Strona 85 z 194 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Jeśli do tego będzie miał matrycę multiaspect...
    Raczej nie będzie miał takiej matrycy, bo do większego sensora musieliby opracować nowy system stabilizacji obrazu i jakimś cudem zminiaturyzować go jeszcze bardziej.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raczej nie będzie miał takiej matrycy, bo do większego sensora musieliby opracować nowy system stabilizacji obrazu i jakimś cudem zminiaturyzować go jeszcze bardziej.
    O tym nie pomyślałem. Szkoda. Ciekaw jestem ile mm traci się na szerokim kącie w takim m.zuiko 9-18 po korekcji dystorsji i cropie z 4/3 do 3/2...1, 2, 3mm? Sprawdzał to ktoś?

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

crop z 4/3 do 3/2 nie powoduje utraty kąta widzenia w poziomie
    600D | X-M1

Domyślnie

Nie chodzi o crop, tylko o prostowanie dystorsji.

A co do cropowania, to wycięcie prostokąta o proporcjach boków 3:2 z prostokąta 4:3 nie zawęzi kąta widzenia w poziomie. Ale samo zastosowanie matrycy 4:3 zawęża ten kąt w stosunku do matrycy 3:2.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie chodzi o crop, tylko o prostowanie dystorsji.

A co do cropowania, to wycięcie prostokąta o proporcjach boków 3:2 z prostokąta 4:3 nie zawęzi kąta widzenia w poziomie. Ale samo zastosowanie matrycy 4:3 zawęża ten kąt w stosunku do matrycy 3:2.
    to kąty widzenia dla obiektywów są podawane po przekatnej?
    600D | X-M1

Domyślnie

Prawdopodobnie tak.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

coś mi się nie wydaje... to by kompletnie zamąciło w podawaniu ekwiwalentów...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...a jednak...
    http://www.fotoporadnik.pl/kat-widze...ektywu-en.html

czuję się oszukany
    Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 17-11-2010 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost
    600D | X-M1

Domyślnie

Nic by nie zamąciło... Ekwiwalent ogniskowych będzie taki sam, jeśli kąt widzenia po przekątnej też będzie taki sam. Kadr o proporcjach boków 4:3 jest węższy, ale wyższy niż 3:2.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dla mnie w praktyce najważniejszy jest poziomy kat widzenia, zdjęcia wywołuję w 99% w proporcjach 3/2
    600D | X-M1

Domyślnie

Kiedy siedziałem w 4/3 nie przeszkadzały mi proporcje 4:3. Nie przeszkadzają mi nadal, ale po przesiadce preferuję jednak 3:2.

Strona 85 z 194 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów