Strona 99 z 194 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Domyślnie

Wielkosc aparatu nie ukrywam ze ma dla mnie podstawowe znaczenie z tad GF1 czy GF2 - z aparatem chodze w kieszeni z tad pancake i jakis zoom na dalsze ujecia, mikrofon i filmy to rzecz ktorej w ogole dla mnie mogloby by nie byc, pomysł z G2 wynikł tylko z ceny zestawu z dwoma obiektywami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A GH2 - troche nie na moj budzet - amatora...
    Ostatnio edytowane przez cezarycezary ; 27-12-2010 o 00:35 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie odpisywalem, gdyz zalozylem, ze to literowka i ze chodzilo o GF2 (nie G2).

G2 zbiera dzwiek ze stalek (20mm, 45mm) i przydaje sie wtedy mikrofon zewn.
    Z 7-14mm, 14mm, 14-42mm, 14-45mm, 14-140mm, - jest w porzadku.

G2 ma dotykowy ekran, co jest swietnym rozwiazaniem przy wskazywaniu punktu ostrzenia w przypadku zdjec i filmow - zarowno automatycznego jak i manualnego (nie trzeba za kazdym razem wybierac strzalkami).

Plus odchylany ekran i EVF.
    Pozdrawiam!

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Domyślnie

Czy znaczaco jakosc zdjec jest gorsza w G2 niz GF1 czy GF2 - bez literówek, system zaczyna mi sie coraz bardziej podobac, wiem ze przygode z nim najlepiej zaczac od gh2 i obiektywów z napisem leica, mi jednak wystarczy ktorys nalesnik i 45-200...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

RAW'y z G1, G10, G2, GF1, GF2* - sa moim zdaniem takie same lub niewiele sie rozniace.
    * Moze GF2 zostawilbym jakis margines, gdyz nie mialem go w reku, ale nie oczekuje jakichs skokow.

Na JPG'ach sie nie znam, nie uzywam.
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezarycezary Zobacz posta
    Czy znaczaco jakosc zdjec jest gorsza w G2 niz GF1 czy GF2 - bez literówek,
    Ojojoj, wg dxomark oba sensory (G2 i GF1) to w zasadzie to samo toćka w toćkę. Czułość sensorów (za wyjątkiem iso 100 i 200) również tak samo wyskalowana - zaniżona o .5EV i zapewne procesor obróbki ten sam więc jakość będzie taka sama w rawach, ewentualnie jpg'i mogą być minimalnie inne.

system zaczyna mi sie coraz bardziej podobac,
    A propos podobania systemu to 43R dało njiusa/plotkę FT5 o trzech nowych szkłach Oly w tym nowym naleśniku Olka - pewnie 12mm ; anons w lutym.

wiem ze przygode z nim najlepiej zaczac od gh2 i obiektywów z napisem leica, mi jednak wystarczy ktorys nalesnik i 45-200...
    Po tym anonsie Oly ja bym się pakował w Oly 12mm, PL 25/1.4, Oly 50/2 macro - jeśli chodzi o stałki, z leniwców brałbym używane 14-45 i 100-300.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    A propos podobania systemu to 43R dało njiusa/plotkę FT5 o trzech nowych szkłach Oly w tym nowym naleśniku Olka - pewnie 12mm ; anons w lutym.
    Jest przecież lens roadmap olego, wiec nietrudno zgadnąć, że chodzi o 12mm pancake, fisha i macro. 43R podało także info o następcy któregoś z Penów w lutym, który będzie sprzedawany z kitem-naleśnikiem. Czyli raczej następca e-p2. Niestety piszą, że otrzyma starą dobrze znaną 12 mpx matrycę:/

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Niestety piszą, że otrzyma starą dobrze znaną 12 mpx matrycę:/
    Imho jest bardzo duża i wyraźna różnica pomiędzy zdjęciami z LX3 a LX5. Mało kto pamięta, że Piątka ma dokładnie tą samą matrycę, zysk to zasługa nowego procesora obrazu.
    Jeśli Oly wrzuci proc z E-5 i powalczy jeszcze "z filtrem AA" to będzie OK. Przydałoby się jeszcze dobrze wyskalować czułość tego cmosa. Jeśli jeszcze naleśnik będzie "w MSC", które na korpusach Olka jest szybkie a na korpusach Panasa (14-150 na GF1) Nikon fast to sukces gwarantowany. Pytaniem otwartym zostaje: co z optyką, kiedy i za ile w sprzedaży nie na dpreview.
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

Jest już informacja ft5 na 43rumors o e-pl2! I do tego fajny kompakcik od olego - xz1 z zoomem 28-112/1.8-2.5 Ma być sporo premier na CES.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Jest przecież lens roadmap olego, wiec nietrudno zgadnąć, że chodzi o 12mm pancake, fisha i macro.

Nowy kompakcik wygląda OK. Wydaje się że będzie raczej rozmiarów Canoan S95 niż Panasonica LX5 albo Samsunga EX1 (ten już jest prawie rozmiarów bezlusterkowców), a obiektyw jasniejszy do S95. Jeśli optycznie tego nie zrąbią, to będzie bardzo ciekawy aparacik (i ekranik OLED).

JEŚLI (jeśli !!!) Olek wypuści na początku 2011 fisza, 12mm oraz 50mm macro, i jeśli będzie im optycznie bliżej do Zuiko ze starego lustrzankowego 4/3 a nie do naleśnika micro 17/2.8 to może być niezły kop do przodu dla systemu. Jeśli macro byłoby optycznie zbliżone do Zuiko 50/2 tylko działałoby szybciej, i jeśli 12mm byłoby przyzwoite... To jeszcze 20/1.7 lub obiecany 25/1.4 Panasa i mamy komplet potrzebnych szkiełek.

EPL2 będzie pewnie miał jakość obrazu nowego E5, pewnie nic więcej. Może trochę podgodnią AF w stosunku do EPL1. Olek jest od jakiegoś czasu mistrzem w wypuszczaniu ciągle tych samych aparatów z coraz to nowymi numerkami.

Ciekawe jednak co pokaże zapowiadany EP3? Albo będzie to EP2 z kilkoma dodatkowymi programami tematycznymi, albo może naprawdę jakiś postęp?
    Gdyby nowy procek wyrabiał z próbkowaniem 120/sek jak w nowym GH2 to byłoby coś.
    Gdyby miał wbudowany (przyzwoity) EVF też byłoby coś (choć po co wtedy ten świetny epsonowy EVF na gorącą stopkę?).

Początki nałogu

Domyślnie

No właśnie, Olek skupił się na Penach, a zapomniał zupełnie o evilach;/ Niech zrobią konkurencję serii g(h)x Panasa. I przydałaby się nowa matryca 10-12mpx o osiągach zbliżonych do tej Sony, która siedzi w d7000 i k-5...rozmarzyłem się

Strona 99 z 194 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów