Co takiego jest fajnego w roadmapie NX? U u Samsunga i w u43 brakuje mi obiektywów portretowych. Generalnie brakuje jasnych stałek. Takich co najmniej 1.4.
Co takiego jest fajnego w roadmapie NX? U u Samsunga i w u43 brakuje mi obiektywów portretowych. Generalnie brakuje jasnych stałek. Takich co najmniej 1.4.
35, 50, 85, 100
... czyli po co kupujemy jasny obiektyw?
przypadek a.
zależy nam na małej głębi ostrości; weźmy zatem 1,7/20, który daje nam głębię ostrości jak obiektyw 3,5/40 na pełnej klatce
przypadek b.
zależy nam na jak największej ilosci światła, aby zmniejszyć czas ekspozycji; ponieważ w przypadku pełnej klatki możemy naświetlać z czułością większą o 2EV (przynajmniej!), więc uzyskamy taki samy efekt uzyskamy przy zastosowaniu obiektywu 3,5/40.
O pozostalych "jasnych" stalkach o świetle 2.8 w systemie m43 nie wspomnę przez litość, bo dają ekwiwalent obiektywu o świetle 5,6 czyli najciemniejszego zooma na pełnej klatce (rzadko wszak spotykanego).
P.S. Ten tekst zawiera 100% prawdy, choć jest nieco przewrotny. Napisanie go przyszło mi równie łatwo jak np. Olympusowi naklejanie na obiektywy nalepek z bredniami w stylu 140-600mm![]()