Strona 140 z 194 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LondonCalling Zobacz posta
    Najzabawniejszy jest wybór kolorów, nie wiedziałam, że fotografowie tak zwracają uwagę na kolorystykę sprzętu
    1. Cena: za darmo w stosunku do możliwości, na miejscu Delty wysłałbym sztukę do ImageTrends by dopracowali do perfekcji "odrybienie" tej płotki. Wtedy zgarną też tych klientów dla których za drogie są i 9-18 i 7-14.

2. Kolory: srebrny - PEN, czarny - LumixG

Ja np. mam czarną puszkę, srebrne: szkła i wizjer; mam to w... choć faktycznie zestaw trąci odpustem na kilometr.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

In-depth review na DPREVIEW - Olympus EPL-3:

http://dpreview.com/reviews/olympusepl3/page21.asp

Pełne uzależnienie

Domyślnie

.
    .
    i test 25mm f/1.4 do tego Olka:

Test Pana-Leica 25mm f/1.4:

http://www.ephotozine.com/article/pa...s-review-17452

"It is a very sharp, contrasty optic, worthy of the Leica branding applied."

Pros:
    - Excellent sharpness from maximum aperture
    - Low Chromatic Aberration
    - Good build quality
    - Fast focusing

Cons
    - Premium price

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    I wtedy zobaczysz, jaki to będzie ogór.
    Ważne, że w przeciwieństwie do innych systemów bezlusterkowych w mikro jest nie tylko wybór jako całość, ale i pomiędzy ogórem a korniszonkiem

the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Recenzja portretówki 45mm f/1.8

http://www.stevehuffphoto.com/2011/1...by-steve-huff/

Zdarzyło mi się ostatnio obmacać EP3 z 45/1.8. EP3 solidny, ale taka mała cegiełka. Trochę za duży IMO, szczególnie że nie ma ani wbudowanego EVF, ani ruchomego ekranu. AF szybki, choć czasem się chwilę zamyśli. Czasem jak w lustrze, czasem jak w lustrze z obiektywem na wiertarkę. Ale postęp jest duży. Ekran dotykowy miły, ale chyba wolałbym niedotykowy ale odchylany. Czuje się solidność i ciężar. Jednak 45/1.8 jest na tyle mały, że EP3 wydaje się przy nim za duży. Naprawdę malutką optykę zrobili do micro43, a mimo to optycznie świetną. Nie ma tak maleńkich obiektywów do luster.
    Ogólnie EP3 podobał mi się, ale nie zachwycił. Za to obiektyw zachwycił. Lepiej byłoby dla niego kupić EPL3 - i mniejszy, i odchylany ekran, i tańszy. EPL3 plus 12/2 + 20/1.7 + 45/18 i jest rewelacyjny zestaw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Zdarzyło mi się ostatnio obmacać EP3 z 45/1.8. Trochę za duży IMO
    Od premiery E-PM1 czekałem na te głosy. Imho jedyny plus Sony (Nex) to fakt pojawienia się EPM1. Z czasem i on będzie zrobiony i "w EVF", chyba, że Sony postanowi inaczej :sad:

AF czasem się chwilę zamyśli.
    Podczas podnietki GO trzeba uważać na MFD , szczególnie kiedy posiada się aktualnie np. LX3.

Jednak 45/1.8 jest na tyle mały, że EP3 wydaje się przy nim za duży.
    Ja powoli zaczynam tęsknić za (sprzedanym) 20/1.7. Razem z 14/2.5 i przyszłym naleśnikiem Panasa (~45mm) może się okazać, że to będzie hicior wszystkich kurtek czytaj: pełnoprawny system (E-PM1, 14/20/45) o wadze jednego szkła do lustra
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie

Domyślnie

45/1.8 w rękach jest mniejszy niż wygląda na zdjęciach w necie. Na zdjęciach nie mamy tej skali porównawczej, ale jak weźmiemy to do ręki... Wtedy EP3 który przecież jest mniejszy od każdej lustrzanki jest za duży przy 45/1.8.

Naprawdę trzy stałki o porównywalnych gabarytach to jest rewelacyjny zestaw (12/2 lub taniej 14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8).
    12/2 też nie jest dużo większy od 45/1.8, naleśnik 20/1.7 nawet mniejszy, ostatnio X-zoom Panasa ma też rozmiary 20/1.7 i średnice filtra 37mm. To naprawde zwiększa dramatycznie częstotliwość zabierania ze sobą sprzętu foto.

Ale 45/1.8 to ten obiektyw który każdy kto ma micro43 powinien kupić. Same zalety.

Coś już napisał

Domyślnie Jpg Panasonica u4/3 a jpg Olka 4/3

Witam,

Niedawno pozbyłem się Nikona D90 bo jako amator nie mam ochoty cały czas fotografować w RAWach. Chodziło głównie o zażółcone kolory skóry. Wgrywanie profili kolorów niewiele pomagało. Aby uzyskać zbliżony efekt jak z E-510 musiałem się napracować na kompie. Nawet Dxo Optic (można wywoływać RAWY tak jakby były robione w innym systemie) nie dawał idealnych efektów.

E-510 robi się już leciwy więc myślę o G3. Prośba o odpowiedź na pytanie jak porównujecie jpg Panasonica u43 do jpga Olka z E-systemu ?. Sample na necie oglądałem, ale nie wyrobiłem sobie jednoznacznego zdania.

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Może na tym, że niektórym pasuje bardzo to, co wypluwa puszka???
    Ja używając E-400 w zasadzie RAW mam włączony "pro forma",
    albowiem dla mnie JPEG jest wystarczająco zachwycający,
    i baaaaardzo rzadko zdarza się, że trzeba coś w RAWie "grzebać"...

Pozdrówka!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ambro Zobacz posta
    Prośba o odpowiedź na pytanie jak porównujecie jpg Panasonica u43 do jpga Olka z E-systemu ?.
    Generalnie to Oly rulez jeśli chodzi o kolorki. Panasy zazwyczaj mają mocno skopane/dziwne zielenie (nie mierzyłem w PS poszczególnych wartości RGB), co od razu się wychwytuje (testy mikro na swiatobrazu np.)
    Z perspektywu czasu nie oceniam już tak źle jak kiedyś kolorów z mojego GF1, ale jest to wynikiem prawie za każdym razem ustawiania własnego/custom balansu i to tylko na dworze/polu. Wewnątrz (nie daj Bóg bez lampy) na AWB raczej zawsze te kolory przyjmują odcień brązowy/brunatny i jest kupa.
    Zmieniło się to w GH2 (dużo lepsze kolory na AWB) a więc i w G3 (lekko stuningowany silnik GH2 bez multi aspect).
    Pod jotpega brałbym zdecydowanie Olka, zdecydowanie E-P3 (AF często szybszy od GH2; najmniejszy lag migawki) jak nie wiesz jakie chcesz szkła. Jak chcesz naleśniki zdecydowanie E-PM1.
    Jeden problem z jotpegiem Olka jest następujący: najlepszy jotpeg imho produkuje (dzięki nie usuwaniu naturalnego ziarna również na wysokim iso) E-PL1. Wszystkie późniejsze znowu - imho - zbyt brutalnie usuwają detal (w jotpegu), choć nie tak extremalnie jak aparaty Samsung NX, ale podobno tego oczekuje klient i to się sprzedaje.

Jedna uwaga: RawTherapee4; nie wiem czy da się zapodać wewnętrzne profile (aparatów) do plików jotpeg. To mógłby być złoty środek. Profile te robi mega koleś fujicoly (dpreview) i z E-PL1 robią jeszcze lepsze cuda (czerwienie, pomarańcz) a do GF1 są obowiązkowe w całym spectrum

Z Panasów kupiłbym:

- GF1 jeśli trafiłbym na dobrą cenę,
    - G3 bo oprócz multi aspect ma wszystko,
    - GH2 model z sensorem multi aspect, który będzie w mojej następnej puszce mikro odkąd podpiąłem Oly 12/2.0 pod GH2
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 19-10-2011 o 14:38
    the silence is deafening

Strona 140 z 194 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150190 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów