Strona 179 z 194 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 781 do 1 790 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Z kół dobrze poinformowanych dowiedziałem się ostatnio, że uda się zorganizować dość bliskie spotkanie z systemem. A jak z systemem to pewnie i ze szkłami.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Obiektywy innych firm niż Panasonic też działają.
    Ok, działają tylko czy działa AF podczas filmowania tak jak powinien oraz czy korygowane są z poziomu puszki wady optyczne tych obiektywów?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Z kół dobrze poinformowanych dowiedziałem się ostatnio, że uda się zorganizować dość bliskie spotkanie z systemem. A jak z systemem to pewnie i ze szkłami.
    No i co w związku z tym ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Kiedyś koledze gietrzy umożliwiłem bliskie spotkanie z systemem a w zasadzie z jego stwórcą. Zapewne do mazowieckiej wioski masz za daleko to można by pomyśleć aby system udał się pod Tatry?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    Pod Tatrami

Wiesz, prędzej uwierzę że w tym roku będzie zlodowacenie niż coś takiego nastąpi .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dla mnie problemem jest też kompletna nieznajomość szkieł w tym systemie. Nie wiem które są dobre które nie etc.
    1) Optyczne - testy Panasoniców (100% micro43):
    Test obiektywów Panasonic - Testy obiektywów - Optyczne.pl

2) Optyczne - testy Olympusów (tam gdzie obiektyw ma w nazwie "M.Zuiko Digital", bo jeśli ma "Zuiko Digital" to stare lustrzankowe 4/3 przypinane przez stosowny adapter i ze względu na gabaryty wielkiego sensu nie ma):
    Test obiektywów Olympus - Testy obiektywów - Optyczne.pl

3) Optyczne - test Samyanga - rybiego oka do micro43:
    Test Samyang 7.5 mm f/3.5 UMC Fish-eye MFT - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl

4) Optyczne - wszystkie testy Vogtlanderów ze światłem f/0.95:
    Test obiektywów Voigtlander - Testy obiektywów - Optyczne.pl

5) Optyczne - Sigmy do bezlusterkowców, testowane właśnie na micro43:
    Test Sigma 19 mm f/2.8 EX DN - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
    Test Sigma 30 mm f/2.8 EX DN - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl

A tu zestawienie dla systemu (choć nie do końca kompletne):
    Four Thirds | Micro Four Thirds | Products(Lenses)

To mniej więcej tyle jeśli chodzi o 99% amatorów fotografii, bo są jeszcze w systemie specyficzne produkty dla specyficznych zastosowań, typu profesjonalnej kamery Blackmagic (http://philipbloom.net/2013/03/29/bmdmft/) czy obiektywów do kamer przemysłowych typu IBE Optics 26 mm f/1.4, albo zapowiedzi BARDZO DROGICH systemowych obiektywów od Schneider-Kreuznach. A amatorskie produkty micro43 pod marką Kodak mają się pojawić dopiero pod koniec roku.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 04-04-2013 o 11:18

Miasto
    Pod Tatrami

No i? Bo nie bardzo rozumiem po co te linki. Gogle u mnie działają - mnie nie o to chodzi.
    Kapitan Wagner

Jak ktoś ma jakieś pytania to m43 Olympusa to walcie śmiało. Siedzę w tym systemie jakiś czas, kilka body przetestowałem, obiektywów też. Wcześniej miałem 5d, ostatnio mnie znowu ciągnie do FF, ech Jak ktoś potrzebuję doradztwa to zapraszam. Ogólnie system i szkła warte (w zdecydowanej większości) polecenia. Tylko nie oczekujcie głębi ostrości jak w 85L

Miasto
    Pod Tatrami

Ja tego potrzebuje do filmów i tylko do tego.
    No cóż max. do połowy kwietnia muszę się zdecydować.
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja tego potrzebuje do filmów i tylko do tego.
    No cóż max. do połowy kwietnia muszę się zdecydować.
    Cóż, nie zrozumiałem że tylko o filmowanie chodzi. Tu moje doświadczenie niewielkie.
    Mam OMD - do filmów nie to samo co body Panasonica. U Olka temat filmów leży odłogiem, jeśli porównamy to co oferuje Panasonic. Do filmowania będzie lepszy od OMD nawet najtańszy micro43 Panasonica, choć oczywiście do tego dedykuje on serię GH.

Filmuję OMD sporadycznie (i 100% amatorsko), ale chwalę sobie rozwiązanie zastosowane w Olympusie 12mm f/2 - przesuwany pierścień ostrzenia. Pracujemy na AF, jeden ruch i ostrzymy ręcznie - do filmów się sprawdza, wg mnie nawet lepiej niż AF w trakcie filmowania.
    Takiego rozwiązania nie ma 45/1.8 czy 75/1.8 których też używam i szkoda. Za to nowy 17/1.8 ma taką samą kostrukcję jak 12/2.

Biorąc pod uwagę jak sprawdza się 12/2 na manualnym ostrzeniu, równie dobrze można by używać całkowicie manualnych Voigtlanderów lub SLR Magic zaprojektowanych pod micro43 - wszystkie f/0.95 (tylko to droga opcja).

Co do zoomów...
    Body kupiłem bez 12-50, ale bawiłem się tym chwilę i ten miał świetne rozwiązanie z zoomowaniem do filmów. Przesunięcie pierścienia zoomowania przełączało obiektyw w tryb filmowy - zoomowanie wtedy odbywa się jak w kompakcie. Są obiektywy Panasonica które tak mają - dźwigienkę do zoomowania (to te zoomy z oznaczeniem X, ale nie najjaśniejsze zoomy f/2.8) ale rozwiązanie Olympusa wydaje mi się lepsze. Za to Panasonic w nowych body (za chwile będzie premiera najtańszego kompaktu GF6) dołożył dźwigienkę na body do takiego zoomowania (ale czy będzie działać tylko z obiektywami serii X Panasonica, czy może także z 12-50 - nie wiadomo).

Jak ktoś chce już naprawdę profesjonalnie fimować przy użyciu micro43, zawsze ma opcję dla bogatych - Panasonic AVCCAM AG-AF100A (4150$) lub Blackmagic Cinema Camera (3000$).

Strona 179 z 194 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów