Strona 174 z 194 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 731 do 1 740 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Dobrze będzie jak dołączy kolejny producent aparatów m4/3. Dla wszystkich, może tylko dla konkurencji gorzej.

Z telefonu
    Canon A60

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    1) poprzedni mój post w tym wątku był w listopadzie
    2) coś się wydarzyło nietypowego (łącznie z reaktywacją marki Kodak, było nie było, zasłużonej dla fotografii) więc skrobnęłem post
    3) gdzie w ostatnim moim poście pada słowo "Olympus"?
    Sory, zagalopowałem się, aczkolwiek na podbijanie to trochę wygląda.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Witajcie, zamierzam wymienić mój system Canona (40D + kit + Sigma 30 1.4 + 70-200 4IS + 580EXII) na coś mniejszego pokroju Olympusa, Sony. Widzę, że kilka osób posiada ciekawe zestawy Olympusa. Napiszcie proszę kilka słów jak sprawuje się Olek ze stałkami 45, 60 bądź szeroko 9-18. Interesuje mnie działanie AF w trybie One Shot oraz Servo. Da się takim zestawem zrobić np. zdjęcie szybko poruszającego się kota? Ja zamierzam kupić model E-PL5 jako ciut tańszą alternatywą dla O-MD.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Napiszcie proszę kilka słów jak sprawuje się Olek ze stałkami 45, 60 bądź szeroko 9-18. Interesuje mnie działanie AF w trybie One Shot oraz Servo. Da się takim zestawem zrobić np. zdjęcie szybko poruszającego się kota?

45/1.8 chodzi szybko, 9-18 też. Starsze obiektywy z początków systemu (17/2.8, 20/1.7, pierwsze wersje kitowych 14-42, makro 45/2.8) miały wolniejszy AF, ale w nowszych już śmiga. Taki 9-18, i wszystkie nowe wersje zoomów, 12/2, 14/2.5, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, nawet 60/2.8 macro mają szybki AF.

Co do AF-C, śledzenia ciągłego, micro43 (i wszystkie inne bezlusterkowce) zostają jeszcze z tyłu za lustrzankami. Co do AF-S, autofocus jest równie szybki (jeśli nie szybszy) w porównaniu do tego z lustrzanek. AF z OM-D niczym nie ustępuje do szybkości AF-u na centralnym w Canonie 5D. Nie ma ograniczenia co do rozmieszczenia punktów AF (tu nie ma podziału na centralne, boczne, pojedyncze i krzyżowe), można też pluchem wskazywać punkty AF na ekranie (dotykowy OLED).
    Domyślnie ustawiony AF ma trochę sporych rozmiarów ramkę, choć można ją zmniejszyć (mogłoby to jednak być wygodniejsze). Brakuje mi takiego joysticka do wyboru punktu AF jaki miałem w 5D. wybór pokrętłem jest mniej wygodny (używając wizjera w OM-D). Co innego wybór paluchem punktu AF kadrując z ekranu (odchylany) - w przypadku EPL-5 to chyba byłoby standardem (chyba że przypnie się wizjer VF-2, może znajdzie się używka?). Co do kota - nie mam takowego. Ale przy fotografowaniu biegających dzieci AF-S jest na tyle szybki że nie ma problemu przy łapaniu ostrości.

Starsze PENy miały słabszy AF, od 3-ciej generacji jest już OK, w najnowszej jeszcze lepiej. Panasonic miał przyzwoity AF od początku, a w najnowszych wersjach jest jeszcze lepiej. Jaki AF będzie miał obiecany na drugą połowę 2013 Kodak-micro43? Nie wiadomo...

--- Kolejny post ---

A, i nie ma tematu problemów BF/FF. To nie jest AF na detekcji fazy, nie trzeba microregulacji czy wysyłania szkieł z body do serwisu. Szczególnie jeśli miałeś nietrafiony w AF egzemplarz Sigmy. W micro43 Sigmy powinny równie dobrze trafiać jak Olympusy czy Panasonici. Choć na razie wybór Sigm do systemu niewielki, to ostatnio jest ciekawa promocja na Sigmy do micro43.

W Niemczech są po 95€ za sztukę - Sigma 19mm f/2.8 oraz Sigma 30mm f/2.8. O ile komuś takie kąty widzenia i światło w stałkach odpowiada. Nie dziwię się, bo pewnie się nie sprzedają obiektywy nie projektowane pod micro43, ale przezbrojone w taki bagnet projekty pod APS. Są ciekawsze propozycje Olków i Panasoniców w podobnym zakresie. Ale za taką cenę...
    Ale chodzą plotki że pojawi się Sigma 25/1.4 do micro43, to byłby znacznie ciekawszy obiektyw.

Miasto
    Lublin

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź Rozważam system Olympusa lub Sony zatem E-PL5 kontra NEX 6. OM-D niestety zbyt drogi a i gabaryty troszkę za duże. Mam nadzieję, że E-PL5 ma taki sam autofocus jak starszy, większy brat.

Dopiero zaczyna

Tak to taki sam AF.

Z telefonu
    Canon A60

Miasto
    Lublin

W takim razie matryca i AF takie same, rozmiar i cena na korzyść E-PL5 jedyne co przemawia za O-MD to wizjer plus odrobinę lepszy LCD no i uszczelnienia.

Początki nałogu

... no i wydajniejsza stabilizacja w O-MD niż E-PL5 (czy E-PM2) - jeśli ktoś jej potrzebuje.

Pozdrawiam, Alex

PS: Ja jednak pewnie kupię E-PL5 (O-MD ciut za drogi i za bardzo odstaje "kominek" - do kieszeni nie bardzo chce wejść...)

Miasto
    Lublin

Dokładnie tak, E-PL5 jest sporo mniejszy a zdjęcia i AF jak w O-MD. Jakie obiektywy zamierzasz kupić?

Początki nałogu

Witam,

Ja ? Mam obecnie E-PL1 z obiektywami oly 45/1.8 (bardzo polecam, super szkiełko), pana 20/1.7 (też fajne, choć wolny AF...) oraz oly 14-150 (taki "spacerowy zoom", daje radę) - do tego kilka manualnych M42 z adapterem. Podłączam też systemowe szkła z Canona - głównie kita C55-250 (do focenia ptaszków, jest lepszy optycznie niż oly, choć brak AFu...). Myślałem o E-PL5, bo lepsza matryca niż w E-PL1 no i większy zakres ISO - a ze szkiełek, to czekam na dobre tele (miało być 200/2.8 do m4/3, ale na razie o nim cisza...) i ew. coś szerokiego i nie za drogiego (oly 12mm trochę jeszcze drogi).

Pozdrawiam, Alex

EDIT: Ew. może pana 14/2.5 jako coś (w miarę) szerokiego ?
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 26-01-2013 o 22:02

Strona 174 z 194 PierwszyPierwszy ... 74124164172173174175176184 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów