99% kupców NEXów nie będzie się przejmować oglądaniem skrajnych narożników zdjeć i porównywaniem ich do wyników z innych aparatów
...a dla 1% entuzjastów dotychczasowa optyka w postaci kita E18-55 sprawdza się genialnie do filmowania z AF a do zadań jakościowych nie spotkałem nikogo kto by nie spróbował adapterów m39/contax g/m42/itp
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chodzi o 1% kupców czyli/= entuzjastów![]()
Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 18-10-2010 o 15:37 Powód: Automerged Doublepost
600D | X-M1
A przy jakich parametrach nożna naleśnika Sony ustawić na hiperfokalną? Bo i tak od f 8 zaczyna przypominać obiektyw. Ale nie ma się co czepiać bo jest bardzo tani.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
30/2 samsunga jest na prawdę bardzo ostre od f:2
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Troszkę nam treść od tematu odbiegła... Może otworzyć wątek o bezlusterkowcach ogólnie, bo tutaj w zasadzie powinniśmy rozmawiać tylko o m43 ?
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zgadza sie:
- jeszcze do tego slaby filtr AA - lub jego brak by sie przydal
- dobrze by bylo, zeby dalo sie wylaczyc odszumianie w puszce, gdyz obraz jest tak odszumiony, ze niestety pozbawiony i szumu i szczegolow
Innymi slowy, sytuacja troche odwrotna, niz w NEX.
A NX100 wyglada ciekawie!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sluszna rada. Jak do tej pory co kilka postow porownywany jest sprzet poszczegolnych producentow ze soba i... stad odbieganie??:
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 18-10-2010 o 17:56 Powód: Automerged Doublepost
Pozdrawiam!
Ja też tak sobie porównywałem i koniec końców mam Lumixa G10. Faktycznie gdyby miał matrycę z NEX to bym się nie obraził. Nie no- mogłaby być nawet w standardzie 4/3. Chociaż z drugiej strony myślałem sobie, że po 1000d będę miał na iso1600 szumy że hej. A tu okazuje się, że jest słabiej - ale ujdzie spokojnie na moje potrzeby fotek 10x15.
Zakladam, ze wiesz, iz:
- 1000D ISO 1600 to w rzeczywistosci ~1 380
- G1 ISO 1600 to w rzeczywistosci ~2 083
Wiec, czy aby porownujesz jablka do jablek?
Zblizone czasu uzyszkasz raczej porownujes ISO 800 z G1 do ISO 1600 1000D.
http://www.dxomark.com/index.php/en/...(brand2)/Canon
(zakladka ISO sensitivity)
PS: tip - zarowno w przypadku Olka, jak i Panasa - w 99% ujec - mozesz ustawic korekte ekspozycji spokojnie na -1/3 do -2/3 i nie ruszac. Wyjdzie na lepiej.
Pozdrawiam!