nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
crop z 4/3 do 3/2 nie powoduje utraty kąta widzenia w poziomie
600D | X-M1
Nie chodzi o crop, tylko o prostowanie dystorsji.
A co do cropowania, to wycięcie prostokąta o proporcjach boków 3:2 z prostokąta 4:3 nie zawęzi kąta widzenia w poziomie. Ale samo zastosowanie matrycy 4:3 zawęża ten kąt w stosunku do matrycy 3:2.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Prawdopodobnie tak.
coś mi się nie wydaje... to by kompletnie zamąciło w podawaniu ekwiwalentów...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...a jednak...
http://www.fotoporadnik.pl/kat-widze...ektywu-en.html
czuję się oszukany![]()
Ostatnio edytowane przez wyrwiflak ; 17-11-2010 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost
600D | X-M1
Nic by nie zamąciło... Ekwiwalent ogniskowych będzie taki sam, jeśli kąt widzenia po przekątnej też będzie taki sam. Kadr o proporcjach boków 4:3 jest węższy, ale wyższy niż 3:2.
dla mnie w praktyce najważniejszy jest poziomy kat widzenia, zdjęcia wywołuję w 99% w proporcjach 3/2
600D | X-M1
Kiedy siedziałem w 4/3 nie przeszkadzały mi proporcje 4:3. Nie przeszkadzają mi nadal, ale po przesiadce preferuję jednak 3:2.