Jaką wojnę cenową masz na myśli. Dziś Sam dodaje naleśnika za 1 zł do NX10. Osobno kupić go można za kilka stówek (od 500 do 800). Sony daje 16/2.8 do zestawu kitowego za 300 zł. Gdzie Ty tutaj jeszcze widzisz miejsce na wojnę cenową? Oczywiście Panas z cenami ani drgnie. Ceny m4/3 będą wysokie/zaporowe prawdopodobnie do czasu, aż okaże się, że rynek już zajęty przez konkurencję. Wtedy ceny spadną. Może za 3-4 lata. Dokładnie tak jak było z 4/3. Ceny spadły do poziomu konkurencji EL jak już praktycznie los systemu był jasny.
Wojna cenowa będzie ale prawdopodobnie między sony i samsungiem. Może z czasem również canonem i nikonem.
4/3 tez ma (a raczej mialo) bardzo dobre szkla, ale jak sie to wlasnie skoczylo widac.
Ale 4/3 to lustra gdzie jakosci oczekujemy, w kompakcie nie mam parcia na jakosc, szczegolnie na poziomie piksela.
Co nie zmienia faktu ze matryce aps-c sa znacznie lepsze i szkoda slow by udowadniac ze tylko L-ki sa warte grzechu.
Czytam czasem 43rumors.com i często widzę jakieś informacje odnośnie obniżek, np z wczoraj:
Może faktycznie w Polsce te drgania są mniej widoczne i w dalszym ciągu sprzęt jest drogi, ale trzeba przyznać, że póki co wszystkie wydane obiektywy są na wysokim poziomie, jakoś zwykłego kita 14-45 jest świetna, stałka 20 1.7 jak dla mnie miażdży używam spokojnie od pełnej dziury, czego nie mogę powiedzieć o moim ulubionym canonie 28 1.8.. gdzie dopiero przy 2.2 jest naprawdę ostro.2) The Panasonic GF1 + 20mm lens deal is still ongoing. You can have it for $674.95 at Amazon (Click here). That’s a nice $50 price drop!
Naszla mnie pewna refleksja... Moze ja mam za wysokie wymagania co do IQ, moze dlatego, ze u43 mam zamiast dSLR, a nie jako backup.
Widac, ze jest wiecej osob, ktorym wystarcza slabsza jakosc, przynajmniej optyki, dla ktorych norma jest przymykanie do f/5.6 na FF (w u43 nie musze tego robic):
http://canon-board.info/showpost.php...postcount=1463
Pozdrawiam!
Jakość obrazu na brzegu nie jest istotna w wielu rodzajach fotografii. I dodatkowo trzeba wziąć poprawkę, że masa używanych obecnie obiektywów dla FF powstała jeszcze w czasach analogowych i tym samym daje kiepski obraz poza centrum. To się zmienia wraz z wprowadzaniem nowych obiektywów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jeśli już o refleksje chodzi... Tak naprawdę, to wszystko jest kwestią priorytetów. A ograniczenia są ciągle te same. Niezależnie od tego jaki system wybierzemy. Nie ma systemów lepszych i gorszych. Ceną za lepszą jakość obrazu na brzegu jest np. większa głębia ostrości. Ale np. fotografując tele z chęcią właśnie zaakceptuję większą GO w m43. Co z tego, skoro stracę na większych szumach. Itp. itd. Ciągnąć można w nieskończoność.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 29-09-2010 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost
Jak ktos ma chwile: najpierw porownanie wielkosci bezlustrowca FF do GF1 i PENA, a nizej do dSLR C i N:
http://theonlinephotographer.typepad...em-camera.html
Pozdrawiam!
Dlaczego jakoś nikt nie lubi w tych porównaniach pokazywać GF1 z kitem 14-45OIS?
600D | X-M1
Trzeba było mówić, kumpel toto ma w G1. A na razie jeśli ci nie przeszkadza 14-42, proszę o to GF1 z kit zumem.
the silence is deafening