Zasmuciła mnie ta duża dystorsja w 14/2.5 Chyba trzeba będzie poczekać (o ile będzie) na tego Olympusa 12 i liczyć, że przy tej (ciekawszej) ogniskowej będzie mniejsza beczka... Na narty do kieszeni kurtki będzie jak znalazł
Czytam ten wątek regularnie i w zasadzie i zastanawiam się z czym związane są tutaj te emocje - bo walka toczy się cały czas. Generalizując: przeciwnicy mówią, że za drogie i narzekają oraz prowadzą serię porównań najczęściej z FF Canona Myślę, że ci którzy w pełni świadomie kupują ten sprzęt są zadowoleni - np. dla mnie zestaw, którego używam już ponad pół roku, GF1 + 20 1.7 jest wręcz idealny - stosunkowo małe gabaryty - naprawdę niewiele większy niż G7, którego używałem parę lat, spokojnie go wożę w małej torebce biodrowej na rowerze. Jak chcę to mam niewielką głębię i nawet nagram krótki rodzinny film, który mogę potem odtworzyć na tv bezpośrednio z karty sd, a jakość mam niewiele gorszą niż z 30D. To czego mi bardzo brakuje to optyczny (albo chociaż sensowny elektroniczny) wizjer, kadrowanie na lcd jest dla mnie męczące i przy małej przesłonie nie mam pewności że trafiam gdzie chcę, szczególnie przy MF na video. Przedtem na wycieczki nosiłem 30D z Tamronem 17-50, potem jak kupiłem okazyjnie 14-45 do panasonica przekonałem się, że zdecydowanie wolę ten zestaw, ponieważ na większej przesłonie jakość i tu i tu jest bardzo dobra, a przynajmniej szyi nie urywa w połowie dnia.