gietrzy,
widocznie jest Was dwóch;-), którzy wiecie o co chodzi
Oczywiście jest na pewno więcej oblatanych w temacie - wszystkim nieujętym w tym poście... zwracam honor w góry.

Kilka kwestii muszę wyprostować:
1. Cykałam dobre ostatnie kilka lat nikonem, ostatnio d300s canonem - kiedyś dawno. Jetsem przyzwyczajona do celności, szybkości - wiem, że mam dość spore oczekiwania

2. Filmy ...są dla mnie zupełnie marginalne... nie wykluczam, że może się przydarzyć jakaś potrzeba, ale... raczej z rzadka (bardzo rzadka) - więc jeśli jakość AF w naleśniku 20mm jest przeszkodą tylko w filmach - temat staje się dla mnie pomijalny.
W gruncie rzeczy chciałabym trochę "powalczyć" w streecie, wielka pucha z lustrem tak przyciągała spojrzenia, że... nie umiałam:rolleyes: AF naleśnika da radę powalczyć na ulicy?

3. Tak sobie jeszcze myślę... czy gdyby kupować zooma, to czy jakis dłuższy też istnieje i jest równie dobry optycznie/stabilizacyjnie i Af-owo?

4. Tak się zastanawiam... jako kompletny nowicjusz w temacie tych "maluszków" - gdzie się kupuje szkła dodatkowe do tego systemu m4/3?Na allegro pustki, w sklepach niewiele lepiej.... macie jakieś tajne źródła??

Czy ktoś ma jakies doświadczenie zakupowe z amazon.co.uk - w sensie czy przesyłki dochodzą, czy nie trwa to zbyt długo, jak z realizacją gwarancji itp

Znalazłam tam GF1 z 20/1.7 za 510 funtów (ze wszystkimi opłatami) - to jest jakoś 700zł taniej niż w PL
No ale...nie mam wprawy i czuję sporą tremę

PS oczywiście będzie czarny8) - bo rasowy, a poza tym ...czarny...wyszczupla

Gdyby ktoś szukał Pena EP1 - to Euro ma chyba dobrą ofertę? - dodają lampke za 1zł.