Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
A co ci broni wybierać tylko obiektywy ze stabilizacją. Stabilizację masz również w 16-85, 17-85 oraz sigmach i tamronach, do wyboru do koloru. Jedyne z czym mogę się zgodzić to brak stabilizacji w stałkach, no ale przy świetle jakim oferują stałki (...)
1) cena (różnica w cenie za 70-200L z IS i bez jest SPORA)
2) brak stabilizacji w ogóle (zacne szkiełka, w przypadku FF którego używam w Canonie brakujej jej w 16-35L, 17-40L, 24L, 35L, 50L, 85L i bez L, 135L, 100 macro bez L, 400/5.6L, stare 28/1.8, 35/2, 50/1.8 i 50/1.4, także Sigmy stałki)
3) stara, mało wydajna stabilizacja - 100-400L, a nowy 70-200/2.8L IS z nowszą stabilizacją kosztuje drożej niż stary

Ogólnie chodzi mi po głowie przejście na FF tylko na stałki. Praktycznie musiałbym wtedy pożegnać sie z IS w zakresie który mnie interesuje (nie interesują mnie 200L i dłuższe lufy), tylko 100L macro ją ma. A nie zawsze chcę robić zdjęcia na pełnej dziurze, szczególnie na FF gdzie GO wtedy często za płytka.

Mnie się, w temacie stabilizacji, bardziej podoba podejście Sony (lustra), Olympusa (lustra i bezlusterkowce) i Pentaxa (lustra) - wszystko ma stabilizację dzięki stabilizacji matrycy. W bezlusterkowcach w takim przypadku znika przewaga stabilizacji w obiektywie - stabilizowany obraz w wizjerze, bo w EVF i na LCD będzie stabilizowany. Do EP2 możemy przypiąć nawet stare obiektywy canona FD i też będą stabilizowane. To plus, po co udowadniać że to wada?