Strona 91 z 194 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 901 do 910 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie chcę wyjść na złośliwca, ale moglibyście już myśleć o jakimś psychoblogu

Kupcie coś wreszcie, bo zamęczycie siebie i nas przy okazji To naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

...
    ..
    .
    nie wiem, czy dobrze się doczytałem ale:
    - gf1 nie ma Supersonic Wave Filter (??)
    - gf1 nie ma stabilizacji (wiadomo)
    - e-pl1 ma silniejszą lampę (olek 7; pan 6)

aaaaaaa... aaa ... aaa. a. a może jednak E-PL1

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...
    ..
    .

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta

Kupcie coś wreszcie, bo zamęczycie siebie i nas przy okazji To naprawdę nie ma aż tak dużego znaczenia.
    Święte Słowa
    Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 25-11-2010 o 01:06 Powód: Automerged Doublepost
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta

Można nie czytać. Zawsze jest jakiś wybór

EPL1 jest... ładny w gablocie, w rękach jest niestety lekko tandetnie wykonany, co zupełnie nie musi się przekładać na... wszystko inne.

http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp - mnie przykuwa ...AF

EPL1 =
    4/3" Hi-Speed Live MOS sensor
    • 17.3 x 13.0 mm active area
    • 13.1 million total pixels
    • 12.3 million effective pixels
    • RGB (Primary) color filter array
    Fixed low pass filter (anti-alias filter)

GF1=
    • 4/3 type MOS ('Live MOS sensor')
    • 13.06 million total pixels
    • 12.11 million effective pixels
    • RGB (Primary) color filter array

Wbudowany filtr AA... ma jak wszystko swoje zalety i wady (chyba po równo?). Najczęściej jest oskarżany o powodowanie spadku ostrości
    a Fotopolis dla GF1 podaje zarówno AA jak i supersonic wave filter

4/3 Live MOS
    17,3 x 13,0 mm
    13,1 Megapikseli (12,1 efektywnych)
    filtr RGB i wbudowany filtr niskoprzepustowy
    Supersonic Wave Filter (filtr antypyłowy)
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 25-11-2010 o 01:38 Powód: Automerged Doublepost
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak napisal Gietrzy - ciut lepsze IQ (ostrosc) i AF (dla mnie osobiscie bardzo istotne) - Panas.
    Jeszcze mniejszy rozmiar i waga - Oly.

PS: AF w Olym sie poprawia w ostatnich wersjach szkiel.
    PS: zarowno E-PL1 i wszystkie LUMIX'y maja slaby filtr AA.
    Jedynie starsze PEN'y maja mocniejszy, czyli daja ciut mniej szczegolow, aczkolwiek widocznie.

Mozna to sprawdzic w podgladzie z RAW na DP Review.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 25-11-2010 o 03:00 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"And while the massively shallow DOF of the full frame Canon 5D MKII is oh so attractive, many film makers find it hard to work with. It's actually too shallow for day-to-day shooting"

"The smaller (but still large in cine terms) APS-C and Four Thirds sensors are at the sweet spot"

"for anything other than shooting in incredibly tight quarters, DSLRs make truly terrible cine cameras."

" it's likely that a year or two from now we'll see very few DSLRs being used in video production"

"Whether this is because they are afraid of cannibalizing their own high margin DSLR market, or some other reason, the fact remains that the fastest growing market segment at the moment are mirrorless convergence cameras, and neither of the two industry stalwarts are playing (yet). It will be interesting to see if they allow Panasonic and Sony to continue to eat their lunch in this segment."

Bezlustrowe VIDEO: http://www.luminous-landscape.com/es...vergence.shtml
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Ja w sumie też sie zastanawiałem nad wyborem m4/3. W pierwszej kolejności jak chyba większość chciałem e-pl1. Byłem w sklepie już niemal zdecydowany i zobaczyłem obok panasa G10. Porównałem sobie i okazało się, że różnicy w wielkości nie ma wcale dużej. Za to wykonanie i konfort obsługi zdecydowanie na korzyść G10 (moje subiektywne zdanie). Poczytałem, poptytałem i zdecydowałem się na G10. Co dla mnie było ważne? Cena 1590zł, wizjer wbudowany, lampa mocniejsza niż w e-pl1, wygodniej mi się go trzyma i obsługuje, wydaje mi się, że jest czytelniejszy LCD niż w olym, znacznie lepiej radzi sobie w kręceniu filmów niż oly z kitem 14-42 (nie nagryw się dzwięk silniczka obiektywu na ścieżkę dzwiękową i chyba nieco lepiej pracuje AF). Krótkie filmy kręce sobie często i chiałem mieć sprzęt, który na dziń dobry z obiektywem kitowym zrobi to dobrze.
    Niestety jednak G10 nieco większy od e-pl1 (inna konstrukcja aparatu) i nie ma w kolorze białym.
    Generalnie wybór jest wbrew pozorom całkiem dobry. W tym sensie,że co się nie wybierze to dobrze ;-).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[QUOTE=psl;899081]Ja w sumie też sie zastanawiałem nad wyborem m4/3. W pierwszej kolejności jak chyba większość chciałem e-pl1. Byłem w sklepie już niemal zdecydowany i zobaczyłem obok panasa G10. [QUOTE]

G10 jest wykastrowany z wielkiej zalety większych modeli micro43 Panasa - świetnego EVF.

G1, G2, GH1, GH2 mają świetny EVF. Równie dobry, jak nie lepszy, jest w opcji na gorącą stopkę do EP2 i EPL1.
    A do G10 wsadzili coś dużo, dużo gorszego na miejsce świetnego EVF. Osobniście, jeśli już coś tych rozmiarów, to wolałbym (jeśli nie zależy nam na filmach) starego i tańszego G1. W dodatku G10 wykastrowali z ruchomego LCD. To już lepiej dołożyć i kupić G2. Mamy wtedy i świetny EVF, i ruchmy LCD (w filmach nie do przecenienia), i filmy "HD ready".

Większe body Panasa mają 3 przewagi nad konkurencją spod innych marek - wbudowany świetny EVF, ruchomy we wszystkich zakresach (a nie tylko w jednym jak w NEXach) LCD oraz świetny AF (szybszy niż konkurencja). W G10 zostaje z tego tylko AF. Od G10 wolałbym już chyba NX-a Samsunga.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    G10 jest wykastrowany z wielkiej zalety większych modeli micro43 Panasa - świetnego EVF.
    Te EVFs (oprócz GH2 czy VF-2 Olympusa) można określić co najwyżej nie przeszkadzającymi w pracy. GH2 ma obecnie najlepszy, po nim rewelacyjny VF-2.

W dodatku G10 wykastrowali z ruchomego LCD
    Nie każdy to potrzebuje, jakoś nie przypominam sobie sytuacji, żebym stracił fajne ujęcia focąc LX3, bo nie miałem obracanego ekranika.

Większe body Panasa
    Konkretnie:
    G1 przewaga: mega tani, **** stosunek jakość vs. cena LNIB na Alle, obracany ekranik, rewelacyjny kit i/lub double kit, AF

GH1 przewaga: h-iso w raw na poziomie Nex do 3200 ztcp, hack (m.in. chińskie baterie i video dłuższe niż 30m w EU, wybierak NTSC<-> PAL)!!!, obracany ekranik, rewelacyjny kit, AF z kitem poraża, już standardowe video powala Canona brakiem mory i ostrością, przy 108 mbps (MJPG, hack) - bez komentarza.

GH2 przewaga: video, szybkość AF-S i skuteczność AF-C z kitem już powinna przerażać Cierpliwych ugotowanych w aps-c 1.6, h-iso rewelacja jak na 2x crop, banding free cmos design, poprawiony kolor (AWB)

Od G10 wolałbym już chyba NX-a Samsunga.
    Ile to już chyba lat

Nie odbieraj radości innym, bo jak nie pomagasz to nie przeszkadzaj, proszę.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Mi olympus chodzi OK.
    przepraszam, że tytaj wracam do tego
    mam pytanie strony na foru.olympusclub.pl otwierają mi sie ok 1 minuty.
    co jest grane ??
    albo strona jest przystosowana do szybkiego netu... ja mam 2Mbity a po 23:00 4Mbity róznicy nie ma.
    wiesz mi sie ta strona jak ****
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    przepraszam, że tytaj wracam do tego
    mam pytanie strony na foru.olympusclub.pl otwierają mi sie ok 1 minuty.
    co jest grane ??
    albo strona jest przystosowana do szybkiego netu... ja mam 2Mbity a po 23:00 4Mbity róznicy nie ma.
    wiesz mi sie ta strona jak ****
    Wszyscy się na Olki przesiadają, to i forum przeciążone...

Strona 91 z 194 PierwszyPierwszy ... 41818990919293101141191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów