 lutego będzie prezentacja nowego Panasonica - zdaje się z filmowej serii GH, tym razem z filmowaniem 4K.

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Re: Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Następne pozycje w systemie micro43:
    - Olympus EM-10 (najmniejszy i najtańszy z serii OMD, bez uszczelnień i ze słabszą stabilizacją 3-osiową zamiast 5-osiowej), z matrycą z EM-5 ale procesorem z EM-1
    - "standard" czyli ekw. 50mm - 25mm f/1.8 (tańszy od PanaLeici 25/1.4)
    - kitowy zoom "naleśnik" 14-42mm f/3.5-5.6
    - kolejny dekielek z opcją robienia zdjęć - rybka

Olympus OM-D E-M10 i trzy nowe obiektywy - Optyczne.pl

Czyli seria OMD ma już 3 modele, od góry EM-1, EM-5 i ów EM-10. Co teraz Olek zrobi z PEN-ami bez EVF?
    Nowy EM-10 ma już cenę całkiem rozsądną, czego nie można powiedzieć o EM-1.

A 7 lutego będzie prezentacja nowego Panasonica - zdaje się z filmowej serii GH, tym razem z filmowaniem 4K.

Ten serial reklamowy ciągle trwa ... co się zrobiło z tego forum..
    System OMD - matryca o wielkości paznokcia i lanserski wygląd. Za to płacić trzeba jak za zborze. Najtańszym Canonem z przyzwoitym obiektywem zrobię lepsze zdjęcia.

Strona 188 z 194 PierwszyPierwszy ... 88138178186187188189190 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów