Dobrze będzie jak dołączy kolejny producent aparatów m4/3. Dla wszystkich, może tylko dla konkurencji gorzej.
Z telefonu
Dobrze będzie jak dołączy kolejny producent aparatów m4/3. Dla wszystkich, może tylko dla konkurencji gorzej.
Z telefonu
Canon A60
Witajcie, zamierzam wymienić mój system Canona (40D + kit + Sigma 30 1.4 + 70-200 4IS + 580EXII) na coś mniejszego pokroju Olympusa, Sony. Widzę, że kilka osób posiada ciekawe zestawy Olympusa. Napiszcie proszę kilka słów jak sprawuje się Olek ze stałkami 45, 60 bądź szeroko 9-18. Interesuje mnie działanie AF w trybie One Shot oraz Servo. Da się takim zestawem zrobić np. zdjęcie szybko poruszającego się kota? Ja zamierzam kupić model E-PL5 jako ciut tańszą alternatywą dla O-MD.
45/1.8 chodzi szybko, 9-18 też. Starsze obiektywy z początków systemu (17/2.8, 20/1.7, pierwsze wersje kitowych 14-42, makro 45/2.8) miały wolniejszy AF, ale w nowszych już śmiga. Taki 9-18, i wszystkie nowe wersje zoomów, 12/2, 14/2.5, 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8, nawet 60/2.8 macro mają szybki AF.
Co do AF-C, śledzenia ciągłego, micro43 (i wszystkie inne bezlusterkowce) zostają jeszcze z tyłu za lustrzankami. Co do AF-S, autofocus jest równie szybki (jeśli nie szybszy) w porównaniu do tego z lustrzanek. AF z OM-D niczym nie ustępuje do szybkości AF-u na centralnym w Canonie 5D. Nie ma ograniczenia co do rozmieszczenia punktów AF (tu nie ma podziału na centralne, boczne, pojedyncze i krzyżowe), można też pluchem wskazywać punkty AF na ekranie (dotykowy OLED).
Domyślnie ustawiony AF ma trochę sporych rozmiarów ramkę, choć można ją zmniejszyć (mogłoby to jednak być wygodniejsze). Brakuje mi takiego joysticka do wyboru punktu AF jaki miałem w 5D. wybór pokrętłem jest mniej wygodny (używając wizjera w OM-D). Co innego wybór paluchem punktu AF kadrując z ekranu (odchylany) - w przypadku EPL-5 to chyba byłoby standardem (chyba że przypnie się wizjer VF-2, może znajdzie się używka?). Co do kota - nie mam takowego. Ale przy fotografowaniu biegających dzieci AF-S jest na tyle szybki że nie ma problemu przy łapaniu ostrości.
Starsze PENy miały słabszy AF, od 3-ciej generacji jest już OK, w najnowszej jeszcze lepiej. Panasonic miał przyzwoity AF od początku, a w najnowszych wersjach jest jeszcze lepiej. Jaki AF będzie miał obiecany na drugą połowę 2013 Kodak-micro43? Nie wiadomo...
--- Kolejny post ---
A, i nie ma tematu problemów BF/FF. To nie jest AF na detekcji fazy, nie trzeba microregulacji czy wysyłania szkieł z body do serwisu. Szczególnie jeśli miałeś nietrafiony w AF egzemplarz Sigmy. W micro43 Sigmy powinny równie dobrze trafiać jak Olympusy czy Panasonici. Choć na razie wybór Sigm do systemu niewielki, to ostatnio jest ciekawa promocja na Sigmy do micro43.
W Niemczech są po 95€ za sztukę - Sigma 19mm f/2.8 oraz Sigma 30mm f/2.8. O ile komuś takie kąty widzenia i światło w stałkach odpowiada. Nie dziwię się, bo pewnie się nie sprzedają obiektywy nie projektowane pod micro43, ale przezbrojone w taki bagnet projekty pod APS. Są ciekawsze propozycje Olków i Panasoniców w podobnym zakresie. Ale za taką cenę...
Ale chodzą plotki że pojawi się Sigma 25/1.4 do micro43, to byłby znacznie ciekawszy obiektyw.
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedźRozważam system Olympusa lub Sony zatem E-PL5 kontra NEX 6. OM-D niestety zbyt drogi a i gabaryty troszkę za duże. Mam nadzieję, że E-PL5 ma taki sam autofocus jak starszy, większy brat.
Tak to taki sam AF.
Z telefonu
Canon A60
W takim razie matryca i AF takie same, rozmiar i cena na korzyść E-PL5 jedyne co przemawia za O-MD to wizjer plus odrobinę lepszy LCD no i uszczelnienia.
... no i wydajniejsza stabilizacja w O-MD niż E-PL5 (czy E-PM2) - jeśli ktoś jej potrzebuje.
Pozdrawiam, Alex
PS: Ja jednak pewnie kupię E-PL5 (O-MD ciut za drogi i za bardzo odstaje "kominek"- do kieszeni nie bardzo chce wejść...)
Dokładnie tak, E-PL5 jest sporo mniejszy a zdjęcia i AF jak w O-MD. Jakie obiektywy zamierzasz kupić?
Witam,
Ja ? Mam obecnie E-PL1 z obiektywami oly 45/1.8 (bardzo polecam, super szkiełko), pana 20/1.7 (też fajne, choć wolny AF...) oraz oly 14-150 (taki "spacerowy zoom", daje radę) - do tego kilka manualnych M42 z adapterem. Podłączam też systemowe szkła z Canona - głównie kita C55-250 (do focenia ptaszków, jest lepszy optycznie niż oly, choć brak AFu...). Myślałem o E-PL5, bo lepsza matryca niż w E-PL1 no i większy zakres ISO - a ze szkiełek, to czekam na dobre tele (miało być 200/2.8 do m4/3, ale na razie o nim cisza...) i ew. coś szerokiego i nie za drogiego (oly 12mm trochę jeszcze drogi).
Pozdrawiam, Alex
EDIT: Ew. może pana 14/2.5 jako coś (w miarę) szerokiego ?
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 26-01-2013 o 22:02