Strona 182 z 194 PierwszyPierwszy ... 82132172180181182183184192 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 811 do 1 820 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Szkoda, że nikt do tej pory nie postarał się o adaptery z chociaż jedynie uwzględnioną kontrolą przysłony...
    Oprócz Metabones (dostawa wersji do micro43 opóźniona) są jeszcze inne adaptery z elektroniką, umożliwiające kontrolę przesłony, w 2 minuty znalazłem kilku innych producentów:

1) od Birger Engineering:
    Birger Engineering LC-EF1-UF1 ( LCEF1UF1 ) Canon EF to micro 4/3 lens mount with full iris control for Panasonic AG-AF100 / AG-AF101 (Birger Mount)

2) od MTF Service Ltd
    Live Canon EF to Micro 4/3 adaptor

3) od Redrockmicro (wspomiany wcześniej)
    Redrock Micro - Live Lens MFT

Ale te powstały chyba z myślą o użytkownikach Panasoniców AG-AF100 i AG-AF101 i ceny mają stosownie wysokie. Poza tym nie dają cropa x0,71 jaki daje Metabones (nie wspominając o rozjaśnieniu obiektywu o 1EV).

A pozostałe adaptery - albo z mechaniczną przesłoną i wszystkimi wadami, albo do obiektywów z mechanicznym pierścieniem przesłony, a jeśli szklarnia Canon EOS - można zastosować się do rad Przemka_PC.

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Pozostaje chyba albo jakiś hack, albo zakupy w USA.
    Wydaje się że większość nabywców GH2 potem go hacku-uje.
    Trochę technicznych informacji o hackowaniu:
    Forum wideo - FILMOWIEC.PL • Zobacz wątek - Panasonic GH2 - HACK
    GH2 Stalin hack by Vitaliy Kiselev : Panasonic i Olympus | videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie
    można oczywiście więcej wygooglować...

Początki nałogu

Dzięki za odpowiedź i informacje.
    Szczerze mówiąc, szukałem wszelkich przejściówek na ebayu i w "typowych" sklepach, które nie mają sprzętu bardzo specjalistycznego - tam znalazłem jedynie najbardziej prymitywne odmiany, oraz Metabones Speed Boostera.
    Podane modele przejściówek, mimo że w jakimś stopniu rozwiązują problem, to niestety, albo jeszcze realnie nie istnieją (Birger), albo kosztują dużo - za dużo.

Hack rzeczywiście umożliwia ominięcie bariery długości materiału w EU.

Spróbuję się przespać z tematem i zastanowić co z tym zrobić (tj. na pewno rezygnuję ze szklarni EF). Z mojej strony sprawa jest zamknięta i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie

Kolejne premiery w micro43:

1) Panasonic GF6 z początku kwietnia

Panasonic Lumix DMC-GF6 - Optyczne.pl

Nowa wersja malucha otrzymała ruchomy LCD i modne dziś Wi-Fi.

2) Panasonic G6 (dzisiejsza premiera)

Panasonic Lumix DMC-G6 - Optyczne.pl

Zdaje się że zwiększyli możliwości filmowe do poziomu GH2, dodali też Wi-Fi.

Tu nieco więcej:
    Panasonic Lumix DMC-G6 Hands-on Preview: Digital Photography Review

3) nowa wersja ultrazooma 14-140mm, leżejsza, mniejsza i jaśniejsza niż poprzednia:

Panasonic G VARIO 14-140 mm f/3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S. - Optyczne.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Re: Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Kolejne premiery w micro43:

1) Panasonic GF6 z początku kwietnia

Panasonic Lumix DMC-GF6 - Optyczne.pl

Nowa wersja malucha otrzymała ruchomy LCD i modne dziś Wi-Fi.

2) Panasonic G6 (dzisiejsza premiera)

Panasonic Lumix DMC-G6 - Optyczne.pl

Zdaje się że zwiększyli możliwości filmowe do poziomu GH2, dodali też Wi-Fi.

Tu nieco więcej:
    Panasonic Lumix DMC-G6 Hands-on Preview: Digital Photography Review

3) nowa wersja ultrazooma 14-140mm, leżejsza, mniejsza i jaśniejsza niż poprzednia:

Panasonic G VARIO 14-140 mm f/3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S. - Optyczne.pl

Mikro 4/3 było i pozostanie kupą. Nawet codzienny post z kolejnymi linkami tego nie zmieni. Szkoda tylko, że nie masz prócz tego nic realnego do powiedzenia na temat systemu a robisz jedynie za baner reklamowy który zabiera systematycznie miejsce wszystkim innym.

Pełne uzależnienie

A ty masz coś z m4/3, że piszesz w taki sposób o tym systemie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Mikro 4/3 było i pozostanie kupą. Nawet codzienny post z kolejnymi linkami tego nie zmieni. Szkoda tylko, że nie masz prócz tego nic realnego do powiedzenia na temat systemu a robisz jedynie za baner reklamowy który zabiera systematycznie miejsce wszystkim innym.
    Baner reklamowy? Skoro to wątek o micro43 to chyba normalne że jest informacja o kolejnej premierze w systemie. Jest link - każdy sobie oceni we własnym zakresie. Panasonic właśnie popełnił nowe modele (na starych matrycach), coś tam wnoszą do systemu (filmowe możliwości drogiego GH2 w tańszym G6). A kupa? Niby dlaczego? Skoro taka kupa dla ciebie, po kiego zaglądasz na wątek o tym systemie. Ja się akurat przesiadłem z FF i częściej go używam, bo mniejszy. Ale dopiero gdy weszły do systemu aparaty z nowszymi matrycami Sony. I śledzę co się dzieje... Ja osobiście przekonałem się że nie muszę targać lustrzanki by być zadowolonym ze zdjęć. Stąd ogólnie interesują mnie małe aparaty, śledzę też coraz większe możliwości fotograficzne niektórych smartfonów. Nosiłem ciężkie FF z plecakiem L-ek ale wszystko wyprzedałem i teraz body, kilka obiektywów i dwie lampy mieszczę w jednej małej torbie. Nie płaci mi żaden producent jak niektórym na forach.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Ale jakie miejsce zabiera, bo tego nijak nie rozumiem?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Skoro to wątek o micro43, to nie będzie o Canonie, Nikonie, Fuji, Sony, tylko o micro43.

Linki - kilka fotek Kodaka micro43:

http://detail.zol.com.cn/picture_ind...html#fromOther

http://detail.zol.com.cn/picture_ind...11101485.shtml

Wygląda na typowy budżetowy amatorski aparat. Tani.
    Pytanie kto jest producentem obiektywów? Kodak?
    Kopia obiektywu Panasonica albo Olympusa to nie jest bo 14-42mm f/3.7-5.3 (te mają f/3.5-5.6).
    Czyli ktoś te obiektywy z AF będzie strugał...
    Na jednym zdjęciu ma znaczek Wi-Fi - powoli staje się to standardem.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 25-04-2013 o 08:51

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta

Linki - kilka fotek Kodaka micro43:

Ąž¸ßÇĺÍźĄżP&E2013ŁşľĽľçÍâšŰĆ šâ żÂ´ďÖŘĎÖŐšťáĎÖłĄÍźĆŹ Íź5 -ZOLÖКشĺÔÚĎß

Ąž¸ßÇĺÍźĄżP&E2013ŁşľĽľçÍâšŰĆ šâ żÂ´ďÖŘĎÖŐšťáĎÖłĄÍźĆŹ Íź4 -ZOLÖКشĺÔÚĎß

Wygląda na typowy budżetowy amatorski aparat. Tani.
    Pytanie kto jest producentem obiektywów? Kodak?
    Kopia obiektywu Panasonica albo Olympusa to nie jest bo 14-42mm f/3.7-5.3 (te mają f/3.5-5.6).
    Czyli ktoś te obiektywy z AF będzie strugał...
    Na jednym zdjęciu ma znaczek Wi-Fi - powoli staje się to standardem.
    A Kodak to jeszcze istnieje jako firma foto? To już chyba tylko nazwa? Jakiś czas temu szli do plajty.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A Kodak to jeszcze istnieje jako firma foto? To już chyba tylko nazwa? Jakiś czas temu szli do plajty.
    Kodak splajtował, ale byli chętni do tego znaczka i szczególnie do patentów którymi dysponował.

A prawa do marki kupiło JK Imaging Ltd:

Kodak Digital Cameras | About JK Imaging

Kodak Brand License Holder JK Imaging Shrouded in Mystery

Diabli wiedzą kto zacz i co sobą reprezentuje, albo kto za tym stoi. Plotki głoszą że General Electric. JK Imaging założono w 2012 roku. Co się z tego urodzi i co rzeczywiście się urodzi - zobaczymy. Pokazuje się na targach, prezerntowała ostatnio jakiś kompakt, a teraz drugi raz pokazują się jakieś prototypy bezlusterkowca ze znaczkiem Kodak. Podobno będzie w tym roku. Chyba to nastawione jest na rynek azjatycki, azjaci pokazują się z prototypami, azjatykie targi, strony z azjatyckimi krzaczkami. Podobno te aparaty mają być "Best designed for smartphone". W Chinach setki milionów ludzi nie mają jeszcze pewnie bezlusterkowca, a kraj bogaci się nieustannie. W 2050 przewiduje się, że będą mieli wyższe PKB na głowę niż w tym samym roku będzie miała Polska.

Pewnie do końca 2013 coś się w końcu urodzi. Dla systemu im więcej marek go wspiera, tym lepiej. Może do końca roku będą w micro43 body Panasonica, Olympusa, Blackmagic no i tego Kodaka.

Strona 182 z 194 PierwszyPierwszy ... 82132172180181182183184192 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów